POCO F4 GT Review: Ένα gaming smartphone διαφορετικό από τα άλλα

Είναι γεγονός ότι η Xiaomi έχει μπερδέψει αρκετά το κοινό με τα rebranding που πραγματοποιεί ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνεται, ενώ αλλάζει και την φιλοσοφία των σειρών που λανσάρει. Όπως για παράδειγμα η σειρά POCO F που ξέφυγε αρκετά από όσα μας έδωσαν τα προηγούμενα μοντέλα, μιας και το POCO F4 GT που δοκιμάσαμε για λίγο καιρό απευθύνεται ξεκάθαρα σε gamers και στοχεύει να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα μοντέλα άλλων κατασκευαστών. Εκεί που διαφοροποιείται, όμως, είναι στην τιμολογιακή πολιτική που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση.

poco-f4-gt-techgear-review-9.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα gaming smartphones, το POCO F4 GT έρχεται με αρκετά πιο διακριτικό σχεδιασμό και για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο premium υλικά κατασκευής σε συσκευή της εταιρείας. Ξεχάστε το πλαστικό στο πίσω μέρος, διότι έχει χρησιμοποιηθεί ειδικά επεξεργασμένο γυαλί, ενώ στο περίγραμμα βρίσκουμε αλουμίνιο.

Με εξαίρεση κάποιες τσαχπινιές, όπως το LED flash σε σχήμα κεραυνού, το πίσω μέρος είναι λιτό με το ορθογώνιο camera module να «κρύβει» τους αισθητήρες σε ένα σχήμα που θυμίζει κλεψύδρα στην επάνω αριστερή γωνία. Η αίσθηση στο χέρι είναι ξεκάθαρα premium, αλλά ως μειονέκτημα κρατάμε την μεγάλη ευκολία με την οποία γεμίζει δαχτυλιές. Και επειδή μιλάμε για gaming smartphone που χρησιμοποιείς ως επί το πλείστον χωρίς θήκη, θα πρέπει να συνηθίσεις γρήγορα πως δεν θα το βλέπεις «καθαρό». Εδώ να σημειώσουμε ότι το camera module φωτίζεται όταν έρχονται ειδοποιήσεις, κάτι που σίγουρα είναι πολύ πρακτικό όταν το αφήνεις κάπου με την οθόνη προς τα κάτω.

poco-f4-gt-techgear-review-3.jpg

Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στην δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί το power και τα trigger buttons. Το πρώτο έχει τοποθετηθεί στο σωστό ύψος για να το βρίσκεις εύκολα με τον δείκτη και να εκμεταλλεύεσαι τον ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για βιομετρικό ξεκλείδωμα της συσκευής, ενώ τα trigger buttons βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή απόσταση από τις γωνίες για άνετη χρήση. Είναι άριστα εφαπτόμενα στο περίγραμμα και μπορείς να τα «ανεβάζεις» χειροκίνητα με τους αντίστοιχους διακόπτες που βρίσκονται δίπλα τους όταν τα χρειάζεσαι. Ο μηχανισμός είναι μαγνητικός και η εταιρεία υπόσχεται ότι δεν παθαίνει τίποτα ακόμα και μετά από 1.000.000 κινήσεις. Η ποιότητα κατασκευής είναι άριστη και τα νιώθεις πραγματικά στιβαρά ως προέκταση του υπόλοιπου σώματος χωρίς να «τζογάρουν». Σημειώστε ότι ακόμα και αν τα αφήσεις ανοικτά δεν ενοχλούν καθόλου στην εμπειρία χρήσης και μάλιστα μπορείς να τα προγραμματίσεις για να λειτουργούν ως έξτρα φυσικά κουμπιά (π.χ. για την κάμερα, τον φακό κλπ.)

Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε ψηλά επάνω την υποδοχή για κάρτες SIM και επίσης σε σωστή θέση τα volume buttons, ενώ στο επάνω και κάτω μέρος έχουν τοποθετηθεί ηχεία με ιδιαίτερο σχεδιασμό κοντά στην γωνία των triggers για να μην τα κρύβεις όταν κρατάς το POCO F4 GT σε landscape θέση για να παίξεις ή να παρακολουθήσεις περιεχόμενο. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή USB-C για την φόρτιση της συσκευής.

poco-f4-gt-techgear-review-1.jpg

Σε γενικές γραμμές έχουμε ένα gaming smartphone με premium κατασκευή, εργονομικό σχεδιασμό για άνετο πολύωρο gaming, χωρίς πολλές από τις σχεδιαστικές φανφάρες της κατηγορίας και η POCO δίνει το παράδειγμα σε όλους τους κατασκευαστές για το πως μπορούν να ενσωματώνουν τα φυσικά κουμπιά στο σώμα με ιδανικό τρόπο.

