up_icon
Security

Prüm II: Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου συστήματος αναγνώρισης προσώπου στην ΕΕ

14 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Prüm II: Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου συστήματος αναγνώρισης προσώπου στην ΕΕ

Εδώ και 15 περίπου χρόνια, οι αστυνομικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το DNA, τα δακτυλικών αποτυπώματα και τους ιδιοκτήτες οχημάτων μεταξύ τους, με σκοπό να διευκολυνθούν στις έρευνες τους σε περίπτωση που οι ύποπτοι των υποθέσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη. Τώρα, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για να στήσουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Αυτή η βάση δεδομένων συζητιέται από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές για την δημιουργία της και την ενσωμάτωση της στο σχέδιο Prüm II που αφορά τον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η Ella Jakubowska, σύμβουλος της ΜΚΟ European Digital Rights (EDRi), στην ιστοσελίδα WIRED,

Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη βιομετρική δομή παρακολούθησης που έχουμε δει ποτέ παγκοσμίως.

Το πρώτο σχέδιο Prüm υπεγράφη από 7 κράτη - μέλη το 2005 (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Αυστρία) με σκοπό τον διαμοιρασμό δεδομένων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων, ενώ μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν έβαλαν την υπογραφή τους και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Το σχέδιο Prüm II αναμένεται ότι θα διευρύνει πολύ περισσότερο την ποσότητα των δεδομένων που θα μπορούν να διαμοιραστούν οι αρχές και μέσα σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και πληροφορίες για τα διπλώματα οδήγησης των πολιτών. Ακόμη, οι αρχές κάθε χώρας θα έχουν αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Europol. Βέβαια, η ενσωμάτωση φωτογραφιών και η δυνατότητα να αναπτυχθούν εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος στόχος του νέου σχεδίου.

Για να προλάβουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, οι εμπνευστές του Prüm II τονίζουν πως το σύστημα τους δεν αφορά την σε πραγματικό χρόνο αναγνώριση προσώπου π.χ. από κάμερες ασφαλείας σε δρόμους και δημόσια μέρη. Το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές επιβολής του Νόμου να συγκρίνουν φωτογραφίες από κλειστά κυκλώματα κάμερας (CCTV), φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και φωτογραφίες από τα τηλέφωνα των θυμάτων με αυτές που παίρνουν όταν πραγματοποιούν συλλήψεις υπόπτων.

Σε ένα από τα έγγραφα του Prüm II που έφτασε στα χέρια της MKO EDRi, αναφέρεται ότι ένα κράτος θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει φωτογραφίες με αυτές που υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων άλλων κρατών προκειμένου να βρει αν υπάρχει αντιστοίχιση. Η τελική κρίση, όμως, δεν θα δίνεται αυτόματα από τον αλγόριθμο, αλλά θα υπάρχει ομάδα ανθρώπων που θα παίρνει την απόφαση για να ξεκινήσουν οι έρευνες κατά υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αναπτύξει τις δικές τους βάσεις με φωτογραφίες πολιτών (υπόπτων, καταδίκων, αιτούντων πολιτικού ασύλου, μη αναγνωρισμένων πτωμάτων κλπ.), όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία με 30 εκατομμύρια φωτογραφίες, η Ιταλία με 17 εκατ., η Γαλλία με 6 εκατ. και η Γερμανία με 5.5 εκατ. Ειδικά για τη Γαλλία, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει πως το σύστημα αναγνώρισης προσώπου τους έχει βοηθήσει για να λύσουν υποθέσεις ληστειών και κακοποίησης παιδιών.

Η Ella Jakubowska σημειώνει ότι μπορεί τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, αλλά ακόμα και αυτό που προτείνει το Prüm II είναι εξίσου προβληματικό.

Όταν εφαρμόζεις αναδρομικά τον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου σε υλικό ή φωτογραφίες, καμιά φορά η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις σε μια διαμαρτυρία προ τριετίας ή δεις με ποιους είχα συναντηθεί πριν από 5 χρόνια, πιθανότατα τώρα θεωρούμαι πολιτικός αντίπαλος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά στον παραπάνω ισχυρισμό τα εξής:

Μόνο εικόνες προσώπου υπόπτων ή καταδικασμένων εγκληματιών θα ανταλλάσσονται. Δεν θα γίνεται αντιστοίχιση με εικόνες προσώπου του γενικού πληθυσμού.

Σε άλλο έγγραφο του Prüm II που έφτασε στα χέρια της EDRi σημειώνεται ότι τα πρόσωπα των πολιτών δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια ενιαία και γιγαντιαία κεντρική βάση δεδομένων, αλλά οι αρχές επιβολής του Νόμου θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός «κεντρικού router» όπου δεν θα αποθηκεύονται καθόλου δεδομένα και θα λειτουργεί απλά ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ των κρατών. Παράλληλα, με τη νέα δομή θα είναι πιο εύκολο για κάθε αστυνομική αρχή να προσθέτει επιπλέον πληροφορίες στο σύστημα για να διευκολύνονται όλοι.

Αν και το Prüm II αποτελεί σχέδιο της ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνεί με την ιδέα η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων (EDPS). Όπως ανέφερε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Wojciech Wiewiórowski,

Η αυτοματοποιημένη αναζήτησή φωτογραφιών προσώπου δεν περιορίζεται μόνο στα σοβαρά εγκλήματα, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την έρευνα οποιασδήποτε άλλης εγκληματικής ενέργειας, ακόμα και της πιο ευτελούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Από την πλευρά της, η Ella Jakubowska, εκφράζει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι το Prüm II θα επικυρώσει τη δυνατότητα χρήσης της αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη.

Αυτό που μας ανησυχεί είναι κατά πόσο το Prüm II θα δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με φωτογραφίες πολιτών και την εφαρμογή αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου.

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τρομερά σημαντικό θέμα που δυστυχώς δεν τυγχάνει της προβολής που του αξίζει. Σαφέστατα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε αν θα προχωρήσει το σχέδιο Prüm II και με ποιες τροποποιήσεις θα γίνει αυτό, αλλά καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά και σε αυτά που ενδεχομένως θα καθορίσουν τις ζωές μας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Tap-to-pay, insert-to-rob: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν πλέον να μπλοκάρουν τις ανέπαφες πληρωμές

02 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Η Kaspersky αποκάλυψε τρεις νέες παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού Prilex, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα εγκληματιών του κυβερνοχώρου, η οποία πήρε το όνομά της από το πιο προηγμένο κακόβουλο λογισμικό για...

Developers, attackers και designers στην κορυφή της λίστας με τις IT ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο darkweb

31 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky διερεύνησε την αγορά εργασίας του darknet. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης κατά την περίοδο 2020-2022, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ...

Η επίθεση στο LastPass είναι αρκετά πιο σοβαρή απ' ό,τι έδειχνε αρχικά

27 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Συνεχίζονται οι έρευνες για το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε η γνωστή υπηρεσία password management LastPass τον περασμένο Αύγουστο και από τη νέα ενημέρωση της «μαμάς» εταιρείας GoTo φαίνεται ότι τα πράγματα είναι...

Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

26 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Η Kaspersky διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ChatGPT ενδέχεται να μεταβάλει τους καθιερωμένους κανόνες του κόσμου της κυβερνοασφάλειας. Η διερεύνηση αυτή ...

1 στους 2 χρήστες κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος

24 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Η Kaspersky διερεύνησε τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, διαπιστώνοντας ότι μόλις το 25% των ερωτηθέντων ένιωθε επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με πιθανές απειλές από τη χρήση κρυπτονομισμάτων ...

The Last of Us: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ξαφρίζουν τα πορτοφόλια των fans

12 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Το "The Last of Us", μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές – η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παιχνίδι του PlayStation - θα κυκλοφορήσει τελικά από το HBO στις 15 Ιανουαρίου του 2023. Αντιλαμβανόμενοι πως με την...

5 υγιείς ψηφιακές συνήθειες για το 2023

10 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να υιοθετείτε υγιείς ψηφιακές συνήθειες, ενώ έχετε ακόμα χρόνο να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα επιχειρήσετε να τις τηρήσετε κατά...

LastPass: Στα χέρια των hackers δεδομένα από τα vaults των χρηστών!

23 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όσοι παρακολουθείτε στενά τις ειδήσεις που αφορούν την κυβερνοασφάλεια (και πολύ καλά κάνετε θα πούμε εμείς), σίγουρα θα θυμάστε τα δύο πρόσφατα χτυπήματα στο LastPass, την δημοφιλή υπηρεσία password manager. ...

8 δώρα για την ψηφιακή προστασία των αγαπημένων σου

22 Δεκεμβρίου 2022 Techgear Team

Αρκετοί έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ψηφιακοί κίνδυνοι και ότι η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αρκετοί γνωρίζουμε πλέον ότι τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν ...

Οι τάσεις στην κυβερνοασφάλεια το 2023: Προστατεύοντας την υβριδική ζωή μας

19 Δεκεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι προβλέψεις της ESET για τις τάσεις στην ψηφιακή ασφάλεια το 2023 υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι οποίες εκφράζονται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας...

Loader
please wait
techgear_icon