up_icon
Smartphones Android Reviews realme

realme 8i Review: Αξιοπρεπής προσπάθεια, αλλά η entry-level κατηγορία είναι σκληρή

30 Οκτωβρίου 2021 Christos Elpidis

realme 8i Review: Αξιοπρεπής προσπάθεια, αλλά η entry-level κατηγορία είναι σκληρή

Πρόσφατα η realme αποφάσισε να ρίξει στην Ελληνική αγορά ένα ακόμη μοντέλο της σειράς realme 8, αυτή τη φορά στοχεύοντας στο κοινό που αναζητά entry-level συσκευή με κόστος κοντά στα €200. Η εταιρεία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο και γι’ αυτό προσπαθεί να προσφέρει με το realme 8i κάποιες τεχνολογίες από το πάνω ράφι, αλλά προφανώς είναι αναγκασμένη να θυσιάσει κάποια πράγματα για να διατηρήσει την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.

Στην πλευρά των πλεονεκτημάτων ξεχωρίζουν η οθόνη με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, η κύρια κάμερα 50MP και η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, ενώ στον αντίποδα έχουμε μια μέτρια κατασκευή, LCD panel, μη-υποστήριξη δικτύων 5G και φορτιστή ισχύος μόλις 18W. Ας γνωρίσουμε, όμως, το realme 8i λίγο καλύτερα μετά από τις δοκιμές που κάναμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

realme 8i Review

realme 8i / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η πρώτη επαφή με το realme 8i σου δίνει να καταλάβεις ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα smartphone που ανήκει στην entry-level κατηγορία, άσχετα αν οι επιδόσεις του πλησιάζουν περισσότερο στα πιο ακριβά smartphones της εταιρείας. Η επιλογή αυτού του glossy πλαστικού που τραβά τις δαχτυλιές σαν τον μαγνήτη, αλλά και το πλαστικό περίγραμμα αποτελούν μάλλον πισωγύρισμα για την εταιρεία διότι μας έχει δώσει πολύ καλύτερα δείγματα τους προηγούμενους μήνες.

Παρόλα αυτά, το μέγεθος, το βάρος και η εργονομία του είναι αρκετά καλύτερες απ’ ό,τι προδίδει η κατασκευή του, με αποτέλεσμα να το χειρίζεσαι πολύ άνετα με το ένα χέρι χωρίς τον κίνδυνο να σου γλιστρήσει (τουλάχιστον όχι εύκολα).

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το camera module στην επάνω αριστερή γωνία με τρεις αισθητήρες κάμερας και LED flash, το οποίο μάλιστα δεν προεξέχει ιδιαίτερα από το υπόλοιπο σώμα. Στην δεξιά πλευρά υπάρχει μόνο το power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή πλευρά η υποδοχή για κάρτες nanoSIM/microSD και τα volume buttons, ενώ στην κάτω πλευρά έχουμε ηχείο, διπλό μικρόφωνο, υποδοχή USB Type-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

realme 8i Review

realme 8i / Οθόνη

Στο realme 8i έχει τοποθετηθεί LCD panel μεγέθους 6.6’’ με ανάλυση FHD+ και φωτεινότητα 600nits, η οποία καταλαμβάνει λιγότερο από το 85% της πρόσοψης με αποτέλεσμα τα bezels να είναι αρκετά μεγάλα για την σύγχρονη εποχή προς όλες τις πλευρές. Επίσης, στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει οπή για την εμπρόσθια selfie κάμερα.

