Πριν από τα social networks, τα email, τα SMS και τα τηλέφωνα υπήρχε ο τηλέγραφος κάτι που η νεότερη γενιά δεν πρόλαβε ή δεν γνωρίζει καν.

telegram

To ίδιο δεν ισχύει όμως και για την Ινδία όπου το τηλεγράφημα εξακολουθούσε να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της χώρας.  Τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής όπου η κρατική εταιρεία BSNL απέστειλε το τελευταίο της τηλεγράφημα και ανακοίνωσε ότι κλείνει τα εναπομείναντα 75 γραφεία της μετά από 163 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας...

Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κίνηση στα εν λόγω γραφεία ήταν πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε τα έξοδα συντήρησης. Κάποτε στην ασιατική χώρα λειτουργούσαν περισσότερα από 45.000 γραφεία τηλεγραφημάτων τα οποία έστελναν πάνω από 600.000 μηνύματα σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, αυτό που βρισκόταν στην καρδιά του Δελχί στα μέσα τις δεκαετίας του '80 προωθούσε περισσότερα από 10.000 τηλεγραφήματα τη μέρα, ενώ το τελευταίο διάστημα 100 στις καλύτερες των ημερών.

Ωστόσο, μπορεί ο τηλέγραφος να σιώπησε για πάντα στην Ινδία, το τελευταίο τηλεγράφημα όμως θα φυλαχτεί για να κοσμήσει το νέο μουσείο που θα κατασκευαστεί προς τιμήν του ιστορικού μέσου επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε για δεκαέξι ολόκληρες δεκαετίες.

[via]
Advertisements