realme GT 5G Review: Θέτει νέους κανόνες στις Android «ναυαρχίδες»

Αν με τα προηγούμενα value-for-money μοντέλα της είχε καταφέρει να κερδίσει την προσοχή του κοινού και παράλληλα να δείξει τα δόντια της στον ανταγωνισμό, με το realme GT 5G η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία αποδεικνύει ότι ήρθε για να ταράξει την αγορά και να θέσει νέους κανόνες στη σχέση ισχύος - απόδοσης και τιμής.

Το realme GT 5G δεν είναι απλά ένα ακόμη upper mid-range smartphone, αλλά μια συσκευή που προσφέρει στον χρήστη μια premium κατασκευή και πρόσβαση σε κορυφαίες τεχνολογίες, όπως η οθόνη AMOLED 120Hz και ο κορυφαίος επεξεργαστής της αγοράς (Snapdragon 888) σε μια τιμή που κανένας δεν περίμενε.

Εμείς χρησιμοποιούμε εδώ και αρκετές ημέρες την έκδοση με 8GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο στην απόχρωση Dashing Blue, οπότε δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για την περίφημη Racing Yellow έκδοση με το vegan δέρμα στο πίσω μέρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας στερείται ομορφιάς και επιδόσεων.

realme-gt-5g-techgear-review-1.jpg

realme GT 5G / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η πρώτη επαφή με το realme GT 5G σου ξαφνιάζει ευχάριστα λόγω της πιο συμμαζεμένης και ιδιαίτερα ελαφριάς κατασκευής, ενώ παράλληλα καταφέρνει να προσδίδει στον χρήστη αυτήν την αίσθηση πολυτέλειας όταν το κρατά στο χέρι. Χωρίς να ξεφεύγει από τα τετριμμένα των τελευταίων ετών, η Dashing Blue έκδοση ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο “κρύψιμο” του χρώματος στην πλάτη, αφού μοιάζει μαύρη και το μπλε “εμφανίζεται” ανάλογα με τη γωνία που πέφτει το φως. Στην πίσω επιφάνεια έχει χρησιμοποιηθεί γυάλινη επικάλυψη, η οποία έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να μην φαίνονται τόσο έντονα οι δαχτυλιές και μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι γλιστρά, ωστόσο, στην πραγματικότητα το κράτημα είναι στιβαρό.

Στο πίσω μέρος διακρίνουμε μόνο το logo της εταιρείας στην κάτω αριστερή γωνία χωρίς το μάλλον αδιάκριτο slogan “Dare to Leap” που έβγαζε μάτι στη σειρά realme 8, ενώ στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει το camera module με τους τρεις αισθητήρες κάμερας και το LED flash. Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί flat AMOLED panel με οπή στην επάνω αριστερή γωνία για την εμπρόσθια κάμερα και είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε λίγο μικρότερα bezels.

Περιμετρικά βρίσκουμε το power button με μια κίτρινη λωρίδα στη δεξιά πλευρά, τα volume buttons και την υποδοχή για κάρτες SIM στην αριστερή πλευρά, “παρθένο” το επάνω μέρος με εξαίρεση μια μικρή οπή μικροφώνου, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει το ένα από τα δύο ηχεία (το άλλο μεταξύ οθόνης και πάνω μέρους), η υποδοχή USB Type-C και η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

Όπως αναφέραμε, η κατασκευή και ο σχεδιασμός δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας με εξαίρεση τις “τσαχπινιές” με το χρώμα στο power button και την πλάτη.

realme-gt-5g-techgear-review-2.jpg

realme GT 5G / Οθόνη

Μπαίνουμε στα “βαριά χαρτιά” του realme GT 5G με την άκρως εντυπωσιακή οθόνη του, την οποία θα μπορούσαμε κάλλιστα να συναντήσουμε σε μια συσκευή της premium κατηγορίας και να γράφουμε ύμνους. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει AMOLED panel 6.43’’ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και ανάλυση FHD+, έτσι ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών χωρίς να αδειάζει η μπαταρία του με γρήγορους ρυθμούς.

Απίστευτα μαύρα, ζωηρά χρώματα, εξαιρετική ευκρίνεια στο φως της ημέρας και μια “βουτυρένια” εμπειρία πλοήγησης σε όλο το φάσμα του περιβάλλοντος χρήσης, όπως ακριβώς τη βιώνεις σε πολύ ακριβότερες συσκευές Android. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης ανάλογα με τα γούστα κάθε χρήστη, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσετε με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις σε οτιδήποτε και αν κάνετε, είτε μιλάμε για βόλτες στα social media και το Internet, είτε στην παρακολούθηση ταινιών, είτε κατά τη διάρκεια του gaming.

realme-gt-5g-techgear-review-4.jpg

realme GT 5G / Hardware - Απόδοση

Το δεύτερο βαρύ χαρτί του realme GT 5G είναι προφανώς ο κορυφαίος mobile επεξεργαστής για συσκευές Android, το Qualcomm Snapdragon 888 SoC. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν και το μεγάλο στοίχημα για τη realme, δηλαδή να καταφέρει να προσφέρει την αφρόκρεμα από άποψης απόδοσης σε μια τόσο προσιτή (τηρουμένων των αναλογιών φυσικά) συσκευή. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση ο συγκεκριμένος τομέας, καθώς στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό που καταλαβαίνει ο χρήστης από το “εργοστασιακό manual”.

