up_icon
Apple Software iOS iPhone

iOS 16 και watchOS 9: Διαθέσιμα από σήμερα, δείτε τα νέα χαρακτηριστικά

12 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

iOS 16 και watchOS 9: Διαθέσιμα από σήμερα, δείτε τα νέα χαρακτηριστικά

Όπως αναμενόταν, η Apple προχώρησε σήμερα στην διανομή των εκδόσεων iOS 16 και watchOS 9, με τις νέες εκδόσεις να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις συμβατές συσκευές (από iPhone 8 και Apple Watch Series 4 αντίστοιχα). Για να δείτε εάν έχουν έρθει τα updates στις συσκευές σας, αρκεί να μεταβείτε στο μενού των ρυθμίσεων στην ενότητα Software Update για να προχωρήσετε στις αναβαθμίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα iPadOS 16 και macOS Ventura θα διανεμηθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του iOS 16

Νέα Lock Screen: Ριζικός επανασχεδιασμός για την lock screen με πολύ πιο δημιουργική εμφάνιση, πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης (από γραμματοσειρές, χρώματα μέχρι και σκιές), δυνατότητα προσθήκης widgets (καιρός, ημερολόγιο κλπ.) και ειδικά ο καιρός εμφανίζει animations (π.χ. αν βρέχει). Επίσης, το νέο σύστημα ειδοποιήσεων εμφανίζει τις ειδοποιήσεις με πιο «ήρεμο τρόπο» από την κάτω πλευρά και στα Live Activities έρχονται οι μαζεμένες ειδοποιήσεις σε group.

ios-16-home-screen-1.jpg


Messages: Προστίθεται η δυνατότητα επεξεργασίας των μηνυμάτων, η δυνατότητα αναίρεσης του απεσταλμένου μηνύματος (undo send) και η δυνατότητα να κρατάς τα αδιάβαστα στο επάνω μέρος της εφαρμογής. Επίσης, ενισχύονται οι λειτουργίες Shared with You και SharePlay για να βρίσκεις εύκολα όλα όσα μοιράζονται μαζί σου οι επαφές, αλλά και να διασκεδάζεις ταυτόχρονα με τους φίλους σου απευθείας από την εφαρμογή Messages (π.χ. να βλέπεις μια ταινία, να ακούς μουσική). Η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση της λειτουργίας υπαγόρευσης (Dictation) και πλέον ο χρήστης μπορεί να υπαγορεύει και να πληκτρολογεί ταυτόχρονα τα μηνύματα.

Live Text: Η Apple φέρνει τη λειτουργία Live Text (που αναγνωρίζει το κείμενο στις φωτογραφίες) και στα videos! Σταματάς ένα video και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το κείμενο που εμφανίζεται μέσα σε αυτό.

Visual Look Up: Πλέον μπορείς να αποκόπτεις από οποιαδήποτε εικόνα το αντικείμενο που θέλεις και να το μεταφέρεις σε κάποιο μήνυμα!

ios-16-3.jpg


Wallet: Επεκτείνεται η υποστήριξη ψηφιακών ταυτοτήτων σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Ξεκινά η λειτουργία Tap to Pay για να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση το iPhone ως POS. Εγκαινιάζεται και η λειτουργία Apple Pay Later για 4 άτοκες δόσεις οπουδήποτε γίνεται αποδεκτή η δυνατότητα πληρωμής με Apple Pay!


Apple Maps: Επεκτείνεται η νέα έκδοση της υπηρεσίας σε ακόμη 11 χώρες (δυστυχώς όχι η Ελλάδα). Εμφάνιση των κόμιστρων στα ΜΜΜ και δυνατότητα εισαγωγής του πάσο στο Wallet για άμεσες πληρωμές χωρίς να φεύγεις από την υπηρεσία.

Family Sharing: Διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών για ανηλίκους με αυτόματη ρύθμιση του γονικού ελέγχου ανάλογα με την ηλικία τους (π.χ. χρόνος παρακολούθησης). Ακόμη, θα είναι εφικτή η δημιουργία ξεχωριστού φακέλου στο iCloud όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τις φωτογραφίες / videos που θα ήθελαν να έχουν όλοι (π.χ. από ένα πάρτι γενεθλίων).

apple-family-sharing.jpg


Privacy: Η Apple προσθέτει ένα νέο προσωπικό εργαλείο ασφαλείας που ονομάζεται Safety Check και στοχεύει ειδικά σε ανθρώπους που μοιράζονται passwords με τους οικείους τους. Σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα, θα είναι εφικτό να κόψεις με τη μία την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. τοποθεσία).

Home: Ριζικός επανασχεδιασμός του κεντρικού hub διαχείρισης των IoT συσκευών του «έξυπνου» σπιτιού, με ακόμα πιο καθαρό και κατανοητό περιβάλλον χρήσης.

Ακολουθούν τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του watchOS 9

Η Apple προσθέτει νέα watch faces (Lunar, Playtime, Metropolitan, Astronomy) και αναβαθμίζει τα υπάρχοντα προκειμένου να υποστηρίζουν τις νέες δυνατότητες προσωπικής παραμετροποίησης, όπως στην lock screen του iOS 16.

