Μετά τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε στα Realme 6, Realme C3, Realme X2 Pro και Realme X50 Pro, περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον να πάρουμε στα χέρια μας και το Realme X3 SuperZoom, το πρώτο smartphone της εταιρείας που διαθέτει περισκοπικό φακό και γενικότερα πιο εξελιγμένο σύστημα κάμερας από τα υπόλοιπα της upper mid-range κατηγορίας. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συσκευή για αρκετό διάστημα, οπότε ας περάσουμε στο ψητό για να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Το Realme X3 SuperZoom θα μπορούσε να θεωρηθεί κλώνος του X50 Pro, αφού μοιράζονται σχεδιαστικά το ίδιο camera module, την ίδια οβάλ οπή στην οθόνη και το γυαλί με επικάλυψη Gorilla Glass εμπρός και πίσω. Η μεγαλύτερη διαφορά τους εντοπίζεται στο πλαίσιο, καθώς χρησιμοποιείται πλαστικό αντί αλουμινίου. Σημειώστε ότι η πλάτη μοιάζει δημιουργεί όμορφες αντανακλάσεις και την αισθάνεσαι “τριμμένη” για στιβαρό κράτημα, ενώ δεν φαίνονται οι δαχτυλιές.
Στο πίσω μέρος έχουμε το camera module με τους τέσσερις αισθητήρες στην επάνω αριστερή γωνία, στη δεξιά πλευρά το power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή πλευρά τα volume buttons και στην κάτω πλευρά την υποδοχή USB Type-C, το ηχείο και την υποδοχή για κάρτες SIM. Γενικά είναι μια όμορφη συσκευή που μοιάζει πιο ακριβή απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Οθόνη
Η εταιρεία επέλεξε οθόνη 6.6’’ LCD ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, 20:9) που καταλαμβάνει το 90.5% της πρόσοψης και προσφέρει, μάλιστα, ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz για μια πολύ ομαλή εμπειρία χρήσης. Σίγουρα δεν αποδίδει όπως τα OLED panels, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεις ξεπλυμένα χρώματα ή χαμηλή φωτεινότητα. Είναι αρκετά ευκρινής στο έντονο φως της ημέρας, η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας λειτουργεί αρκετά καλά και κατεβαίνει αρκετά χαμηλά για όσους συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το smartphone πριν κοιμηθούν με εντελώς σβηστά τα φώτα του δωματίου τους.
Το αρκετά μεγάλο μέγεθος και η αναλογία 20:9 καθιστούν το Realme X3 SuperZoom μια πολύ καλή επιλογή για παρακολούθηση περιεχομένου, σερφάρισμα και gaming. Ειδικά οι gamers δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα θέμα χάριν στο πολύ δυνατό hardware στο εσωτερικό του.
Hardware - Απόδοση
Μιας και μιλάμε για hardware, το Realme X3 SuperZoom έρχεται με επεξεργαστή octa-core Qualcomm Snapdragon 855+, την περυσινή overclocked έκδοση του high-end επεξεργαστή, έως 12GB μνήμη RAM (τόση είχε το δικό μας δοκιμαστικό μοντέλο) και αποθηκευτικό χώρο 256GB UFS 3.0. Αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοια χαρακτηριστικά δεν μασάει πουθενά, είτε μιλάμε για πολύωρο gaming, είτε για multitasking. Δεν παρατηρήσαμε κανένα φαινόμενο υπερθέρμανσης πέραν των λογικών επιπέδων σε ζόρικα παιχνίδια, οι μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή γίνονται ταχύτατα, το άνοιγμα των εφαρμογών γίνεται επίσης ταχύτατα και τα animations παίζουν με μια “μεταξένια” ομαλότητα.
Στο κομμάτι της αυτονομίας, το Realme X3 SuperZoom διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4200mAh που μας έβγαλε με άνεση μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης και με την οθόνη μονίμως σε λειτουργία 120Hz. Αυτό σημαίνει πως με πιο φυσιολογική χρήση και επιλογή για χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης σίγουρα μπορεί να αντέξει περισσότερο, ωστόσο, ποιος δεν φορτίζει το smartphone του κάθε βράδυ; Σε περίπτωση τεράστιας ανάγκης, να σημειώσουμε ότι στο κουτί συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής Dart Charge ισχύος 30W που γεμίζει πλήρως τη μπαταρία σε περίπου 1 ώρα.