Στη έκδοση με τα 8GB RAM (LPDDR5) και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.1) δεν παρατηρήσαμε μέχρι σήμερα ούτε έστω μια ελάχιστη ένδειξη πως κάτι μπορεί να ζορίζει τη συσκευή τόσο σε θέμα ταχύτητας, όσο και σε θέμα υπερθέρμανσης. Τα παραδείγματα συσκευών με ισχυρούς επεξεργαστές που μετατρέπονται σε μικρά “φουρνάκια” όταν παίζεις απαιτητικά games ή όταν έχεις ανοικτή την εφαρμογή της κάμερας για αρκετή ώρα είναι πολλά, αλλά στην περίπτωση του realme GT 5G δεν ισχύει επουδενί κάτι τέτοιο. Ακόμα και όταν ενεργοποιήσεις το “Pro” mode για μέγιστη απόδοση στα games, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να του βάλει φρένο.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, τα ηχεία είναι αρκετά δυνατά και προσφέρουν μια στερεοφωνική εμπειρία, παρόλα αυτά, είναι εμφανής η έλλειψη βάθους και η παραμόρφωση στις υψηλές εντάσεις. Το θετικό είναι ότι διαθέτει και υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ακουστικά “παλαιού τύπου”, ενώ ενεργοποιείται αυτόματα η τεχνολογία Dolby Atmos που σαφέστατα ενισχύει σημαντικά την ποιότητα του ήχου που φτάνει στα αυτιά σου. Είπαμε, κάπου θα πρέπει να γίνονται και περικοπές…

Στα θετικά σημειώνουμε και την τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, ο οποίος όπως πάντα ρυθμίζεται ταχύτατα και λειτουργεί αξιόπιστα στο 99% των περιπτώσεων. Προσφέρεται φυσικά και η επιλογή για βιομετρικό ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου όταν υπάρχει καλός φωτισμός στον περιβάλλοντα χώρο.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα να σταθούμε λίγο και στην αυτονομία του realme GT 5G. Ονομαστικά τα 4500mAh χωρητικότητας της μπαταρίας θεωρούνται πλέον μια μέτρια επιλογή και ενδεχομένως να ανησυχεί ο υποψήφιος αγοραστής για την κατανάλωση κατά της διάρκειας της ημέρας. Λοιπόν, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης (και μάλιστα βαριάς με gaming και πολύ φωτογραφία) φτάνεις στο τέλος της ημέρας με ένα 20-25% να υπολείπεται.

Όσο και αν οι εταιρείες διαφημίζουν smartphones με αυτονομία 36 - 48 ωρών, όλοι μας γνωρίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών φορτίζει το smartphone του κάθε βράδυ. Άρα είσαι κάτι παραπάνω από καλυμμένος και με τα 4500mAh του realme GT 5G. Σε περίπτωση που καίγεσαι με τις ώρες σε κανένα Genshin Impact, να σημειωθεί ότι στο κουτί συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 65W που σου γεμίζει πλήρως τη μπαταρία μέσα 43 λεπτά!

realme-gt-5g-techgear-review-5.jpg

realme GT 5G / Λογισμικό realme UI 2.0

Το realme GT 5G έρχεται με προεγκατεστημένη τη νέα έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης realme UI 2.0. Η τελευταία βασίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Google (Android 11) και μένει πιστή στη φιλοσοφία της εταιρείας για ένα καθαρό, ταχύτατο και εξαιρετικά παραμετροποιήσιμο περιβάλλον (περισσότερες από 100 επιλογές διαμόρφωσης) για να το φέρει ο χρήστης στα δικά του γούστα.

Πέρα από την πληθώρα των λειτουργιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα και την κοινωνικοποίηση (π.χ. dark mode, Dual Mode Music, Sidebar), το realme UI 2.0 ενσωματώνει νέα εργαλεία για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του χρήστη που ενεργοποιούνται στο background για να προστατεύσουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από εξωτερικές κακόβουλες ενέργειες, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον χρήστη από ενδεχόμενες δικές του απερισκεψίες (π.χ. έλεγχος και μπλοκάρισμα κακόβουλων ιστοσελίδων).

