OLPC XO 3, το tablet των $100 για τις αναπτυσσόμενες χώρες [CES 2012]

Την επίσημη παρουσίαση του tablet των $100 ολοκλήρωσε πριν λίγη ώρα ο οργανισμός One Laptop Per Child (OLPC) στη CES 2012 που ξεκίνησε σήμερα.

Το tablet ονομάζεται OLPC XO 3, έχει μέγεθος 8" και είναι εξοπλισμένο με λειτουργικό σύστημα Linux ή Android. Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει επεξεργαστή Marvell ARMADA PXA618 στο 1GHz, 512MB RAM και LCD οθόνη ανάλυσης 1024x768 ή εναλλακτικά μια πιο οικονομική οθόνη τεχνολογίας Pixel Qi με δυνατότητα ανάγνωσης στο φως του ήλιου.

Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω ενός Avastar WiFi system-on-chip, ενώ το tablet παρέχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, φορτίζει είτε με τη βοήθεια μανιβέλας, είτε αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου χάρη στο ηλιακό πάνελ που βρίσκεται τοποθετημένο στο κάλυμμα του.

Σύμφωνα με δήλωση του CTO του ιδρύματος OLPC, Ed McNierney:

"Είμαστε περήφανοι να σας παρουσιάσουμε το XO 3.0 tablet, που χάρη στο σχεδιασμό, τη διάρκεια και την απόδοση του αποτελεί τον πλέον ιδανικό διάδοχο των προηγούμενων laptops μας. To XO 3.0 βασίζεται στην τεχνολογία του XO 1.75, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του επεξεργαστή Marvell ARMADA PXA618, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας -ένα πολύ σοβαρότατο ζήτημα για τους μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών."

Η τιμή του tablet όπως είπαμε ανέρχεται στα $100 και θα διατεθεί αποκλειστικά σε κυβερνήσεις και ανθρωπιστικούς οργανισμούς με τελικό προορισμό τις αναπτυσσόμενες χώρες.

[πηγή theregister]
Loading