Τα πρώτα αποκαλυπτήρια για το περίφημο Project Scorpio έγιναν πέρυσι τον Ιούνιο στο πλαίσιο της έκθεσης E3 2016, με τη Microsoft να δίνει εξής χαρακτηρισμό: "η ισχυρότερη παιχνιδοκονσόλα που έχει κατασκευαστεί ποτέ". Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν σχεδόν 10 μήνες για να μάθουμε τι ακριβώς ετοιμάζει η εταιρεία για να ανταγωνιστεί το PS4 Pro (και όχι μόνο).

Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Rich Leadbetter του Digital Foundry, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα κεντρικά της Microsoft στο Redmond και να μάθει αποκλειστικές πληροφορίες για το Project Scorpio.

Η νέα παιχνιδοκονσόλα της Microsoft θα διαθέτει μια νέα custom έκδοση του AMD Jaguar SoC με octa-core επεξεργαστή με 4MB L2 cache χρονισμένο στα 2.3GHz (αντί 1.75GHz του Xbox One) με αποτέλεσμα η απόδοση να είναι κατά 30% μεγαλύτερη. Ο επεξεργαστής γραφικών είναι σημαντικά πιο αναβαθμισμένος σε σύγκριση με το Xbox One, καθώς διαθέτει 40 πυρήνες χρονισμένους στα 1172MHz (αντί 12 πυρήνες στα 835MHz του Xbox One και 12 πυρήνες στα 911MHz του PS4 Pro), κάτι που οδηγεί σε 4.6x φορές μεγαλύτερη απόδοση. Συνολικά, η υπολογιστική ισχύς του Project Scorpio αγγίζει τα 6 teraflops αντί 1.31 teraflops του Xbox One και 4.12 teraflops του PS4 Pro.

Σε ό,τι αφορά τις μνήμες, το Project Scorpio διαθέτει 12GB GDDR5 (4GB για το λειτουργικό σύστημα και 8GB για τα παιχνίδια) αντί 8GB GDDR3 του Xbox One και 8GB GDDR5 του PS4 Pro. Επίσης, η Microsoft κάνει λόγο για νέο σύστημα ψύξης, ταχύτερο σκληρό δίσκο 1TB μεγέθους 2.5'', 4K Blu-ray drive, υποστήριξη τεχνολογίας ήχου Dolby Atmos για τα παιχνίδια, ενσωματωμένο τροφοδοτικό και τις ίδιες υποδοχές με το Xbox One.

Ο Leadbetter σημειώνει ότι του παρουσίασαν ένα demo του Forza Motorsport 6, το οποίο κανονικά τρέχει σε ανάλυση 1080p/60fps στο Xbox One, αλλά στο Project Scorpio το είδε σε ανάλυση 4K / 60fps με τη GPU να λειτουργεί μόλις στο 50-60%. Σίγουρα δεν είναι και το πιο απαιτητικό παιχνίδι (άλλωστε κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια), αλλά αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της ισχύος του Project Scorpio.

Για όσους ανησυχούν για θέματα συμβατότητας, η Microsoft υπόσχεται ότι το Project Scorpio θα υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια του Xbox One και μάλιστα θα βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση τους χωρίς να απαιτείται σχετικό patch από τους δημιουργούς. Ακόμη, όσοι δεν έχουν στη διάθεση τους οθόνη ή τηλεόραση 4K θα απολαμβάνουν τα παιχνίδια σε ανάλυση 1080p, αλλά με σημαντικά καλύτερη εικόνα.

Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες από τη Microsoft στην E3 2017 τον Ιούνιο. Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό πλάνο της είναι να κυκλοφορήσει το Project Scorpio πριν το τέλος του 2017.

[via]

Advertisements