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας για την φωτεινότητα και την ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας, σε συνθήκες χρήσης σε εσωτερικούς χώρους είναι αξιοπρεπέστατη για να παρακολουθήσεις περιεχόμενο και για να περιηγηθείς στα κοινωνικά δίκτυα και το Internet, μια εμπειρία που ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι προσφέρει ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και μάλιστα με ρύθμιση για αυτόματη επιλογή (60Hz ή 120Hz) ανάλογα με τη χρήση που κάνεις την δεδομένη στιγμή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και η επιλογή για ενεργοποίηση της O1 Ultra Vision Engine που μετατρέπει το SDR περιεχόμενο σε HDR για μια ακόμα καλύτερη εμπειρία θέασης, αλλά προφανώς αυξάνεται η ενεργειακή κατανάλωση.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να συγκριθεί η εικόνα με ένα AMOLED panel και αυτή μάλλον ήταν μια δύσκολη απόφαση για τη realme διότι ο ανταγωνισμός προσφέρει smartphones με τέτοια panels στην ίδια περίπου τιμή.

realme 8i Review

realme 8i / Hardware - Απόδοση

Με το MediaTek Helio G96 SoC αποφάσισε να πορευτεί η εταιρεία στο realme 8i και να τον συνοδεύσει με 4GB ή 6GB μνήμη RAM, αλλά και 64GB ή 128GB αποθηκευτικό χώρο. Εμείς έχουμε στην κατοχή μας την έκδοση 6GB + 128GB με την οποία δεν έχουμε κάποιο παράπονο στη συνολική συμπεριφορά της συσκευής, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών της κατηγορίας της.

Για μια απλή, καθημερινή χρήση ενός smartphone που περιλαμβάνει άνοιγμα 5-6 εφαρμογών, video κλήσεις, λήψη φωτογραφιών, σερφάρισμα και λίγο gaming, το hardware είναι αρκούντως καλό ώστε να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς κολλήματα και υπερθέρμανση της συσκευής σου. Μάλιστα, χάριν στο αρκετά ελαφρύ (και ταχύτατο) περιβάλλον χρήσης realme UI 2.0 (βασισμένο στο Android 11), οι μεταβάσεις είναι σημαντικά πιο γρήγορες απ’ ό,τι περιμένεις σε μια entry-level συσκευή. Αυτό το λέμε διότι πρόσφατα είχαμε στα χέρια μας smartphones της ίδιας κατηγορίας τιμής από άλλον κατασκευαστή και η εμπειρία ήταν αδιανόητα κακή.

Σε ό,τι αφορά το gaming, στα casual games δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, αλλά φυσιολογικά στα πιο απαιτητικά θα χρειαστεί να συμβιβαστείς με την ποιότητα των γραφικών στη μεσαία κλίμακα. Από τη στιγμή που έτρεξε το Genshin Impact και δεν άρχισε να “ψήνεται”, τότε όλα καλά.

Για τα υπόλοιπα μπορούμε να σχολιάσουμε θετικά την τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σωστό ύψος στη δεξιά πλευρά και την αξιόπιστη λειτουργία του, όπως και την αυτονομία που του χαρίζει η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh. Δύσκολα θα φτάσεις στο τέλος της ημέρας χωρίς να σου έχει περισσέψει ένα 25-30%, πάντοτε μιλώντας για φυσιολογική χρήση ενός smartphone.

Στα μειονεκτήματα θα αναφέρουμε σαφέστατα την μέτρια απόδοση του ηχείου, όπως και την απογοητευτική απόφαση της realme να υποστηρίξει φόρτιση σε ισχύ μόλις 18W. Ειδικά για το τελευταίο είναι τρομερά παράξενη κίνηση από τη στιγμή που μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα στα προηγούμενα smartphones της με τους φορτιστές SuperDart. 

realme 8i Review

realme 8i / Κάμερες

Το realme 8i έρχεται με τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος, αλλά όλη η δουλειά γίνεται ουσιαστικά από τον κύριο αισθητήρα 50MP. Ξεχνάμε υπερευρυγώνιες και zoom λήψεις, αν και προσφέρεται η επιλογή για ψηφιακό zoom έως 10x καθαρά και μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Ο κύριος αισθητήρας συνοδεύεται από δύο ακόμη μικρότερους 2MP macro και depth που βοηθούν στη λήψη πληροφοριών βάθους για τα πορτραίτα, αλλά και δυνατότητα για macro λήψεις από απόσταση 4cm χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και εδώ.