apple-watchos-9-workout.jpg


Η εφαρμογή Workout αναβαθμίζεται με ακόμα πιο λεπτομερείς μετρήσεις για την απόδοση του αθλούμενου, αλλά και διαφορετικούς τρόπους να παρακολουθείς την δραστηριότητα σου περιστρέφοντας την ψηφιακή κορώνα. Επίσης, μπορείς να αλλάζεις στυλ προπόνησης χωρίς να σταματάς την καταγραφή του workout. Θα προστεθούν νέες ζώνες καρδιακού ρυθμού για να παρακολουθείς την ένταση της προπόνησης σε κάθε στιγμή και θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις σχετικά με τον ρυθμό, την ένταση, τον καρδιακό παλμό, τον βηματισμό κλπ. προκειμένου να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

apple-watchos-9-ghost.jpg


Ειδικά για τους δρομείς θα υπάρχουν μετρήσεις για το άνοιγμα του βήματος, τον χρόνο επαφής του ποδιού στο έδαφος και της αιώρησης ανά βήμα, τα οποία θα μπορείς να παρακολουθείς στην σύνοψη του Fitness app και στο Health app. Επιπλέον, όσοι τρέχουν συχνά τις ίδιες διαδρομές θα μπορούν να ανταγωνιστούν το «φάντασμα» τους λαμβάνοντας ειδοποιήσεις ανάλογα με τον αν βρίσκονται μπροστά ή πίσω σε σύγκριση με την τελευταία φορά.

apple-watchos-9-sleep.jpg


Τα Apple Watch με watchOS 9 θα παρακολουθούν πλήρως τον χρήστη κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες για τις διαφορετικές καταστάσεις (Deep, REM κλπ.) λαμβάνοντας σήματα από το επιταχυνσιόμετρο και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακού παλμού. Οι μετρήσεις αυτές θα εμφανίζονται αναλυτικά στήν εφαρμογή Sleep αφότου ξυπνήσει ο χρήστης.

apple-watchos-9-afib.jpg


Σε περίπτωση που κάποιος χρήσης έχει διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή (AFib) θα μπορεί να βλέπει το AFib History για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με σημάδια που θα μπορούσαν να αφορούν την ασθένεια του. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει εγκριθεί από τον FDA στις ΗΠΑ.

apple-watchos-9-medications.jpg


Ακόμη, η Apple δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια λίστα με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ορίζουν υπενθυμίσεις και να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες για αυτά στην εφαρμογή Health. Στις πληροφορίες αυτές αναγράφονται οι πιθανές παρενέργειες και συνδυασμοί που θα πρέπει να αποφεύγονται (π.χ. κάποια αντιβίωση με αλκοόλ).


*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Τεστ πτώσης και μπαταρίας για τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max [Videos]

26 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Αφού παρακολουθήσαμε τα βασανιστήρια του JerryRigEverything στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max, ήρθε η ώρα να δούμε και ένα drop test από το κανάλι Everything Apple Pro προκειμένου να επαληθεύσουμε την όχι...

iPhone 15 Pro Max: Δοκιμές αντοχής και tear-down video δείχνουν ότι δεν είναι και τόσο ανθεκτικό τελικά

25 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Με την πώληση της σειράς Apple να έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα από την περασμένη Παρασκευή, αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να μάθουν αν το τιτάνιο που χρησιμοποιεί η Apple προσδίδει όντως μεγαλύτερη ...

iPager: Το νέο τρολάρισμα - επίθεση της Google κατά της Apple

22 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η Google δεν σκοπεύει να αφήσει σε χλωρό κλαρί την Apple για το περίφημο ζήτημα της υιοθέτησης του πρωτοκόλλου RCS στην υπηρεσία iMessage. Η εταιρεία συνεχίζει την καμπάνια #GetTheMessage με σκοπό να πιέσει την...

Apple: Διαθέσιμα ήδη τα νέα updates για όλες τις συσκευές της

21 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η διανομή των νέων μεγάλων εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων της Apple για τα iPhone, iPad και Apple Watch, αλλά ήδη σήμερα μας ήρθαν νέα updates στις συσκευές μας που ...

watchOS 10: Διαθέσιμο το πολύ σημαντικό update για τα Apple Watch

18 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Ταυτόχρονα με τα iOS 17 και iPadOS 17, η Apple προχωρά και στο λανσάρισμα του ιδιαίτερα σημαντικού update για τα Apple Watch, καθώς το watchOS 10 έχει χαρακτηριστεί από την ίδια την εταιρεία ως η έκδοση που ...

iOS 17 και iPadOS 17 διαθέσιμα από σήμερα με πληθώρα νέων χαρακτηριστικών

18 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα την διανομή των νέων μεγάλων εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων iOS και iPadOS, με τους χρήστες στην Ελλάδα να βλέπουν σιγά σιγά τα iOS 17 και iPadOS 17 να εμφανίζονται στις...

Apple: Ετοιμάζει software update για το θέμα του δείκτη SAR στα iPhone 12

18 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η νέα εξέλιξη από την περίφημη υπόθεση περί μπλοκαρίσματος των πωλήσεων της σειράς iPhone 12 στη Γαλλία λόγω του υψηλού δείκτη SAR έρχεται με επίσημη δήλωση από πλευράς Apple: Θα διανέμουμε μια ενημερωμένη ...

iPhone 15: Ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες, αυτές είναι οι τιμές στην Ελλάδα

15 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, καθώς και online στο www.germanos.gr και www.cosmote.gr για τα νέα iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro & iPhone 15 Pro Max, καθώς και ...

iPhone 12: Μπήκε ήδη στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών χωρών λόγω του δείκτη SAR

14 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση των iPhone 15 / Plus και iPhone 15 Pro / Pro Max ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση πως η Γαλλίας σκοπεύει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των μοντέλων της σειράς iPhone 12 επειδή ο δείκτης ...

Η Γαλλία απαγορεύει την πώληση των iPhone 12 λόγω υψηλού δείκτη SAR!

13 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Επάνω στον θόρυβο που προκάλεσε το Wonderlust Event της Apple για τα αποκαλυπτήρια των νέων iPhone 15 / Plus, iPhone 15 Pro / Pro Max, Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra, έρχεται στη δημοσιότητα μια ...

Loader
please wait
techgear_icon