iOS

iOS 15: Τα νέα χαρακτηριστικά του επόμενου μεγάλου update

Εκκίνηση για το συνέδριο WWDC 2021 της Apple, φυσικά με την παρουσίαση του iOS 15. Η νέα μεγάλη αναβάθμιση του mobile λειτουργικού συστήματος της εταιρείας έρχεται να φέρει πληθώρα νέων λειτουργιών και βελτιώσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στις συμβατές συσκευές από το φθινόπωρο με την έλευση της σειράς iPhone 13.

Facetime

Το Facetime αποκτά υποστήριξη της τεχνολογίας Spatial Audio για να ακούγεται ο συνομιλητής σαν να βρίσκεται δίπλα σου, καθώς αντιλαμβάνεται από ποια κατεύθυνση έρχεται ο ήχος, ενώ αναγνωρίζεται ο περιβαλλοντικός θόρυβος για να απομονωθεί η φωνή του συνομιλητή με αποτέλεσμα να τον ακούς πεντακάθαρα, άσχετα αν βρίσκεται σε θορυβώδες μέρος. Άλλες προσθήκες είναι το θόλωμα του φόντου, αλλά και η δυνατότητα άμεσης δημιουργίας event με αποστολή link στους συμμετέχοντες, ενώ με το SharePlay μπορείς να ακούς μουσική, να μοιράζεσαι την οθόνη σου και να παρακολουθείς ταινίες με τους φίλους σου μέσω FaceTime. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στη λίστα και να χειρίζονται τα multimedia buttons. Σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό video (Disney+, Hulu, HBOMax, NBA, Twitch, ESPN+, Paramount+, TikTok), υποστηρίζεται η λειτουργία picture-in-picture για να χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές και φυσικά μπορείς να στείλεις την εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη. Όλες οι συνομιλίες προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Messages

Η δημοφιλέστατη εφαρμογή της Apple εμπλουτίζεται με νέα animations (π.χ. κολάζ και γκαλερί φωτογραφιών) και επικοινωνεί απευθείας με την εφαρμογή News για να βλέπεις απευθείας εκεί τα links που μοιράζονται οι φίλοι σου στο Messages στην κατηγορία Shared With You. Επιπλέον, οι φωτογραφίες που στέλνουν οι φίλοι σου αποθηκεύονται απευθείας συγκεντρωμένες σε άλμπουμ στην εφαρμογή Photos. Το Shared With You υποστηρίζεται και από άλλες εφαρμογές για ακόμα πιο απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους.

ios-5-focus.jpg

Focus

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σύστημα ειδοποιήσεων, με νέο design και περισσότερες επιλογές για να μη σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Apple θα εμφανίζει τις σημαντικότερες στο επάνω μέρος και θα δημιουργεί μια ενότητα με περίληψη όλων των ειδοποιήσεων προκειμένου να μη χάνεις χρόνο. Σε περίπτωση που έχεις θέσει τη συσκευή σε Do Not Disturb mode, οι ειδοποιήσεις δεν εμφανίζονται, εκτός αν κάτι είναι υπερεπείγον.

ios-15-notifications.jpg

Κατά τη διαμόρφωση του Focus, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 4 καταστάσεων και ανάλογα με τις ανάγκες σου θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις που σε αφορούν τη δεδομένη στιγμή (π.χ. όταν γυμνάζεσαι μόνο οι ειδοποιήσεις για την σωματική δραστηριότητα). Φυσικά, μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου custom κατάσταση.

Live Text

Η λειτουργία Live Text αποκόπτει το κείμενο από τις φωτογραφίες για να το μεταφέρει απευθείας σε επεξεργαστή κειμένου και να το χρησιμοποιήσεις άμεσα για οτιδήποτε επιθυμείς (π.χ. αναζήτηση, αποστολή σε κάποια επαφή). Αναγνωρίζει 7 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε screenshots.

Spotlight

Το κεντρικό hub αναζήτησης υποστηρίζει πλέον και την αναζήτησή φωτογραφιών, ενώ στις προσωπικές σελίδες των επαφών υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες από την αλληλεπίδραση μαζί τους (π.χ. μηνύματα, links που έχεις μοιραστεί μαζί τους).

Memories

Η υπηρεσία Apple Music ενσωματώνεται πλέον και στη λειτουργία Memories της εφαρμογής Photos για να εμπλουτίζει τις αναμνήσεις του χρήστη με το κατάλληλο soundtrack (μπορείς φυσικά να επιλέξεις και μόνος σου ό,τι επιθυμείς για μουσική επένδυση).

Apple Wallet

Το “πορτοφόλι” της Apple υποστηρίζει πλέον την αποθήκευση κλειδιών αυτοκινήτου (όσα λειτουργούν με κάρτα προφανώς) και σπιτιών/γραφείων, και δεν χρειάζεσαι καν να βγάλεις το iPhone από την τσέπη χάριν στην τεχνολογία Ultra Wide Band. Ακόμη, το Apple Wallet μπορεί να αποθηκεύει ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης και προφανώς εισιτήρια για πτήσεις.

ios-15-weather.jpg

Weather

Νέος σχεδιασμός με animations στο background που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης, αλλά και με χάρτες που δείχνουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην εκάστοτε περιοχή.

ios-15-maps.jpg

Apple Maps

Η υπηρεσία χαρτών της Apple ενισχύεται με night mode και προσθήκη απίστευτων λεπτομερειών στις μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά όταν ενεργοποιείται η λειτουργία πλοήγησης (φαίνονται μέχρι και οι διαφορετικές λωρίδες στους δρόμους, τα φανάρια, οι στάσεις κλπ.). Ακόμη, υπόσχονται πολύ καλύτερη επικοινωνία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προσθέτουν τρισδιάστατο χάρτη για να αντιλαμβάνεσαι προς τα που πρέπει να κινηθείς. Δυστυχώς, μόνο σε λίγες πόλεις παγκοσμίως.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading