Η πρώτη υγρή μπαταρία λιθίου με δυνατότητα ψεκασμού σε οποιαδήποτε επιφάνεια

Ερευνητές του Rice University στο Τέξας ανέπτυξαν την πρώτη υγρή μπαταρία λιθίου που μπορεί να ψεκαστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Αφού μετέτρεψαν όλα τα στοιχεία που αποτελούν μια μπαταρία ιόντων λιθίου σε χρώματα, πέρασαν το ένα πάνω στο άλλο σε διαδοχικά στρώματα -με συγκεκριμένη σειρά- εξομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δομή ενός παραδοσιακού κελιού. Στη συνέχεια η υγρή μπαταρία ψεκάστηκε σε εννέα κεραμικά πλακάκια συνδεδεμένα σε παράλληλη διάταξη.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της πρώτης υγρής μπαταρίας λιθίου με δυνατότητα ψεκασμού, επαναφορτιζόμενης και ικανής να λειρουργήσει σε τάση 2.4 Volts για περισσότερο από 6 ώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μπαταρία μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την κατασκευή μικρότερων και ελαφρύτερων συσκευών ή ακόμα και να καλύψει τις προσόψεις κτιρίων για να αποθηκεύει την ενέργεια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα συστατικά της μπαταρίας είναι εξαιρετικά τοξικά και ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο και συνεπώς η εφεύρεση τους χρήσει περαιτέρω βελτίωσης.

[via TheVerge]

Loading