Σε όλα τα υπόλοιπα, ο αισθητήρας 50MP κάνει αξιοπρεπέστατα τη δουλειά του στο φως της ημέρας και μπορείς να πάρεις πολύ καλές λήψεις με υψηλή λεπτομέρεια, αν και τα χρώματα βγαίνουν λίγο πιο έντονα απ’ ό,τι τα βλέπεις στην πραγματικότητα με γυμνό μάτι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και διορθώνεται εύκολα από την εφαρμογή της κάμερας. Όσο μειώνεται ο φυσικός φωτισμός, ξεκινά η δραματικά υποβάθμιση της ποιότητας των λήψεων και το ξεχωριστό Night Mode απλώς μπορεί να σε βοηθήσει σε κάποια σενάρια να πάρεις μια καλύτερη φωτογραφία, χωρίς και πάλι να αποφεύγεις την έντονα τεχνητή ταυτότητα του τελικού αποτελέσματος.

Η realme προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες δυνατότητες μέσα από την εφαρμογή της κάμερας, όπως λήψη Time-lapse, λήψη video 1080p με λειτουργία Ultra Steady μέχρι και δυνατότητα dual-video για ταυτόχρονη λήψη με την εμπρόσθια και την πίσω κάμερα (καλό για vloggers). Η εμπρόσθια κάμερα 16MP είναι αξιόλογη για τέτοιου είδους χρήση, όπως και για τις συνηθισμένες selfies και τηλεδιασκέψεις.

Συνολικά, το realme 8i καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει ο χρήστης της entry-level κατηγορίας, αλλά μην περιμένετε θαύματα.

Επίλογος

Ίσως έχει καταντήσει κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε σχεδόν σε κάθε review συσκευής της entry-level κατηγορίας, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια και είναι σκληρή για όλες τις εταιρείες που προσπαθούν να χωθούν στα “χωράφια” της Xiaomi. Στην περίπτωση του realme 8i δεν έχουμε κάποιο παράπονο από τη στιγμή που το κρίνουμε ως ένα smartphone που κοστίζει περίπου €200 και μάλιστα προσφέρει οθόνη 120Hz, κάμερα 50MP και μεγάλη αυτονομία. Αναπόφευκτα, όμως, ο μέσος χρήστης της συγκεκριμένης κατηγορίας διαπιστώνει πως μπορεί να πάρει με περίπου τα ίδια χρήματα ένα smartphone με καλύτερο panel, ενδεχομένως ταχύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κατασκευή, παρόμοια κάμερα και ταχύτερη φόρτιση.

realme 8i / Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Οθόνη 6.6’’ LCD FHD+ (2412 x 1080, 20:9, 600nits, 120Hz)
 • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G96
 • Μνήμη RAM 4GB/6GB
 • Αποθηκευτικός χώρος 64GB/128GB (επέκταση με microSD)
 • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 PDAF + 2MP f/2.4 macro + 2MP f/2.4 depth
 • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.1
 • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
 • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, 4G LTE
 • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με realme UI 2.0
 • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 18W
 • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
 • Διαστάσεις 164.1 x 75.5 x 8.5mm
 • Βάρος 194gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

OPPO Reno8: Επίσημα η νέα σειρά με τρία mid-range μοντέλα σε προσιτές τιμές

24 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η OPPO παρουσίασε επίσημα τη νέα σειρά OPPO Reno8, η οποία αποτελείται από τρία μοντέλα (ομώνυμο, Pro και Pro+) που κινούνται στη mid-range κατηγορία και ξεχωρίζουν για την όμορφη εμφάνιση τους, αλλά και για ...

vivo V23 5G: Ανεβάζει τον πήχη στη Selfie Φωτογραφία και στη Σχεδιαστική Κομψότητα