Εξάλλου, το realme UI 2.0 είναι βελτιστοποιημένο για να προσφέρει συνολικά 45% καλύτερη απόδοση, 32% μεγαλύτερη ταχύτητα (π.χ. εκκίνηση εφαρμογών, μεταβάσεις από τη μία στην άλλη) και 17% σταθερότερο ρυθμό rendering σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

realme-gt-5g-techgear-review.jpg

realme GT 5G / Κάμερες

Στον τομέα της κάμερας το realme GT 5G δεν διεκδικεί τις δάφνες του κορυφαίου στην κατηγορία του, αλλά ομολογουμένως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα επίπεδα ενός upper mid-range smartphone. Είναι δεδομένο ότι η realme θα ήθελε να προσφέρει τον αφρό και σε αυτόν τον τομέα, αλλά μετά θα ήταν ανέφικτο να πετύχει την ασυναγώνιστη τιμολόγηση που είχε θέσει εξαρχής ως στόχο.

Ο κύριος αισθητήρας του realme GT 5G είναι ο Sony IMX682 ανάλυσης 64MP, μια τίμια επιλογή για λήψεις με υψηλά επίπεδα απόδοσης σε συνθήκες καλού φωτισμού, σωστή συμπεριφορά του HDR και bokeh effect στα πορτραίτα και φυσικά απόλυτη λεπτομέρεια στην πλήρη ανάλυση. Δεν υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, ούτε οπτικό zoom, ενώ συνοδεύεται από τις κλασικές επιλογές της μεσαίας κατηγορίας με αισθητήρα 8MP ultrawide 119º και 2MP macro.

Είναι η κλασική περίπτωση smartphone που δεν θέλει να βάλει τον χρήστη σε σκέψεις για να “παίξει” ιδιαίτερα με τις ρυθμίσεις, καθώς κάνει μια χαρά τη δουλειά του αν έχεις λογικές απαιτήσεις. Υπάρχει Pro mode για όσους θέλουν να πειραματιστούν, αν και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τις προσδοκίες της premium κατηγορίας. Το Night mode διορθώνει κάπως την κατάσταση όταν μειώνεται ο φωτισμός, με ημι-τεχνητά αποτελέσματα, και είναι εμφανής η προσπάθεια να προσαρμοστεί στο διαφορετικό βάθος των σκιών στο κάδρο όταν νυχτώνει.

Ο υπερευρυγώνιος φακός συνιστάται για λήψεις μόνο σε πραγματικά ανοιχτό χώρο (π.χ. κάποιο τοπίο στην εξοχή), διότι εντός πόλης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρατηρήσετε αλλοιώσεις στις πλευρές, ενώ ο macro φακός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Από την άλλη, η λήψη video σε ανάλυση 4K είναι κάτι παραπάνω από καλή και παρά την έλλειψη σταθεροποιητή το τελικό αποτέλεσμα εκπλήσσει ευχάριστα. Τέλος, η εμπρόσθια κάμερα κάνει μια χαρά τη δουλειά της για selfies και τηλεδιασκέψεις με αξιοπρεπή ποιότητα.

Επίλογος

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα στην περίπτωση του realme GT 5G. Αν θέλεις να έχεις ένα κομψό smartphone με την ισχύ και την οθόνη της premium κατηγορίας χωρίς να ξοδέψεις ένα χιλιάρικο, τότε αξίζει να του δώσεις την ευκαιρία.

realme GT 5G / Τιμή και διαθεσιμότητα

Το realme GT 5G είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά σε επιλεγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας με επιπλέον αγορές να ακολουθούν.

Το νέο realme GT με μνήμη RAM 12 GB και χώρο αποθήκευσης 256 GB θα είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα: Dashing Silver, Dashing Blue και Racing Yellow για 645 ευρώ από το επίσημο κανάλι διαδικτυακής διανομής της εταιρείας, καθώς και σε άλλα εξουσιοδοτημένα κανάλια διανομής.

Η έκδοση realme GT 8GB + 128GB θα είναι προς πώληση με μόλις 599 ευρώ μόνο στο AliExpress. Το realme GT θα προσφέρει επίσης εκπτώσεις για όσους το αγοράσουν πρώτοι (Έκπτωση Early Bird) 649 ευρώ για την έκδοση 12 GB + 256 GB σε όλους τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της Πρωτομαγιάς και μέσω της Amazon από τις 21 Ιουνίου.

realme GT 5G

  • Οθόνη 6.43’’ Super AMOLED FHD+ (2400 x 1080, 120Hz)
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 888
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB LPDDR5
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB UFS 3.1
  • Κάμερα 64MP Sony IMX682 f/1.8 + 8MP f/2.3 ultrawide 119º + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, dualGPS, WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με Realme UI 2.0
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 65W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 158.5 x 73.3 x 8.4mm (9.1mm στην έκδοση Racing Yellow)
  • Βάρος 186gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading