up_icon
Security

Prüm II: Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου συστήματος αναγνώρισης προσώπου στην ΕΕ

14 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Prüm II: Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου συστήματος αναγνώρισης προσώπου στην ΕΕ

Εδώ και 15 περίπου χρόνια, οι αστυνομικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το DNA, τα δακτυλικών αποτυπώματα και τους ιδιοκτήτες οχημάτων μεταξύ τους, με σκοπό να διευκολυνθούν στις έρευνες τους σε περίπτωση που οι ύποπτοι των υποθέσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη. Τώρα, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για να στήσουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Αυτή η βάση δεδομένων συζητιέται από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές για την δημιουργία της και την ενσωμάτωση της στο σχέδιο Prüm II που αφορά τον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η Ella Jakubowska, σύμβουλος της ΜΚΟ European Digital Rights (EDRi), στην ιστοσελίδα WIRED,

Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη βιομετρική δομή παρακολούθησης που έχουμε δει ποτέ παγκοσμίως.

Το πρώτο σχέδιο Prüm υπεγράφη από 7 κράτη - μέλη το 2005 (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Αυστρία) με σκοπό τον διαμοιρασμό δεδομένων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων, ενώ μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν έβαλαν την υπογραφή τους και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Το σχέδιο Prüm II αναμένεται ότι θα διευρύνει πολύ περισσότερο την ποσότητα των δεδομένων που θα μπορούν να διαμοιραστούν οι αρχές και μέσα σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και πληροφορίες για τα διπλώματα οδήγησης των πολιτών. Ακόμη, οι αρχές κάθε χώρας θα έχουν αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Europol. Βέβαια, η ενσωμάτωση φωτογραφιών και η δυνατότητα να αναπτυχθούν εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος στόχος του νέου σχεδίου.

Για να προλάβουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, οι εμπνευστές του Prüm II τονίζουν πως το σύστημα τους δεν αφορά την σε πραγματικό χρόνο αναγνώριση προσώπου π.χ. από κάμερες ασφαλείας σε δρόμους και δημόσια μέρη. Το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές επιβολής του Νόμου να συγκρίνουν φωτογραφίες από κλειστά κυκλώματα κάμερας (CCTV), φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και φωτογραφίες από τα τηλέφωνα των θυμάτων με αυτές που παίρνουν όταν πραγματοποιούν συλλήψεις υπόπτων.

Σε ένα από τα έγγραφα του Prüm II που έφτασε στα χέρια της MKO EDRi, αναφέρεται ότι ένα κράτος θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει φωτογραφίες με αυτές που υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων άλλων κρατών προκειμένου να βρει αν υπάρχει αντιστοίχιση. Η τελική κρίση, όμως, δεν θα δίνεται αυτόματα από τον αλγόριθμο, αλλά θα υπάρχει ομάδα ανθρώπων που θα παίρνει την απόφαση για να ξεκινήσουν οι έρευνες κατά υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αναπτύξει τις δικές τους βάσεις με φωτογραφίες πολιτών (υπόπτων, καταδίκων, αιτούντων πολιτικού ασύλου, μη αναγνωρισμένων πτωμάτων κλπ.), όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία με 30 εκατομμύρια φωτογραφίες, η Ιταλία με 17 εκατ., η Γαλλία με 6 εκατ. και η Γερμανία με 5.5 εκατ. Ειδικά για τη Γαλλία, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει πως το σύστημα αναγνώρισης προσώπου τους έχει βοηθήσει για να λύσουν υποθέσεις ληστειών και κακοποίησης παιδιών.

Η Ella Jakubowska σημειώνει ότι μπορεί τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, αλλά ακόμα και αυτό που προτείνει το Prüm II είναι εξίσου προβληματικό.

Όταν εφαρμόζεις αναδρομικά τον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου σε υλικό ή φωτογραφίες, καμιά φορά η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις σε μια διαμαρτυρία προ τριετίας ή δεις με ποιους είχα συναντηθεί πριν από 5 χρόνια, πιθανότατα τώρα θεωρούμαι πολιτικός αντίπαλος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά στον παραπάνω ισχυρισμό τα εξής:

Μόνο εικόνες προσώπου υπόπτων ή καταδικασμένων εγκληματιών θα ανταλλάσσονται. Δεν θα γίνεται αντιστοίχιση με εικόνες προσώπου του γενικού πληθυσμού.

Σε άλλο έγγραφο του Prüm II που έφτασε στα χέρια της EDRi σημειώνεται ότι τα πρόσωπα των πολιτών δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια ενιαία και γιγαντιαία κεντρική βάση δεδομένων, αλλά οι αρχές επιβολής του Νόμου θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός «κεντρικού router» όπου δεν θα αποθηκεύονται καθόλου δεδομένα και θα λειτουργεί απλά ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ των κρατών. Παράλληλα, με τη νέα δομή θα είναι πιο εύκολο για κάθε αστυνομική αρχή να προσθέτει επιπλέον πληροφορίες στο σύστημα για να διευκολύνονται όλοι.

