up_icon
Apple Software iOS iPhone

iOS 16 και watchOS 9: Διαθέσιμα από σήμερα, δείτε τα νέα χαρακτηριστικά

12 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

iOS 16 και watchOS 9: Διαθέσιμα από σήμερα, δείτε τα νέα χαρακτηριστικά

Όπως αναμενόταν, η Apple προχώρησε σήμερα στην διανομή των εκδόσεων iOS 16 και watchOS 9, με τις νέες εκδόσεις να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις συμβατές συσκευές (από iPhone 8 και Apple Watch Series 4 αντίστοιχα). Για να δείτε εάν έχουν έρθει τα updates στις συσκευές σας, αρκεί να μεταβείτε στο μενού των ρυθμίσεων στην ενότητα Software Update για να προχωρήσετε στις αναβαθμίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα iPadOS 16 και macOS Ventura θα διανεμηθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του iOS 16

Νέα Lock Screen: Ριζικός επανασχεδιασμός για την lock screen με πολύ πιο δημιουργική εμφάνιση, πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης (από γραμματοσειρές, χρώματα μέχρι και σκιές), δυνατότητα προσθήκης widgets (καιρός, ημερολόγιο κλπ.) και ειδικά ο καιρός εμφανίζει animations (π.χ. αν βρέχει). Επίσης, το νέο σύστημα ειδοποιήσεων εμφανίζει τις ειδοποιήσεις με πιο «ήρεμο τρόπο» από την κάτω πλευρά και στα Live Activities έρχονται οι μαζεμένες ειδοποιήσεις σε group.

ios-16-home-screen-1.jpg


Messages: Προστίθεται η δυνατότητα επεξεργασίας των μηνυμάτων, η δυνατότητα αναίρεσης του απεσταλμένου μηνύματος (undo send) και η δυνατότητα να κρατάς τα αδιάβαστα στο επάνω μέρος της εφαρμογής. Επίσης, ενισχύονται οι λειτουργίες Shared with You και SharePlay για να βρίσκεις εύκολα όλα όσα μοιράζονται μαζί σου οι επαφές, αλλά και να διασκεδάζεις ταυτόχρονα με τους φίλους σου απευθείας από την εφαρμογή Messages (π.χ. να βλέπεις μια ταινία, να ακούς μουσική). Η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση της λειτουργίας υπαγόρευσης (Dictation) και πλέον ο χρήστης μπορεί να υπαγορεύει και να πληκτρολογεί ταυτόχρονα τα μηνύματα.

Live Text: Η Apple φέρνει τη λειτουργία Live Text (που αναγνωρίζει το κείμενο στις φωτογραφίες) και στα videos! Σταματάς ένα video και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το κείμενο που εμφανίζεται μέσα σε αυτό.

Visual Look Up: Πλέον μπορείς να αποκόπτεις από οποιαδήποτε εικόνα το αντικείμενο που θέλεις και να το μεταφέρεις σε κάποιο μήνυμα!

ios-16-3.jpg


Wallet: Επεκτείνεται η υποστήριξη ψηφιακών ταυτοτήτων σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Ξεκινά η λειτουργία Tap to Pay για να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση το iPhone ως POS. Εγκαινιάζεται και η λειτουργία Apple Pay Later για 4 άτοκες δόσεις οπουδήποτε γίνεται αποδεκτή η δυνατότητα πληρωμής με Apple Pay!


Apple Maps: Επεκτείνεται η νέα έκδοση της υπηρεσίας σε ακόμη 11 χώρες (δυστυχώς όχι η Ελλάδα). Εμφάνιση των κόμιστρων στα ΜΜΜ και δυνατότητα εισαγωγής του πάσο στο Wallet για άμεσες πληρωμές χωρίς να φεύγεις από την υπηρεσία.

Family Sharing: Διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών για ανηλίκους με αυτόματη ρύθμιση του γονικού ελέγχου ανάλογα με την ηλικία τους (π.χ. χρόνος παρακολούθησης). Ακόμη, θα είναι εφικτή η δημιουργία ξεχωριστού φακέλου στο iCloud όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τις φωτογραφίες / videos που θα ήθελαν να έχουν όλοι (π.χ. από ένα πάρτι γενεθλίων).

apple-family-sharing.jpg


Privacy: Η Apple προσθέτει ένα νέο προσωπικό εργαλείο ασφαλείας που ονομάζεται Safety Check και στοχεύει ειδικά σε ανθρώπους που μοιράζονται passwords με τους οικείους τους. Σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα, θα είναι εφικτό να κόψεις με τη μία την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. τοποθεσία).

Home: Ριζικός επανασχεδιασμός του κεντρικού hub διαχείρισης των IoT συσκευών του «έξυπνου» σπιτιού, με ακόμα πιο καθαρό και κατανοητό περιβάλλον χρήσης.

Ακολουθούν τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του watchOS 9

Η Apple προσθέτει νέα watch faces (Lunar, Playtime, Metropolitan, Astronomy) και αναβαθμίζει τα υπάρχοντα προκειμένου να υποστηρίζουν τις νέες δυνατότητες προσωπικής παραμετροποίησης, όπως στην lock screen του iOS 16.