Οθόνη

Το POCO F4 GT έρχεται με οθόνη 6.67’’ AMOLED FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, συμβατότητα με περιεχόμενο HDR10+, υποστήριξη 10-bit χρωμάτων με δυνατότητα επιλογής χρωματικής γκάμας DCI-P3 ή sRGB από τις ρυθμίσεις, η οποία επικαλύπτεται από Gorilla Glass Victus. Όπως το περιμένει κανείς από μια AMOLED οθόνη αυτού του τύπου, τα χρώματα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πιο έντονα από το φυσιολογικό (ακόμα και στην natural ρύθμιση), αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ειδικά στα gaming sessions. 

poco-f4-gt-techgear-review-4.jpg

Η φωτεινότητα είναι αρκετά υψηλή, χωρίς να φτάνει τα επίπεδα της premium κατηγορίας σε εξωτερικούς χώρους, με την αυτόματη ρύθμιση να γίνεται ταχύτατα και κατά κανόνα με ομαλότητα και ακρίβεια. Αυτό που λείπει σίγουρα από την εξίσωση είναι ο αυτόματα προσαρμόσιμος ρυθμός ανανέωσης εικόνας, καθώς προσφέρονται δύο «ξερές» επιλογές: 60Hz ή 120Hz. Το θετικό είναι ότι τα 120Hz παραμένουν πράγματι ενεργά σε όλα τα σενάρια, το αρνητικό ότι επηρεάζεται η αυτονομία της συσκευής χωρίς να υπάρχει λόγος. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε επιλέξει ένα LTPO panel, όμως και πάλι το DisplayMate του έδωσε βαθμολογία A+.

Πάντως, η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική σε εσωτερικούς χώρους, ξεκούραστη για πολύωρο gaming και παρακολούθηση περιεχομένου. Σχετικά με τα bezels θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς μικρότερα προς όλες τις πλευρές, αλλά υποθέτουμε ότι η POCO επέλεξε συνειδητά να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από το περίγραμμα για την αποφυγή τυχαίων αγγιγμάτων.

poco-f4-gt-techgear-review-2.jpg

Hardware - Απόδοση

Εδώ δεν μπορεί να έχει παράπονο κανείς, μιας και το POCO F4 GT περιλαμβάνει επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen1, 8GB/12GB μνήμη RAM LPDDR5X και 128GB/256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1. Σε αυτό το ισχυρό setup προσθέστε και το προηγμένο σύστημα ψύξης που αποτελείται από δύο μέρη, με το πρώτο να αφορά την εξαγωγή της θερμότητας από τον επεξεργαστή και το panel, και το δεύτερο να αναλαμβάνει την ψύξη του εσωτερικού. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει φύλλα γραφείου και θάλαμο κενού για να διασφαλίσει ότι η θερμοκρασία δεν θα φτάσει σε ενοχλητικά επίπεδα, ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρο gaming. Παρατηρήσαμε ότι η θερμοκρασία πιάνει γρήγορα μια εμφανή τιμή που τη νιώθεις στα χέρια σου, αλλά παραμένει σταθερά εκεί χωρίς να είναι ενοχλητική και μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις άνετα.

Εκεί που υπάρχει θέμα είναι στην διατήρηση της απόδοσης στα απαιτητικά games. Χωρίς να ζορίζεται ή να παρουσιάζει κολλήματα, το POCO F4 GT ρίχνει τα fps ακόμα και όταν έχεις επιλέξει από τις ρυθμίσεις τα 60fps, κάτι που σαφέστατα επηρεάζει όσους παίζουν ανταγωνιστικά shooters. Σε όλα τα υπόλοιπα games και φυσικά στις κλασικές χρήσεις ενός smartphone (σερφάρισμα, περιήγηση, videos, ταινίες κλπ.) είναι απολαυστικό.

poco-f4-gt-techgear-review-5.jpg

Στα βιομετρικά συστήματα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι (ταχύτατος και αξιόπιστος) και από την αναγνώριση προσώπου με την εμπρόσθια κάμερα, αν και θα πρέπει να υπάρχει αρκετός φωτισμός στον χώρο για να σε «δει» ο αισθητήρας.

Πάμε και στον ήχο; Από τις πολύ σπάνιες φορές που μείναμε εντυπωσιασμένοι με τα ηχεία ενός smartphone. Η έμπνευση να τοποθετήσουν από ένα tweeter και ένα woofer επάνω και κάτω οδηγεί σε μια ανεπανάληπτη ισορροπία σε όλο το ηχητικό φάσμα. Βαθιά μπάσα, κρυστάλλινα πρίμα και ζωντανός ήχος ακόμα και σε πολύ υψηλές εντάσεις. Προφανώς ένα ζευγάρι καλών ακουστικών είναι προτιμητέο, αλλά αν δεν έχεις κάτι εύκαιρο τα ηχεία του POCO F4 GT θα σε εκπλήξουν.

poco-f4-gt-techgear-review-6.jpg

Κλείνουμε με τον τομέα της αυτονομίας, όπου το βαρύ χαρτί δεν είναι ούτε η χωρητικότητα της μπαταρίας, ούτε η…αυτονομία. Το POCO F4 GT διαθέτει μπαταρία 4700mAh και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι περισσότερο. Με την οθόνη γυρισμένη στα 120Hz παίζοντας απαιτητικά games, άντε να βγάλεις βαριά ένα 4ωρο, ενώ σε φυσιολογική χρήση το screen time ίσως φτάσει τις 7 ώρες. Αυτό σημαίνει πως ο συνηθισμένος χρήστης που δεν καίγεται επάνω σε games με τις ώρες θα βγάλει άνετα μια ημέρα χρήσης χωρίς φόρτιση.

