ARM

Η ARM αποκαλύπτει τις νέες CPU, GPU και NPU για τα μελλοντικά smartphones

Η ARM ανακοίνωσε επίσημα τους νέους πυρήνες CPU, GPU και NPU για τα SoCs που θα δούμε στο κοντινό μέλλον σε smartphones και tablets διάφορων κατασκευαστών.

Αρχής γενομένης από το νέο Cortex-A78, η ARM αναφέρει ότι είναι ο πιο αποδοτικός πυρήνας που έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα. Υπόσχεται 20% αύξηση στην απόδοση σε σύγκριση με τον Cortex-A77 με λειτουργία σε ισχύ μόλις 1W για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα βελτιωμένης διαχείρισης των διεργασιών που αφορούν τη μηχανική μάθηση, όταν αυτή εκτελείται αποκλειστικά στη συσκευή.

Πρόκειται για τον πρώτο πυρήνα CPU του προγράμματος Cortex-X Custom, με το οποίο επιθυμεί να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης στους κατασκευαστές chipsets για την εκτέλεση συγκεκριμένων διεργασιών, πάντα σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Τέλος, ο Cortex-A78 είναι βελτιστοποιημένος για συνεργασία με τα ενσωματωμένα 5G modems των chipsets, καθώς επίσης για μεγάλες και αναδιπλούμενες οθόνες.

Σε ό,τι αφορά τη GPU, η ARM ανακοίνωσε τη νέα Mali-G78, βασισμένη και πάλι στην αρχιτεκτονική Valhall, με υποστήριξη για έως 24 πυρήνες και την υπόσχεση για 25% βελτίωση με ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε σύγκριση με τη Mali-G77. Μαζί της θα δούμε και τη Mali-G68 για mid-range συσκευές με υποστήριξη έως 6 πυρήνων.

Τέλος, η ARM ανακοίνωσε τη νέα NPU με ονομασία Ethos-N78 που υπόσχεται 25% καλύτερη απόδοση και περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας που αφορούν τη μηχανική μάθηση, ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κατασκευαστής, για ισχύ από 1 έως 10 TOP/s.

[ARM]

Loading