Λύθηκε το μυστήριο με τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β' στη Βεργίνα

Πριν από περίπου 50 χρόνια, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια φοβερή ανακάλυψη κατά την ανασκαφή της αρχαίας πόλης Βεργίνα στη βόρεια Ελλάδα. Βρήκαν τρεις βασιλικούς τάφους που περιείχαν λείψανα της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι ήταν ο πατέρας, ο γιος και ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του μεγάλου στρατηλάτη. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σκελετοί που είχαν βρεθεί τότε τελικά ανήκουν αντίστροφα στον πατέρα και τον ετεροθαλή αδερφό του. Μάλιστα, σε μια νέα μελέτη οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ταυτοποίηση των εν λόγω σκελετών είναι τελεσίδικη! Δυστυχώς, όμως, ο τόπος ανάπαυσης του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο.

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ελλάδα. "Οι σκελετοί που μελετήθηκαν είναι από τους πιο σημαντικούς ιστορικά στην Ευρώπη", ισχυρίζεται ο καθηγητής Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του. "Επικεντρωθήκαμε στα επιστημονικά δεδομένα και τα ιστορικά στοιχεία που επηρεάζουν την αποδοχή ή την απόρριψη της θέσης του βασιλιά Φίλιππου Β' της Μακεδονίας".

Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας, κυβέρνησε από το 359 π.Χ. έως τη δολοφονία του το 336 π.Χ. Αν και ο τόπος ανάπαυσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι άγνωστος, ερευνητές ανακάλυψαν τρεις τάφους στη Βεργίνα το 1977 - που αναφέρονται ως τάφοι Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Εκείνη την εποχή, οι αρχαιολόγοι πρότειναν ότι περιείχαν τα λείψανα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Φίλιππος Β'), του γιου του (Αλέξανδρος Δ') και του ετεροθαλούς αδελφού του (Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας). Αλλά το ποιος τάφος περιείχε ποιον δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι τώρα.

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ο τάφος ΙΙΙ ανήκει στον Αλέξανδρο Δ΄, τον έφηβο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά η "έντονη συζήτηση" για τους άλλους δύο τάφους "συνεχίζεται με αμείωτη ένταση". Για να διευθετήσουν τη διαμάχη, οι ερευνητές μελέτησαν τις ακτινογραφίες των σκελετών και αναφέρθηκαν σε αρχαία γραπτά για κάθε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των ανατομικών χαρακτηριστικών τους και τυχόν σωματικών προβλημάτων.

Προσδιόρισαν οριστικά ότι ο τάφος Ι περιείχε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο τάφος ΙΙ τον Φίλιππο Γ' της Μακεδονίας - και όχι το αντίθετο, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως. Ο τάφος Ι περιέχει τα λείψανα μιας γυναίκας και ενός μωρού, τα οποία οι ερευνητές λένε ότι είναι η νεαρή σύζυγος του Φιλίππου Β', η Κλεοπάτρα, και το νεογέννητο παιδί τους.

Ο καθηγητής Μπαρτσιώκας συμφωνεί ότι αυτό θα έπρεπε να είναι μια ένδειξη, αλλά αντίθετα οι μελετητές έκαναν λάθος στην ταυτότητά της.

Υποθέτουν ότι η γυναίκα ήταν η Ευριδίκη [η σύζυγος του Φιλίππου Γ'], αλλά δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το νεογέννητο. Είναι γνωστό στις αρχαίες πηγές ότι η Κλεοπάτρα δολοφονήθηκε μαζί με το νεογέννητο παιδί της


Επίσης κρίσιμη πληροφορία είναι ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό γόνατο, τον οποίο επιβεβαίωσαν τα σκελετικά στοιχεία.

"Στον ανδρικό σκελετό του τάφου Ι βρέθηκε μια σύντηξη γόνατος που συνάδει με τα ιστορικά στοιχεία για την χωλότητα του βασιλιά Φίλιππου Β'", επισημαίνει η νέα μελέτη. "Τα συμπεράσματα αυτά καταρρίπτουν την παραδοσιακή εικασία ότι ο τάφος ΙΙ ανήκει στον Φίλιππο Β'".

Εν τω μεταξύ, δεν βρέθηκαν ενδείξεις τραύματος του γόνατος στον ανδρικό σκελετό του τάφου ΙΙ. Επιπλέον, ο Φίλιππος Β' ήταν γνωστό ότι είχε ένα τραύμα στο μάτι που τον τύφλωσε, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια αυτού από τα λείψανα στον τάφο ΙΙ. Δυστυχώς, δεν υπήρχαν σημάδια του τραυματισμένου ματιού ούτε στον τάφο Ι, καθώς αυτό το τμήμα του κρανίου δεν έχει διατηρηθεί.Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφή - και ότι ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στον τάφο Ι.

"Έχουμε παράσχει αδιάσειστα στοιχεία από πολλαπλές πηγές που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Φίλιππος Β' ήταν θαμμένος στον τάφο Ι. Η υπόθεσή μας για τον Φίλιππο Β' στον τάφο Ι παραμένει αδιαμφισβήτητη στην βιβλιογραφία με κριτές και πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πειστικά".

Loading