Nokia Lumia 900: Μια εβδομάδα με τη ναυαρχίδα της Nokia [Review]

Έχουμε συνηθίσει από τις περισσότερες εταιρίες να λανσάρουν πρώτα τα ισχυρότερα smartphones τους και αργότερα τις φθηνότερες εκδόσεις, ωστόσο, η Nokia έκανε το ντεμπούτο της στον κόσμο του Windows Phone με τα mid-range Lumia 800 και Lumia 710, αφήνοντας το high-end Lumia 900 για αργότερα.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review

Βέβαια, η ίδια γραμμή που ακολουθείται σε όλη τη σειρά Lumia (με εξαίρεση το Lumia 610) και το μικρό περιθώριο για αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, μπορεί να αφήνουν στον χρήστη μια οικεία αίσθηση, ωστόσο, έχει την εντύπωση κανείς ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα smartphones της Nokia.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 1

Για να ελέγξουμε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο εδώ στο Techgear.gr, δοκιμάσαμε το Nokia Lumia 900 για μία εβδομάδα και καταγράφουμε τις απόψεις μας στο παρακάτω review της συσκευής.

Nokia Lumia 900

 • Οθόνη 4.3” AMOLED ClearBlack (800 x 480) με επικάλυψη Gorilla Glass
 • Επεξεργαστής single-core Qualcomm Snapdragon 1.4GHz
 • Μνήμη RAM 512MB
 • Αποθηκευτικός χώρος 16GB + χώρος στο SkyDrive
 • Κάμερα 8MP (720p) Carl Zeiss με dual LED flash
 • Εμπρόσθια κάμερα 1.3MP
 • WiFi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, 3G/HSPA+, GSM
 • Υποδοχές USB 2.0, ακουστικά 3.5mm
 • Λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango
 • Μπαταρία 1840mAh (αυτονομία 7 ώρες ομιλία, 300 ώρες αναμονή)
 • Διαστάσεις 127.8 x 68.5 x 11.5 mm
 • Βάρος 160gr

Κατασκευή

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 2

Η κατασκευή του είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Lumia 800, δηλαδή από ένα ενιαίο matte πολυανθρακικό κομμάτι με στρογγυλεμένες άκρες, μεταλλικά κουμπιά (ήχος +/-, power, camera) ενσωματωμένα στη δεξιά πλευρά και το ηχείο στην κάτω πλευρά, αλλά η Nokia διόρθωσε την επάνω πλευρά της συσκευής, η οποία περιλαμβάνει τις υποδοχές 3.5mm και microUSB (φόρτιση, επικοινωνία με υπολογιστή), ενώ η υποδοχή για την microSIM είνα κρυμμένη σε συρόμενο πορτάκι και προσβάσιμη όπως στο iPhone. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σπάσουν τα πορτάκια από την χρήση.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 3

Ίσως θα ήταν προτιμότερο η ανοικτή (πλέον) υποδοχή microUSB να ήταν τοποθετημένη στο κάτω μέρος της συσκευής και το ηχείο επάνω, μιας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ειδικές βάσεις ή να ακούγεται σωστά ο ήχος όταν η συσκευή κάθεται όρθια, αλλά μικρό το κακό.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 4

Στο πίσω μέρος βρίσκεται η κάμερα 8MP με dual-LED flash και το μεταλλικό λογότυπο (που επίσης χαράσσεται εύκολα), ενώ μπροστά δεσπόζει η εντυπωσιακή οθόνη 4.3” AMOLED (όμως ίδια ανάλυση με το Lumia 800…) με επικάλυψη Gorilla Glass, η οποία είναι πλήρως επίπεδη, σε αντίθεση με αυτήν του Lumia 800 που καμπυλώνει και άρα εκτίθεται περισσότερο σε χτυπήματα ή πτώσεις. Ακόμη, υπάρχουν τα κλασικά τρία Windows Phone κουμπιά στο κάτω μέρος και έχει προστεθεί εμπρόσθια κάμερα 1.3MP για video κλήσεις.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 6

Οι διαστάσεις του είναι 127.8 x 58.5 x 11.5mm και ζυγίζει 160gr, δηλαδή είναι λεπτότερο από τα Lumia 710 και Lumia 610, αλλά ελαφρώς παχύτερο από το Lumia 800, ενώ θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από την οθόνη και επομένως θα μπορούσε να είναι μικρότερο σε διαστάσεις.

Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να αναφέρω εάν είναι άνετο στη μεταφορά ή στο κράτημα κλπ., μιας και ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης σε τέτοια πρακτικά ζητήματα. Όσοι έχετε συνηθίσει σε μεγάλα smartphones, μάλλον θα σας ικανοποιήσει η αίσθηση που αφήνει στο χέρι, αλλά αυτοί που χρησιμοποιείτε μικρότερες συσκευές, πιθανότατα θα το θεωρήσετε αρκετά μεγάλο. Περί ορέξεως…

Περιβάλλον – Χρήση

Ουσιαστικά δεν συναντήσαμε καμία διαφορά κατά τη χρήση του Lumia 900 σε σύγκριση με το Lumia 800 (δείτε εδώ αναλυτικά), μιας και έχουν τον ίδιο επεξεργαστή και η εμπειρία βασίζεται κυρίως στο λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango, παρά σε ιδιαίτερες προσθήκες ανάλογα με τη συσκευή.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 8

Επομένως, ετοιμαστείτε για ένα εξαιρετικά εύχρηστο και γρήγορο περιβάλλον, άμεση απόκριση του εικονικού πληκτρολογίου και μετάβαση από εφαρμογή σε εφαρμογή χωρίς σχεδόν καμία καθυστέρηση, αν και το scrolling στα menus έχει γίνει ελαφρώς βραδύτερο (δεν είναι καθόλου ενοχλητικό).

Κάμερα

Το Lumia 900 χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια κάμερα με αυτήν του Lumia 800, επομένως, με περιμένετε καμία μεγάλη διαφορά και δυστυχώς αντιμετωπίσαμε τα ίδια ζητήματα. Εξαιρετική κάμερα για να πραγματοποιήσετε πολύ καλές λήψεις, αλλά και πάλι θα πρέπει να έχετε πολύ σταθερό χέρι για να μην δείτε “θόρυβο” στις φωτογραφίες σας (ακόμα και στο φως της ημέρας), το flash μπορεί να “εξαφανίσει” το αντικείμενο σε εσωτερικούς χώρους και αργή προσαρμογή της αυτόματης εστίασης. Γενικά, θα βγάλετε καλές φωτογραφίες, αλλά όχι πάντα με την ποιότητα που επιθυμείτε.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 7

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η εμπρόσθια κάμερα 1.3MP, χάριν στην οποία είναι δυνατή η πραγματοποίηση video κλήσεων μέσω Skype ή μέσω της εφαρμογής Tango. Στις δοκιμές που κάναμε δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Software – Εφαρμογές Nokia

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 10

Όπως και στα υπόλοιπα Lumia Windows Phones, έτσι και στο Lumia 900 θα βρείτε τις κλασικές εφαρμογές του Windows Phone Mango, όπως Internet Explorer, Office, Calendar κλπ., άμεση επικοινωνία με τα social media και την cloud υπηρεσία SkyDrive, καθώς και τις εξαιρετικές εφαρμογές της Nokia όπως Nokia Drive (πλοήγηση turn-by-turn, όχι offline), Nokia Maps (χωρίς offline υποστήριξη..) και Nokia Music, με την πολύ ενδιαφέρουσα υπηρεσία Mix Radio για δωρεάν μουσική playlist ανάλογα με το είδος που θέλουμε να ακούσουμε.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 5

Κάτι καινούργιο στο Lumia 900 είναι ότι περιλαμβάνει προεγκατεστημένη την εφαρμογή Creative Studio, η οποία προσθέτει panorama mode, burst mode και διάφορα εφέ για τις λήψεις από την κάμερα. Ακόμη, η Nokia πρόσθεσε τη δυνατότητα tethering για να μοιράζεστε τη σύνδεση Internet μέχρι με 5 διαφορετικές συσκευές, με άμεση ενεργοποίηση/απενεργοποίηση από το Lumia 900.

Nokia Lumia 900 Techgear.gr Review 9

Συμπεράσματα

Όπως θα καταλάβατε από τα παραπάνω, οι διαφορές του Lumia 900 με το Lumia 800 είναι ελάχιστες, καθώς πρόκειται για μια λίγο μεγαλύτερη συσκευή με την ίδια εξαιρετική κατασκευή, εμπρόσθια κάμερα, tethering, λίγο μεγαλύτερη αυτονομία (μία φόρτιση την ημέρα με normal χρήση) και πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες-λειτουργίες, αλλά κοστίζει €100 περισσότερα.

Ουσιαστικά, ο κύριος πρωταγωνιστής είναι το λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango και όλα εξαρτώνται από το εάν σας αρέσει/βολεύει ή όχι. Βέβαια, η Microsoft “κρέμασε” τη Nokia με την ανακοίνωση του Windows Phone 8, καθώς καμία σημερινή συσκευή δε θα αναβαθμιστεί στο νέο λειτουργικό σύστημα. Αντ’ αυτού, μόνο ορισμένες από τις νέες λειτουργίες θα φτάσουν και στο Lumia 900 με την αναβάθμιση σε Windows Phone 7.8.

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Mobiles, Nokia, Reviews, Windows Phone and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.