Παγκόσμιος διαδραστικός χάρτης ψηφιακών απειλών σε πραγματικό χρόνο από την Kaspersky Lab [Video]

kaspersky_lab_cybermap

Η Kaspersky Lab παρουσιάζει το διαδραστικό χάρτη ψηφιακών απειλών, ο οποίος αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας που λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο. Τα είδη των απειλών που παρουσιάζονται αφορούν κακόβουλα αντικείμενα που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια σαρώσεων on-access και on-demand, απειλές που έχουν εντοπιστεί από προγράμματα antivirus, καθώς και αντικειμένα που αναγνωρίζονται από υποσυστήματα εντοπισμού ευπαθειών και εισβολών.

Σήμερα, μόλις λίγα λεπτά είναι αρκετά για τη διάδοση νέων κακόβουλων εφαρμογών ή spam. Το Kaspersky Security Network, η παγκόσμια cloud-based υποδομή της Kaspersky Lab, βοηθά τα προϊόντα της εταιρείας να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με νέα, ύποπτα αρχεία και άλλες απειλές σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους. Οι εσωτερικοί μηχανισμοί του Kaspersky Security Network συνοψίζουν τα δεδομένα που αποστέλλονται αυτόματα από χιλιάδες προστατευμένες συσκευές, οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι οι χρήστες αυτών των συσκευών έχουν συναινέσει να μοιράζονται πληροφορίες για τυχόν ύποπτα προγράμματα που συναντούν.

Αφού συγκρίνει τη συμπεριφορά του αρχείου σε διαφορετικούς υπολογιστές, ελέγξει μια βάση δεδομένων με εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμες εφαρμογές και χρησιμοποιήσει ευρετικούς αλγόριθμους, το σύστημα καταλήγει αρχικά σε συμπέρασμα για το αν το αντικείμενο είναι κακόβουλο ή όχι. Εάν είναι κακόβουλο, αποκλείεται αμέσως η πρόσβαση σε αυτό για όλους τους άλλους χρήστες προϊόντων της Kaspersky Lab, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία «επιδημίας». Το Kaspersky Security Network διαθέτει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με περιστατικά ασφάλειας, οι οποίες προστίθενται στον παγκόσμιο χάρτη σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το μεγάλο εύρος των απειλών, καθώς και την ταχύτητα με την οποία αυτές εξαπλώνονται.

kaspersky_lab_cybermap_1

Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στην υδρόγειο και να «ζουμάρουν» σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για να ενημερωθούν για το κατά τόπους τοπίο των απειλών. Οι διάφοροι τύποι απειλών που εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο σημειώνονται με διαφορετικά χρώματα. Ο χρήστης μπορεί να δει μια περιγραφή κάθε απειλής στην οθόνη του ή να απενεργοποιήσει την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων απειλών. Ειδικά κουμπιά προσφέρουν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη δυνατότητα να μοιραστούν τα νέα για τις απειλές με τους φίλους ή τους followers τους, ενώ άλλες επιλογές επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν το χρώμα στο φόντο, τη γλώσσα και την εμφάνιση της εφαρμογής (επίπεδος χάρτης ή κινούμενη υδρόγειος). Επίσης, ένα χρήσιμο link επιτρέπει στους χρήστες να ελέγξουν αν ο υπολογιστής τους έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ο Denis Zenkin, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας της Kaspersky Lab, δήλωσε:

"Κάθε μέρα, η Kaspersky Lab επεξεργάζεται πάνω από 300.000 κακόβουλα αντικείμενα. Πριν από τρία χρόνια, αυτός ο αριθμός ανερχόταν σε μόλις 70.000. Όμως, οι τεχνολογίες antivirus εξελίχτηκαν με την πάροδο του χρόνο και έτσι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτόν τον τεράστιο όγκο. Από που προέρχονται οι επιθέσεις; Σε ποιο μέρος του κόσμου οι χρήστες κλικάρουν συχνότερα κακόβουλα links; Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι τύποι malware; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες. Ο νέος χάρτης για το τοπίο των ψηφιακών απειλών επιτρέπει σε όλους να δουν την έκταση της ψηφιακής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και να πάρει μια γεύση του τι αντιμετωπίζουν οι ειδικοί της Kaspersky Lab"

Ο διαδραστικός χάρτης της Kaspersky Lab είναι διαθέσιμος στην διεύθυνση http://cybermap.kaspersky.com. Για να εμφανιστεί σωστά, ο browser σας πρέπει να υποστηρίζει WebGL.

Loading