apple-watchos-9-workout.jpg


Η εφαρμογή Workout αναβαθμίζεται με ακόμα πιο λεπτομερείς μετρήσεις για την απόδοση του αθλούμενου, αλλά και διαφορετικούς τρόπους να παρακολουθείς την δραστηριότητα σου περιστρέφοντας την ψηφιακή κορώνα. Επίσης, μπορείς να αλλάζεις στυλ προπόνησης χωρίς να σταματάς την καταγραφή του workout. Θα προστεθούν νέες ζώνες καρδιακού ρυθμού για να παρακολουθείς την ένταση της προπόνησης σε κάθε στιγμή και θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις σχετικά με τον ρυθμό, την ένταση, τον καρδιακό παλμό, τον βηματισμό κλπ. προκειμένου να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

apple-watchos-9-ghost.jpg


Ειδικά για τους δρομείς θα υπάρχουν μετρήσεις για το άνοιγμα του βήματος, τον χρόνο επαφής του ποδιού στο έδαφος και της αιώρησης ανά βήμα, τα οποία θα μπορείς να παρακολουθείς στην σύνοψη του Fitness app και στο Health app. Επιπλέον, όσοι τρέχουν συχνά τις ίδιες διαδρομές θα μπορούν να ανταγωνιστούν το «φάντασμα» τους λαμβάνοντας ειδοποιήσεις ανάλογα με τον αν βρίσκονται μπροστά ή πίσω σε σύγκριση με την τελευταία φορά.

apple-watchos-9-sleep.jpg


Τα Apple Watch με watchOS 9 θα παρακολουθούν πλήρως τον χρήστη κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες για τις διαφορετικές καταστάσεις (Deep, REM κλπ.) λαμβάνοντας σήματα από το επιταχυνσιόμετρο και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακού παλμού. Οι μετρήσεις αυτές θα εμφανίζονται αναλυτικά στήν εφαρμογή Sleep αφότου ξυπνήσει ο χρήστης.

apple-watchos-9-afib.jpg


Σε περίπτωση που κάποιος χρήσης έχει διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή (AFib) θα μπορεί να βλέπει το AFib History για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με σημάδια που θα μπορούσαν να αφορούν την ασθένεια του. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει εγκριθεί από τον FDA στις ΗΠΑ.

apple-watchos-9-medications.jpg


Ακόμη, η Apple δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια λίστα με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ορίζουν υπενθυμίσεις και να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες για αυτά στην εφαρμογή Health. Στις πληροφορίες αυτές αναγράφονται οι πιθανές παρενέργειες και συνδυασμοί που θα πρέπει να αποφεύγονται (π.χ. κάποια αντιβίωση με αλκοόλ).


*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Apple Watch Ultra: Τεστ αντοχής με πτώσεις, βίδες και....χτυπήματα από σφυρί

26 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Με το λανσάρισμα του Apple Watch Ultra, η εταιρεία αποφάσισε να δείξει φέτος πως μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των Garmin και Suunto προσφέροντας σε ανθεκτικό smartwatch με ιδιαίτερες λειτουργίες για ...

Η επόμενη σειρά από τον δημιουργό των Breaking Bad και Better Call Saul έκλεισε για το Apple TV+

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η ολοκλήρωση του Better Call Saul μετά από 6 σεζόν έφερε ταυτόχρονα και ένα τέλος εποχής για τον κόσμο που εμπνεύστηκαν οι Peter Gould και Vince Gilligan πριν από 14 χρόνια, όταν και έγινε η πρεμιέρα του ...

Ομαδική αγωγή κατά της Meta επειδή συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρήστες iPhone

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Σε νέους μπελάδες μπαίνει η Meta μετά την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν πολίτες στις ΗΠΑ κατηγορώντας την πως συνεχίζει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και να μαζεύει προσωπικά δεδομένα χρηστών iPhone, παρά την...

iOS 16.0.2: Διαθέσιμο το update που λύνει το πρόβλημα με τις δονήσεις της κάμερας και όχι μόνο

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Apple κυκλοφόρησε μια μικρή, αλλά σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS 16, η οποία επιδιορθώνει το πρόβλημα δόνησης της κάμερας των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max όταν χρησιμοποιείς ...

YouTuber δοκιμάζει αν λειτουργεί το Crash Detection της Apple [Video]

21 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Στο πρόσφατο Apple Event για την παρουσίαση των νέων iPhone 14 και των Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra, η εταιρεία στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία Crash Detection των νέων συσκευών της για την αυτόματη...

Apple: Αυξάνει επίσημα τις τιμές των εφαρμογών στην Ευρώπη από 5 Οκτωβρίου 2022

20 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η πληροφορία για αύξηση των τιμών στις εφαρμογές του App Store κυκλοφορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά τώρα ετοιμαζόμαστε να γίνει πράξη από τον επόμενο μήνα. Η Apple επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει σε ...

Samsung: Συνεχίζει το τρολάρισμα στην Apple περί καινοτομίας

10 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Samsung δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί την Apple με αφορμή την παρουσίαση των νέων iPhone 14, συνεχίζοντας αυτό που άρχισε λίγες ημέρες πριν το Apple Event της περασμένης Τετάρτης. Αυτή τη φορά η αντίδραση της ...

Tim Cook για το πρότυπο RCS: Αγοράστε στη μητέρα σας ένα iPhone!

09 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Τον περασμένο μήνα η Google αποφάσισε να «κράξει» δημοσίως την Apple για την μη υιοθέτηση του προτύπου RCS στην υπηρεσία Messages του iOS, μια κίνηση που θα έφερνε ακόμα πιο κοντά τις δύο πλατφόρμες στην ...

iOS 16 και watchOS 9 στις 12 Σεπτεμβρίου, iPadOS 16 και macOS Ventura τον Οκτώβριο

08 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra και AirPods Pro 2nd Gen, η εταιρεία αποκάλυψε και τις ημερομηνίες ...

iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max: Επίσημα με εντυπωσιακό Dynamic Island και πανίσχυρη κάμερα

07 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Τα διαμάντια της σημερινής παρουσίασης της Apple δεν είναι άλλα από τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Επιβεβαιώνεται η νέα True Depth κάμερα στην πρόσοψη που μπορεί να «χάνεται» μέσα στην οθόνη και να ...

Loader
techgear_icon