Ιστορική απόφαση: Η Apple υποχρεώνεται να επιτρέψει άλλα συστήματα in-app πληρωμών

Ιστορική απόφαση - νίκη για την Epic Games απέναντι στην Apple που ενδεχομένως θα αλλάξει ριζικά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων εταιρειών απέναντι στους developers εφαρμογών και παιχνιδιών. Η δικαστής Yvonne Gonzalez-Rogers τάχθηκε υπέρ των θέσεων της Epic Games και με την απόφαση της υποχρεώνει οριστικά την Apple να δεχτεί και άλλα συστήματα πληρωμών στο κατάστημα της!

Η Apple υποχρεώνεται να μην απαγορεύει στους developers να ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους μηχανισμούς call-to-action ή links που οδηγούν σε εξωτερικούς ιστότοπους με σκοπό να προσφέρουν στους χρήστες-πελάτες τη δυνατότητα να πληρώσουν σε άλλα συστήματα πληρωμών (έξω από το App Store δηλαδή), ούτε να μην έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας απευθείας με τους πελάτες τους μέσω των στοιχείων που συλλέγουν για αυτούς από τις iOS εφαρμογές τους.

Με απλά λόγια, όποιος developer επιθυμεί θα μπορεί να παρακάμψει το σύστημα πληρωμών της Apple και τη μοιρασιά 85/15 ή 70/30 (ανάλογα με τον τζίρο) υπέρ του, ενώ θα μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με τους χρήστες-πελάτες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αποκτά μέσα από το App Store.

Η δικαστική απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, εκτός αν επιβληθεί νωρίτερα από ανώτερο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η δικαστής εξήγησε το σκεπτικό της αναφέροντας ότι απορρίπτει τον ορισμό του marketplace και των δύο πλευρών (της Epic Games και της Apple).

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ψηφιακές συναλλαγές στον χώρο του mobile gaming και όχι στον χώρο του gaming γενικότερα ή στον τομέα του λειτουργικού συστήματος της Apple που σχετίζεται με το App Store (δηλαδή το iOS). Επομένως, το δικαστήριο δεν μπορεί να καταλήξει απόλυτα ότι έχουμε να κάνουμε απόλυτα με μονοπωλιακές πρακτικές εκ μέρους της Apple, αλλά παρατηρούμε πως παραβιάζει ορισμένους κανόνες περί ανταγωνιστικότητας στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Εκπρόσωπος της Apple σχολίασε την απόφαση αναφέροντας ότι είναι…νίκη και για την ίδια, διότι αποδείχθηκε πως στο App Store δεν υπάρχουν μονοπωλιακές πρακτικές.

Η Apple αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιείται και πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι developers μας προτιμούν διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας είναι οι κορυφαίες στον κόσμο. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι το App Store είναι ένας ασφαλές και αξιόπιστο κατάστημα εφαρμογών.

Από πλευράς Epic Games δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο (λογικά θα έρθει στη δημοσιότητα από ώρα σε ώρα). Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δικαστήριο έκκρινε πως η Epic Games παραβίασε το συμβόλαιο της με την Apple όταν αποφάσισε να ενσωματώσει το δικό της εναλλακτικό σύστημα πληρωμής στην εφαρμογή Fortnite και γι’ αυτό τη διατάσσει να πληρώσει το 30% του τζίρου που κατέγραψε μέχρι να αποσυρθεί η εφαρμογή από το App Store (ένα ποσό κοντά στα $3.5 εκατ.).

Δεν γνωρίζουμε αν η Apple θα καταθέσει κάποια έφεση κατά της απόφασης, αλλά με το δεδικασμένο που δημιουργήθηκε θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα υποχρεωθεί και η Google να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Νότια Κορέα ψήφισε νομοσχέδιο που θα υποχρεώσει τις Apple και Google να επιτρέψουν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών στα καταστήματα εφαρμογών τους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading