Περισσότερες οι χώρες που δέχτηκαν επιθέσεις τύπου DDoS το πρώτο τρίμηνο του 2015

Botnet_DDoS_Geography_Q1

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Kaspersky Lab για το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι ψηφιακοί εγκληματίες πραγματοποίησαν πάνω από 23.000 επιθέσεις DDoS, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από botnet (κακόβουλα δίκτυα) σε online πόρους σε 76 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Οι περισσότερες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε έναν μοναδικό online πόρο ήταν 21 (περίπου δύο επιθέσεις την εβδομάδα). Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 16. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια επίθεση botnet κατά το πρώτο τρίμηνο κράτησε περίπου έξι ημέρες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23.095 επιθέσεις DDoS. Αυτές έπληξαν στόχους σε 76 χώρες, μέγεθος υψηλότερο κατά 15% σε σχέση με τις 66 χώρες που καταγράφηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις επιθέσεις DDoS στο πρώτο τρίμηνο. Οι επιθέσεις αυτές ελέγχονταν από Command & Control (C&C) servers που βρίσκονταν κυρίως στις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι «ηγετικές» θέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και στις δύο κατατάξεις μπορούν να εξηγηθούν από τις σχετικά χαμηλές τιμές για web hosting στις χώρες αυτές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα data centers να βρίσκονται εκεί.

Ο Evgeny Vigovsky, Επικεφαλής του Kaspersky DDoS Protection της Kaspersky Lab, σχολίασε:

“Μια επίθεση DDoS είναι συχνά διασυνοριακή προσπάθεια. Ο πελάτης βρίσκεται σε μία χώρα, ο εκτελεστής σε μία άλλη, οι C&C servers φιλοξενούνται σε μια τρίτη και τα bots που εμπλέκονται στην επίθεση DDoS είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Αυτό καθιστά συχνά πιο περίπλοκη τη διερεύνηση των επιθέσεων, την καταστολή των botnet και τη σύλληψη των υπεύθυνων. Παρά το γεγονός ότι τα εργαλεία των ψηφιακών εγκληματιών για επιθέσεις DDoS δεν περιορίζονται μόνο στα botnet, αυτά εξακολουθούν να αποτελούν ένα ευρέως διαδεδομένο και επικίνδυνο εργαλείο, κάτι που απαιτεί τη λήψη προληπτικών μέτρων από τους πιθανούς στόχους, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους”

Η πλήρης έκθεση με τα στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο Securelist.com.

 

This entry was posted in Internet, Misc and tagged , . Bookmark the permalink.