Kazuhisa Hashimoto: Απεβίωσε ο εμπνευστής του περίφημου Konami Code

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πιθανότατα θα είστε εξοικειωμένοι με τον περίφημο “Konami Code”, δηλαδή την αλληλουχία “πάνω, πάνω, κάτω, κάτω, αριστερά, δεξιά, αριστερά, δεξιά, Β, Α και start” που μπορούσες να πραγματοποιήσεις στην αρχική οθόνη arcade παιχνιδιών όπως τα Gradius, Contra και Castlevania για να αποκτήσεις διάφορα πλεονεκτήματα.

Λίγοι, ωστόσο, γνώριζαν τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε αυτό το σύστημα και φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να τον γνωρίσουμε (ή να τον θυμηθούμε) είναι το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου του. Ο Kazuhisa Hashimoto απεβίωσε πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 61 ετών και η είδηση έγινε γνσωστή από τον Yuji Takenouchi, συνθέτη σε πολλά παιχνίδια της Konami.

Ο Hashimoto εργαζόταν στην εταιρεία ως προγραμματιστής και παραγωγός της έκδοσης του Gradius για το NES, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει το cheat code που θα τον βοηθούσε να τεστάρει το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσει πολύ για να το νικήσει. Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη αλληλουχία γιατί του ήταν πολύ εύκολο να τη θυμηθεί, ενώ παραδέχτηκε πως δεν υπήρχε περίπτωση να τερματίσει το Gradius χωρίς το cheat.

konami-code.jpg

Για αδιευκρίνηστους λόγους, πάντως, η τελική έκδοση του παιχνιδιού κυκλοφόρησε χωρίς να αφαιρεθεί το Konami Code και η εταιρεία συνέχισε να τον χρησιμοποιεί και σε άλλους τίτλους της για το testing. Η “έκρηξη” στη δημοτικότητα του Konami Code έγινε με το Contra, το οποίο κυκλοφόρησε το 1988 για το NES και σημείωσε σημαντικά μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με το Gradius. Οι gamers που έβαζαν το Konami Code στην αρχική οθόνη λάμβαναν 30 ζωές, ένα τεράστιο πλεονέκτημα για ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της εποχής.

Να σημειωθεί ότι το Konami Code χρησιμοποιήθηκε σε περίσσοτερα από 100 παιχνίδι της Konami, ενώ τουλάχιστον 22 παιχνίδια άλλων εταιρειών τον έχουν συμπεριλάβει ως φόρο τιμής. Πιο πρόσφατα, η Google έκρυψε τον κώδικα ως easter egg στην ιστοσελίδα του Stadia και η Epic Games στο Fortnite τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά τον Hashimoto, ξεκίνησε να εργάζεται στην Konami στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με σκοπό να κατασκευάζει κυκλώματα για κουλοχέρηδες και ρουλέτες που λειτουργούσαν με κέρματα. Στην πορεία, η εταιρεία άρχισε να ασχολείται με arcade games και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το περίφημο Track & Field του 1983, στο οποίο είχε κρύψει ορισμένα easter eggs όπως το UFO που εμφανίζεται όταν στοχεύεις με το ακόντιο στο επάνω μέρος της οθόνης.

Παρέμεινε στην Konami μέχρι τις αρχές του 2000 και σε συνέντευξη του το 2011 είχε δηλώσει πως η αγαπημένη του περίοδος παραμένει εκείνη που ασχολήθηκε με τη μεταφορά των arcade τίτλων της εταιρείας για το NES. Για το Konami Code τόνισε πως ήθελε να είναι εύκολο να το θυμάσαι, αλλά δύσκολο να το πετύχεις κατά λάθος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι κρυμμένες εντολές στο Xevious της Atari.

[via]

Loading