POCO F3 Review: Premium ισχύς και εξαιρετική οθόνη σε φοβερή τιμή

Πριν από περίπου 3 χρόνια η Xiaomi αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο brand στην Ινδία, κάτω από το οποίο θα κυκλοφορούσε value-for-money ναυαρχίδες με έναν συνδυασμό κορυφαίων τεχνικών χαρακτηριστικών σε μια πιο “φτηνή” κατασκευή σε σύγκριση με την premium κατηγορία. Ο κόσμος υποδέχτηκε τότε το POCOPHONE F1, το οποίο δικαίωσε τις προσδοκίες και έγινε best seller σε πολλές χώρες.

Μετά από αυτό το μοντέλο έπεσε σιγή μέχρι πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν και η Xiaomi αποφάσισε να αυτονομήσει το brand για να κυκλοφορήσει με αυτό ορισμένα μοντέλα της άλλης θυγατρικής της (Redmi) στις Δυτικές αγορές, αλλά και για να παρουσιάσει ορισμένα ακόμα πιο προσιτά “δικά” της smartphones. Είδαμε κάποια rebrands, γνωρίσαμε κάποια από τα νέα μοντέλα και φτάσαμε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας τα POCO X3 Pro και POCO F3, με το τελευταίο να θεωρείται δικαίως ο πραγματικός “διάδοχος” του POCO F1, μιας και στο POCO F2 Pro είχε φτάσει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι περιμέναμε.

Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το POCO F3, ένα rebranded Redmi K40, που διεκδικεί και αυτό τη θέση του στην τρομερά ανταγωνιστική κατηγορία των smartphones που κοστίζουν €300-400.

poco-f3-techgear-review-7.jpg

POCO F3 / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με εξαίρεση το camera module στο πίσω μέρος, το POCO F3 ακολουθεί την κλασική σχεδιαστική γραμμή της πλειοψηφίας των mid-range Android smartphones. Αρκετά μακρόστενο με κυρτές γωνίες και γυαλί στο πίσω μέρος που γεμίζει δαχτυλιές πολύ εύκολα (τουλάχιστον στη μαύρη απόχρωση), στιβαρό στο κράτημα, αλλά σίγουρα όχι και ό,τι πιο βολικό για χρήση με το ένα χέρι (λογικό λόγω του μεγέθους της οθόνης). Όλη η κατασκευή είναι από πλαστικό υλικό, με εξαίρεση φυσικά τις γυάλινες επικαλύψεις εμπρός και πίσω, παρόλα αυτά δεν το νιώθεις φτηνιάρικο ούτε εύθραυστο.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το ιδιαίτερο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, το οποίο προεξέχει ελαφρώς από την υπόλοιπη κατασκευή με αποτέλεσμα η συσκευή να μην είναι απόλυτα σταθερή όταν την ακουμπάς επάνω σε μια επιφάνεια. Στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα volume buttons και το power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στο κάτω μέρος βρίσκεται η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD, η υποδοχή USB Type-C και ένα από τα δύο ηχεία, ενώ στο επάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο ηχείο.

Συνολικά είναι μια αρκετά λεπτή συσκευή (7.8mm) και ζυγίζει λιγότερο από 200gr, διότι η POCO αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μπαταρία χωρητικότητας 4520mAh αντί για κάποια μεγαλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι χωλαίνει στο θέμα της αυτονομίας, κάτι που θα δούμε παρακάτω.