23 Μαΐου 2022 Techgear Team

H vivo λανσάρει στην Ελλάδα το νέο smartphone V23 5G και θέτει νέα πρότυπα σε ότι αφορά στο συνδυασμό προηγμένης τεχνολογίας κάμερας και μοναδικής σχεδίασης, με πλάτη που αλλάζει χρώμα και διακρίνεται για την ...

realme 9 5G: Επίσημα το πιο προσιτό smartphone με Snapdragon 695 5G

23 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η realme, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα smartphone στον κόσμο, παρουσιάζει το realme 9 5G, λίγες ημέρες αργότερα από το επίσημο λανσάρισμα του realme 9 4G της ίδιας σειράς. Πιο συγκεκριμένα, το realme 9 5G ...

Nokia G50: Το πιο οικονομικό 5G τηλέφωνο της Nokia, αποκλειστικά διαθέσιμο σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ

18 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η HMD Global, η αντιπρόσωπος εταιρεία των κινητών τηλεφώνων Nokia, ανακοινώνει σήμερα την έναρξη πωλήσεων του Nokia G50 αποκλειστικά από την COSMOTE και τον ΓΕΡΜΑΝΟ. Το Nokia G50 αποτελεί το πιο οικονομικά ...

HUAWEI P50 Pro: Κι όμως, υπάρχει τρόπος να έχεις πρόσβαση στα δίκτυα 5G

17 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Παρά τις αντιξοότητες και τις κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η HUAWEI εξακολουθεί να δημιουργεί σπουδαία smartphones που δυστυχώς στερούνται της επίσημης υποστήριξης των εφαρμογών - υπηρεσιών της Google,...

hellomoto! Ξεκίνησε η διάθεση motorola smartphones στην Ελλάδα

13 Μαΐου 2022 Techgear Team

Με κεντρικό μήνυμα #hellomoto καλωσορίζουμε και πάλι στην Ελλάδα την θρυλική motorola, που ξεκίνησε τη διάθεση νέων σειρών smartphones, μέσω της Smart4all. Mε πάνω από 90 χρόνια πορεία, η motorola έχει ...

realme 9: Ανακοινώθηκε επίσημα για την Ευρώπη με τιμή από €299

12 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η realme, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα smartphone στον κόσμο, παρουσίασε σήμερα το τελευταίο smartphone της σειράς 9, το realme 9, το οποίο διατίθεται σε τρεις χρωματικές παραλλαγές - Sunburst Gold, Meteor ...

Samsung Galaxy Z Fold4 και Galaxy Z Flip4 στα πρώτα renders τους

12 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Μαζεμένες οι διαρροές για τα νέας γενιάς foldables της Samsung, με τον γνωστό και έγκριτο leakster OnLeaks να δημοσιεύει ανεπίσημα renders των Galaxy Z Fold4 και Galaxy Z Flip4 σε συνεργασία με τις ιστοσελίδες ...

Pixel 7 και Pixel 7 Pro: Αποκαλύφθηκαν από τώρα, έρχονται το φθινόπωρο

11 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Αυτό σίγουρα δεν το περιμέναμε. Ανάμεσα στην πληθώρα ανακοινώσεων του συνεδρίου Google I/O 2022, η εταιρεία αποφάσισε να αποκαλύψει από τώρα και την επόμενη γενιά των smartphones της, δηλαδή τα Pixel 7 και ...

Pixel 6a: Επίσημα με οθόνη 6.1'' OLED FHD+ και επεξεργαστή Tensor στα $449

11 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Όπως αναμενόταν η Google παρουσίασε επίσημα στο συνέδριο Google I/O 2022 το πιο προσιτό μοντέλο της Pixel 6 Series, με το Pixel 6a να διατηρεί περίπου τον ίδιο σχεδιασμό των Pixel 6 και Pixel 6 Pro, αλλά στην ...

Loader
techgear_icon