Οι πωλήσεις PC μειώθηκαν κατά 9% μέσα στο 2023

Η εταιρεία αναλύσεων IDC ανακοίνωσε ότι οι αποστολές PC μειώθηκαν κατά 9% το 2023 μετά τις υπερβολικές αποστολές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τους περιορισμένους προϋπολογισμούς λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Παρά την ετήσια μείωση, η IDC επεσήμανε ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται στα μέσα του 2023 και κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, οι αποστολές αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά 6,1% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την IDC, η αντιστροφή της τάσης κατά το τέταρτο τρίμηνο θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο 2024, όπου προβλέπεται ανάκαμψη της αγοράς χάρη στη συνένωση πολλών παραγόντων της αγοράς. Εμβαθύνοντας σε ορισμένες λεπτομέρειες, ο Jay Chou, διευθυντής έρευνας για το Worldwide Client Devices Trackers της IDC, δήλωσε:

Αναμένουμε ότι διάφοροι οδηγοί θα λάβουν χώρα αρχής γενομένης από το δεύτερο μισό του 2024. Με τη λήξη της υποστήριξης του Windows 10 στα τέλη του 2025, αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις θα επιταχύνουν τη μετάβαση προς το Windows 11, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος. Αναμένουμε επίσης την κυκλοφορία νέων CPU και GPU περίπου σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Τέλος, η τρέχουσα διερεύνηση γύρω από την AI για την εργασία θα πρέπει να μεταφραστεί σε επέκταση των περιπτώσεων χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μοντέλων, σε πολυάριθμες βιομηχανίες.


Πηγαίνοντας πίσω στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, η IDC αναφέρει ότι η Dell ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής από άποψη αποστολών, ακολουθούμενη από τις HP, Lenovo, NEC και ASUS.

Περιγράφοντας την πρόβλεψή της, η IDC δήλωσε ότι οι αποστολές workstation θα αυξηθούν κατά 5,2% το 2024, ενώ το 2025 η δυναμική θα ενισχυθεί με αύξηση που θα ξεπεράσει το 7,9%, καθώς οι πελάτες επιδιώκουν τη μετάβαση στο Windows 11 μέχρι την ημερομηνία απόσυρσης του Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025. Μετά από αυτό, η IDC αναμένει ότι η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα θα μετριαστεί.

Η πρόβλεψη της IDC προβλέπει μια περίοδο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οπότε δεν θα αργήσουμε να μάθουμε πόσο καλά προέβλεψε τα πράγματα. Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να μειώνεται, οι υψηλότερες τιμές δεν πρόκειται να πάνε πουθενά και η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί σύντομα ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων που έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να καταστείλει τις αποστολές PC το 2024 και το 2025.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Christian Wiediger on Unsplash

[IDC]

Loading