poco-f3-techgear-review-1.jpg

POCO F3 / Οθόνη

Όταν συναντάς οθόνη 6.67’’ τεχνολογίας AMOLED με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz (όχι αυτόματη προσαρμογή όμως) και συχνότητα απόκρισης στην αφή 360Hz σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, τότε δεν χρειάζεται να πεις και πολλά πράγματα. Πρακτικά έχουμε μια οθόνη “δανεική” από την premium κατηγορία που σου προσφέρει μια εξαιρετική και ομαλή εμπειρία χρήσης και θέασης σε οτιδήποτε θελήσεις να κάνεις. Υποστηρίζει φυσικά αναπαραγωγή περιεχομένου HDR10+ και η ευκρίνεια της είναι εντυπωσιακή στο φως της ημέρας, ενώ στα πολύ θετικά καταγράφουμε το γεγονός ότι η οπή κεντρικά επάνω για την εμπρόσθια κάμερα είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Θα θέλαμε λίγο μικρότερα bezels, αλλά μπορούμε να ζήσουμε και με αυτά.

poco-f3-techgear-review.jpg

POCO F3 / Hardware - Απόδοση

Θα ήταν μάλλον παράλογο να βλέπαμε επεξεργαστή Snapdragon 888 στο POCO F3, μιας και η Qualcomm κράτησε το συγκεκριμένο SoC για την premium κατηγορία, οπότε η λογική επιλογή για να συνεχιστεί η παράδοση της POCO δεν ήταν άλλη από το Snapdragon 870 SoC που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για το κορυφαίο SoC για όλα τα high-end smartphones πλην αυτών που ξεφεύγουν από τα €1000, γι’ αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που το βλέπουμε σε αυτήν την κατηγορία από την POCO. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανταγωνιστών επιλέγει επεξεργαστές χαμηλότερων επιδόσεων από την Qualcomm ή από τη MediaTek, άρα αντιλαμβάνεστε πως είναι σημαντικό πλεονέκτημα για το POCO F3 που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Ο δεύτερος ισχυρότερος επεξεργαστής της Qualcomm είναι…βούτυρο και στην πράξη, καθώς συνδυάζεται με 6GB ή 8GB μνήμης RAM LPDDR5 και 128GB ή 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1, με αποτέλεσμα να απολαμβάνεις την εμπειρία χρήσης της premium κατηγορίας σε μια συσκευή που κοστίζει λιγότερο από τα μισά χρήματα. Ειδικά για τους gamers η διαφορά με το Snapdragon 888 καταγράφεται μόνο στην απώλεια ορισμένων καρέ στα “βαριά” mobile games. Κρατήστε, επίσης, ότι το POCO F3 περιλαμβάνει το σύστημα ψύξης LiquidCool 1.0 που κρατά τη συσκευή σε “μη-ενοχλητικές” θερμοκρασίες αν παίζετε με τις ώρες.

poco-f3-techgear-review-4.jpg

Στα υπόλοιπα κομμάτια του hardware να σημειώσουμε ότι υποστηρίζει δίκτυα 5G, διαθέτει κεραία NFC, WiFi 6 και Bluetooth 5.1, και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο μεγάλο power button στο πλάι και λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα (αν και προτιμώ τις in-display λύσεις). Περιμέναμε, πάντως, κάτι καλύτερο από τα ηχεία, τα οποία υποστηρίζουν την τεχνολογία Dolby Atmos και είναι πραγματικά πολύ δυνατά, παρόλα αυτά, τα μπάσα πέρασαν και δεν ακούμπησαν…

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα, μη σας ξεγελά η διαφορετική εμφάνιση σε σύγκριση με τα Xiaomi smartphones. Το POCO F3 “τρέχει” το MIUI 12 βασισμένο στο Android 11, απλά ο launcher μοιάζει περισσότερο με το stock Android. Κατά τ’ άλλα, ο χρήστης έχει στη διάθεση του όλα όσα γνωρίζει από το περιβάλλον χρήσης της Xiaomi και απολαμβάνει την ίδια ταχύτητα, ομαλότητα και αξιοπιστία, μαζί με τα πολύ συχνά updates που αφορούν την ασφάλεια και την προσθήκη νέων λειτουργιών.