Το πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι η υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 120W που γεμίζει πλήρως την μπαταρία σε λιγότερο από 20 λεπτά! Επιπλέον, η POCO έχει αντιληφθεί πως πολλοί gamers θα θέλουν να φορτίζουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και γι’ αυτό το καλώδιο USB-C έχει τέτοια μορφή που να μην σε ενοχλεί όταν κρατάς τη συσκευή σε οριζόντια θέση.

poco-f4-gt-techgear-review-7.jpg

Λογισμικό

Με «μαμά» τη Xiaomi, το λειτουργικό σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το MIUI 13 βασισμένο στο Android 12. Η διαφοροποίηση ακούει στον POCO launcher, το ελαφρώς τροποποιημένο περιβάλλον χρήσης σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε στα Redmi και Xiaomi smartphones. Υπάρχουν όλες οι κλασικές επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης, κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές και το Game Turbo που αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βελτιστοποιήσετε τις δυνατότητες του POCO F4 GT για gaming.

poco-f4-gt-techgear-review-8.jpg


Κάμερες

Αυτός είναι ένας τομέας όπου σαφέστατα υστερεί το POCO F4 GT, πάντοτε συγκρίνοντας με άλλα smartphones στην ίδια κατηγορία τιμής. Βέβαια, το συγκεκριμένο smartphone προορίζεται για gaming και γι’ αυτό δεν δόθηκε προτεραιότητα στην κάμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απογοητεύει. Απλά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την απόδοση του εφάμιλλη με αυτήν ενός τυπικού smartphone των €300-350.

Στο camera module υπάρχει κύριος αισθητήρας 64MP Sony IMX686 και συνοδεύεται από 8MP ultrawide 120º + 2MP macro. Η εφαρμογή της κάμερας είναι η κλασική που γνωρίζουμε από τις συσκευές της Xiaomi, με όλα τα γνωστά modes και τις επιλογές διαμόρφωσης, οπότε καμία έκπληξη και εδώ.

poco-f4-gt-techgear-review-10.jpg

Σε συνθήκες καλού φωτισμού οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα είναι αρκετά καλές, αν και παρατηρούμε υπερκορεσμό στα χρώματα και μια τάση προς τις πράσινες χροιές, ειδικά στις γωνίες. Η λεπτομέρεια προφανώς μειώνεται όσο νυχτώνει και φυσικά αφήνουμε στην άκρη των υπερευρυγώνιο φακό και τον macro σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, το τελικό αποτέλεσμα στα πορτραίτα είναι αρκετά τεχνητό, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται πολύ εμφανές το «στεφάνι» γύρω από το αντικείμενο που φωτογραφίζεις, ενώ ξεχνάμε τις μικρές λεπτομέρειες στο δέρμα και την υφή του ρουχισμού.

Στις νυχτερινές λήψεις προτείνεται η χρήση του Night Mode, αλλά μην περιμένετε θαύματα. Και σε αυτήν την περίπτωση χάνεται η αληθοφάνεια, αλλά τουλάχιστον λειτουργεί πιο ορθά η αυτόματη εστίαση. Σε ό,τι αφορά τις selfies, ο αισθητήρας 20MP Sony IMX596 λειτουργεί καλά στο φως της ημέρας, χωρίς και πάλι να είναι κάτι ιδιαίτερο. Τέλος, το ψηφιακό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας λειτουργεί ικανοποιητικά στην λήψη video (έως 4K στα 60fps).

Επίλογος

Αντιμετωπίζοντας το POCO F4 GT ως ένα gaming smartphone μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την δουλειά της εταιρείας και από την σχέση τιμής - απόδοσης. Εκεί που χωλαίνει είναι ξεκάθαρα στον τομέα της κάμερας, αλλά δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας, εκτός αν φτιάξουν και την κάμερα στο επόμενο μοντέλο και μας ζητήσουν €1000.

poco-f4-gt-techgear-review-11.jpg

POCO F4 GT

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED FHD+ 120Hz (2400 x 1080, 10-bit, DCI-P3, HDR10+) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB LPDDR5X
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB UFS 3.1
  • Κάμερα 64MP Sony IMX686 OIS + 8MP ultrawide 120º + 2MP macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 20MP Sony IMX596
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • Trigger buttons
  • WiFi 6+, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με MIUI 13 + POCO Launcher
  • Μπαταρία 4700mAh με φορτιστή 120W (0-100% σε 17 λεπτά)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 162.5 x 76.7 x 8.5mm
  • Βάρος 210gr
Loading