Η NASA θέλει νέους επεξεργαστές για τις μελλοντικές αποστολές στο Διάστημα

Παρά τις σπουδαίες εξελίξεις στις διαστημικές αποστολές τα τελευταία χρόνια, η NASA εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους ίδιους υπολογιστές εδώ και περίπου 3 δεκαετίες για την υποστήριξη τους! Αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς η διαστημική υπηρεσία ανέθεσε στην Microchip Technology Inc. το project του σχεδιασμού, της κατασκευής και της παράδοσης νέων επεξεργαστών που θα χρησιμοποιηθούν στις μελλοντικές αποστολές της. Το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές φτάνει τα $50 εκατομμύρια και στόχος είναι οι νέοι επεξεργαστές να προσφέρουν 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τους σημερινούς.

Όπως αποκαλύπτει ο μηχανικός Adam Steltzner, στο Perseverance rover χρησιμοποιείται ένας επεξεργαστής που δεν ξεπερνά σε επιδόσεις την CPU ενός υπολογιστή Mac από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αλλά τονίζει ότι δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία να ενσωματώσεις έναν σύγχρονο επεξεργαστή σε ένα διαστημικό σκάφος, rover, ρομπότ κλπ. Ο λόγος είναι ξεκάθαρα οι πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα, είτε μιλάμε για ακραίες θερμοκρασίες, είτε για έντονη ακτινοβολία που μπορεί να καταστρέψει ταχύτατα ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο ελικόπτερο Ingenuity που βολτάρει στον πλανήτη Άρη έχει τοποθετηθεί επεξεργαστής της Qualcomm και ήδη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της NASA σε θέματα ανθεκτικότητας.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες της NASA δεν περιορίζονται μόνο στις επιδόσεις των επεξεργαστών, αλλά θα πρέπει οι τελευταίοι να είναι τρομερά ανθεκτικοί για τις μακροχρόνιες αποστολές στο Διάστημα. Η Microchip Technology σχεδιάζει αυτήν την περίοδο το νέο HPSC chipset (High-Performance Spaceflight Computing) και υπόσχεται ότι θα προσφέρει προηγμένες επιδόσεις σε διεργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης / Μηχανικής Μάθησης, υποστήριξη πολλαπλών τρόπων συνδεσιμότητας και επικοινωνίας, καθώς και τη υψηλότερη δυνατή ανθεκτικότητα σε θέματα ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών, ακτινοβολίας και ασφαλείας γενικότερα.

Δεν έχει αποκαλυφθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του νέου επεξεργαστή της NASA, οπότε θα περιμένουμε νέα ενημέρωση για την δουλειά της Microchip Technology.

[NASA]

Loading