Κλείνοντας την ενότητα της απόδοσης να πούμε δυο λόγια και για την αυτονομία. Θα περίμενε κανείς να δει μια μπαταρία 5000mAh στο POCO F3, αλλά όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η POCO αποφάσισε να θυσιάσει λίγη από τη χωρητικότητα για να πετύχει λεπτότερο κατασκευή. Το ευχάριστο είναι ότι με τη συνηθισμένη χρήση ενός smartphone φτάνεις στο τέλος της ημέρας και σου έχει περισσέψει σίγουρα ένα 20-30%. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής 33W που φορτίζει πλήρως τη μπαταρία σε περίπου μία ώρα, κρατήστε όμως ότι φτάνει στο 50% σε περίπου 20 λεπτά.

poco-f3-techgear-review-8.jpg

POCO F3 / Κάμερες

Ο τομέας της κάμερας είναι ίσως το μοναδικό σημείο όπου περιμέναμε καλύτερα πράγματα από την εταιρεία, πάντοτε συγκριτικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι η Xiaomi έριξε περισσότερο βάρος στην απόδοση της συσκευής και προκειμένου να διατηρήσει την τιμή του POCO F3 σε αυτά τα επίπεδα αποφάσισε να “ρίξει” ελαφρώς την κάμερα.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι λήψεις είναι κακές. Ο κύριος αισθητήρας 48MP κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του σε συνθήκες καλού φωτισμού και φυσιολογικά η λεπτομέρεια χάνεται όσο νυχτώνει. Σίγουρα θέλαμε κάτι καλύτερο από τον υπερευγώνιο φακό που μοιάζει να χάνει τη δυναμική του πάρα πολύ εύκολα, ενώ και ο telemacro φακός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το Night mode βοηθά κάπως την κατάσταση, παρόλα αυτά, δεν συγκρίνονται οι επιδόσεις με αυτές των άλλων smartphones της Xiaomi (και της Redmi), ακόμη και στην ίδια κατηγορία τιμής. Είναι απλά μια αξιοπρεπής κάμερα που απευθύνεται σε αυτούς που τραβούν φωτογραφίες πιο σπάνια σε σύγκριση με τον μέσο χρήστη που ζητά μια πραγματικά καλή κάμερα.

Υπάρχουν αρκετά modes στην εφαρμογή της κάμερας για να παίξει κανείς και ειδικά αυτά της “μακριάς έκθεσης” δημιουργούν ένα πιο αρτιστικό αποτέλεσμα, ωστόσο, χρειάζεται πολύ σταθερό χέρι (καλύτερα να χρησιμοποιήσει κανείς τρίποδο) για να πάρεις μια αξιόλογη λήψη του έναστρου ουρανού ή του φεγγαριού. Στη λήψη video προσφέρεται η δυνατότητα για ποιότητα 4K στα 30fps και 1080p στα 30/60fps, με σχετικά καλά αποτελέσματα και σταθερή εικόνα, αλλά στα 1080p/60fps χρειάζεται οπωσδήποτε gimbal ή τρίποδο. Τέλος, οι selfies είναι αξιοπρεπείς σε συνθήκες καλού φωτισμού, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Επίλογος

Εάν ο χρήστης αναζητά μια πραγματικά ισχυρή συσκευή από πλευράς επιδόσεων με εξαιρετική οθόνη και είναι διατεθειμένος να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του σχετικά με την κάμερα, τότε το POCO F3 είναι ξεκάθαρα από τις πιο αξιόλογες προτάσεις αυτή τη στιγμή στην αγορά.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

POCO F3

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED E4 FHD+ 120Hz
  • Επεξεργαστής Snapdragon 870
  • Μνήμη RAM 6GB/8GB LPDDR5
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB UFS 3.1
  • Κάμερα 48MP Sony IMX582 f/1.79 + 8MP f/2.2 ultrawide + 5MP tele/macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 20MP f/2.2
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6, Bluetooth 5.1, NFC, GPS, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με MIUI 12
  • Μπαταρία 4520mAh με φορτιστή 33W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Photo Gallery

Loading