Αν και το Prüm II αποτελεί σχέδιο της ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνεί με την ιδέα η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων (EDPS). Όπως ανέφερε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Wojciech Wiewiórowski,

Η αυτοματοποιημένη αναζήτησή φωτογραφιών προσώπου δεν περιορίζεται μόνο στα σοβαρά εγκλήματα, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την έρευνα οποιασδήποτε άλλης εγκληματικής ενέργειας, ακόμα και της πιο ευτελούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Από την πλευρά της, η Ella Jakubowska, εκφράζει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι το Prüm II θα επικυρώσει τη δυνατότητα χρήσης της αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη.

Αυτό που μας ανησυχεί είναι κατά πόσο το Prüm II θα δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με φωτογραφίες πολιτών και την εφαρμογή αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου.

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τρομερά σημαντικό θέμα που δυστυχώς δεν τυγχάνει της προβολής που του αξίζει. Σαφέστατα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε αν θα προχωρήσει το σχέδιο Prüm II και με ποιες τροποποιήσεις θα γίνει αυτό, αλλά καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά και σε αυτά που ενδεχομένως θα καθορίσουν τις ζωές μας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Πέντε λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια

11 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 11% και να φτάσουν σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια! «Όταν υπάρχει ένας τομέας που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τέτοια ...

Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια: 6 απειλές, 12 βήματα

05 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η πύλη μας στον ψηφιακό κόσμο είναι οι λεγόμενοι web browsers (προγράμματα περιήγησης ιστού). Κάθε μέρα, περνάμε ατελείωτες ώρες σε αυτούς και ακριβώς για αυτό θεωρούνται πολύτιμος στόχος για τους ...

Νέο ransomware γραμμένο σε γλώσσα Rust προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες

03 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών της Kaspersky, οι φορείς ransomware στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη διαπλατφορμική λειτουργικότητα. Η ομάδα με το όνομα Luna αξιοποιεί τη χρήση ransomware που είναι ...

No More Ransom: Βοήθησε 1,5+ εκατομμύριο ανθρώπους να αποκρυπτογραφήσουν τις συσκευές τους

28 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Το No More Ransom, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να βοηθήσει τα θύματα ransomware να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους, συμπληρώνει έξι χρόνια παρουσίας. Από τους τέσσερις συνεργάτες που μετρούσε κατά την ...

Υπηρεσίες αεροπορικών και τουριστικών κρατήσεων: Οι ψηφιακές απάτες αυξάνονται λόγω θέρους

27 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου διακοπών, οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο αναζητούν όμορφους προορισμούς, φθηνή διαμονή και πτήσεις σε λογικές τιμές. Και οι απατεώνες του κυβερνοχώρου είναι εδώ για να τους ...

Stranger Scams: Οι hackers αδειάζουν τα πορτοφόλια των θαυμαστών της δημοφιλούς σειράς

22 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Στις αρχές Ιουλίου κυκλοφόρησε η τέταρτη σεζόν μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές, του Stranger Things. Παρά το διάλειμμα τριών ετών λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, oι fans περίμεναν ...

VPN: Το χρειάζεσαι; Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις

21 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Η απόλαυση της ζωής στον ψηφιακό κόσμο έχει και το τίμημά της: την ιδιωτικότητά μας. Κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, το πού βρισκόμαστε, το πόσα ξοδεύουμε και με ποιες κάρτες πληρώνουμε - αυτές είναι μόνο ...

Bitcoin για όλους: Η Nvidia στη λίστα με τα εμπορικά σήματα που προτιμούν οι απατεώνες

14 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Για να προσεγγίσουν μια συγκεκριμένη κοινότητα, οι απατεώνες ενεργούν συχνά με το πρόσχημα γνωστών εταιρειών. Σε νέα κακόβουλη δραστηριότητα που ανακαλύφθηκε από ειδικούς της Kaspersky, οι επιτιθέμενοι ...

5 τρόποι με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών

13 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Το κυβερνοέγκλημα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), κρυμμένοι από τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και από την ...

Απάτες στο TikTok: Πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πείθουν τα θύματα να τους καλέσουν

12 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Στο TikTok, κερδίζει δημοτικότητα μια φάρσα όπου άνθρωποι καλούν τους φίλους τους χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη φωνή τηλεφωνητή για να τους πουν ότι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό πρόκειται να χρεωθεί στον ...

Loader
techgear_icon