Η λειτουργία Emergency SOS via Satellite της Apple έσωσε 10 πεζοπόρους στις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σειράς iPhone 14, η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία Emergency SOS via Satellite που επιτρέπει την σύνδεση σε δορυφορικό δίκτυο όταν βρίσκεσαι σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς κάλυψη για την αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης. Καμιά φορά αυτές οι λειτουργίες ακούγονται (και πρακτικά είναι) αχρείαστες για την πλειοψηφία των χρηστών, όμως, αποδεικνύεται πως είναι σωτήριες αν στραβώσουν τα πράγματα.

Νωρίτερα μέσα στο 2023 η λειτουργία Emergency SOS βοήθησε στον εντοπισμό και τη διάσωση δύο γυναικών στον Καναδά, ακολούθησε τον περασμένο μήνα η διάσωση τριών μαθητών στη Utah, ενώ τώρα έρχεται στη δημοσιότητα η είδηση για την διάσωση μιας ομάδας 10 πεζοπόρων από την τοποθεσία Last Chance στο Santa Paula Canyon της Καλιφόρνια.

emergency-sos-santa-paula.jpg

Οι πεζοπόροι χάθηκαν στο φαράγγι της Santa Paula, ένα ιδιαίτερα δύσβατο και επικίνδυνο μέρος που εκτείνεται στα 10 χιλιόμετρα και το υψόμετρο φτάνει έως τα 1120 μέτρα. Η μηδενική κάλυψη από τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ενδεχομένως θα τους είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά κατάφεραν να στείλουν μέσω του Emergency SOS ένα μήνυμα στον σερίφη της κομητείας Ventura, με μια εκτίμηση για την θέση τους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες (π.χ αν κάποιος χρειαζόταν άμεσα ιατρική βοήθεια).

Το μήνυμα απεστάλη στις 12 Μαΐου 2023 περίπου στις 20:00 το βράδυ και μέσα σε 90 λεπτά, η ομάδα διάσωσης του Upper Ojai είχε ήδη ξεκινήσει την αποστολή διάσωσης, εντοπίζοντας τελικά τους πεζοπόρους στις 23:15 για να τους οδηγήσει έξω από το φαράγγι, παρέχοντας τους τροφή, νερό και φακούς.

[via]

Loading