Ακόμη, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί αξιόπιστα και ταχύτατα, ενώ το ηχείο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Λειτουργικό σύστημα
Όπως και τα υπόλοιπα smartphones της εταιρείας, το Realme X3 SuperZoom τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android 10 με περιβάλλον χρήσης Realme UI, υποστηρίζει κανονικότατα όλες τις υπηρεσίες - εφαρμογές της Google και προσφέρει στον χρήστη ορισμένα εξτραδάκια όπως τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Smart SideBar, δηλαδή μια λίστα εφαρμογών που μπορείς ανά πάσα στιγμή να εμφανίσεις μπροστά σου από το πλάι, δυνατότητα split screen με υποστήριξη πολλών εφαρμογών, καθολικό dark mode, digital wellbeing, , power saving mode, ξεχωριστό Game Space για βελτιστοποιημένο gaming, δυνατότητα ενεργοποιήσης του Google Assistant με κράτημα του power button για 0.5sec κ.ά.
Κάμερες
Θεωρητικά οι κάμερες αποτελούν τον κύριο λόγο για να προτιμήσει κανείς το συγκεκριμένο μοντέλο. Η Realme τοποθέτησε κύριο αισθητήρα 64MP f/1.8 Samsung GW1 και τον συνδυάζει με 8MP f/2.3 ultrawide, 8MP f/3.4 periscope με 5x οπτικό zoom και 2MP f/2.4 macro. Στην πρόσοψη έχουμε στην οβάλ οπή της οθόνης δύο αισθητήρες 32MP f/2.5 + 8MP f/2.2 ultrawide για selfies.
Ξεκινώντας από τον κύριο αισθητήρα, είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούν τα Realme X2 Pro και Realme X50 Pro. Εξαιρετικές λήψεις σε καλό φωτισμό με σωστό κορεσμό στα χρώματα και μεγάλη ακρίβεια του δυναμικού εύρους (HDR), όπως και πολύ αξιόλογα πορτραίτα με καλή τεχνητή δημιουργία του bokeh effect για το background. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση η απόδοση των λήψεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ακόμη και χωρίς την επιλογή του Night Mode, το οποίο παρεμπιπτόντως προσφέρει τρεις επιλογές (κανονική, λήψη με τρίποδο και Starry mode) και δυνατότητα μετάβασης από το Pro mode για χειροκίνητη ρύθμιση σε αυτό που δέχεται υποβοήθηση από την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκριτικά με το X2 Pro, οι νυχτερινές λήψεις του X3 SuperZoom είναι σημαντικά βελτιωμένες απόδειξη ότι η Realme έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στις λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό δεν είδαμε κάτι εντυπωσιακό. Με καλό φωτισμό τα αποτελέσματα είναι αξιοπρεπή, αλλά όσο πέφτει η νύχτα είναι εμφανής η έλλειψη λεπτομέρειες και ο θόρυβος. Το θετικό είναι ότι το barrel effect (η ελαφριά κύρτωση στις γωνίες) είναι λιγότερο ενοχλητικό σε σχέση με συσκευές της ίδιας κατηγορίας. Για τον macro φακό μη περιμένετε κάτι ιδιαίτερο, απλά κανει τη δουλειά του καλά όταν υπάρχει καλός φωτισμός.
Το μεγαλύτερο highlight της συσκευής είναι φυσικά ο περισκοπικός φακός. Η Realme αναφέρει 10x zoom, αλλά το οπτικό φτάνει μέχρι τα 5x και το συνολικό ψηφιακό μέχρι τα 60x. Μεγάλο πλεονέκτημα η τοποθέτηση οπτικού συστήματος σταθεροποίησης εικόνας (OIS) που σου δίνει σχεδόν απόλυτη σταθερότητα στις λήψεις έως 5x και σχετικά καλή σταθερότητα έως τα 10x. Από εκεί και πέρα, το κούνημα είναι εμφανές και περισσότερο μετατρέπεται σε gimmick για να δεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις, παρά για να τραβήξεις μια καλή φωτογραφία.
Στη λήψη video υποστηρίζεται ανάλυση έως 4K στα 60fps με τον κύριο αισθητήρα και υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (EIS) που βοηθά αρκετά να μη βγαίνουν “κουνημένες” οι λήψεις. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά με σωστή απόδοση χρωμάτων και καλό δυναμικό εύρος στις εναλλαγές της εικόνας. Ο υπερευρυγώνιος και ο περισκοπικός φακός φτάνουν μέχρι ανάλυση 1080p στα 30fps, επίσης με EIS, αλλά και με Ultra Steady λειτουργία για καλύτερη σταθεροποίηση από το software.
Σε ό,τι αφορά την εμπρόσθια κάμερα, ο κύριος αισθητήρας 32MP είναι καλός για λήψεις καθαρών πορτραίτων σε καλό φωτισμό, αν και η λειτουργία του HDR είναι μάλλον αναξιόπιστη, ενώ ο ευρυγώνιος φακός λειτουργεί καλά μόνο στο φως της ημέρας ή σε πολύ έντονο φως. Για αμφότερους τους αισθητήρες υπάρχει Night Mode που όντως βελτιώνει την κατάσταση ως ένα σημείο.
Σαν γενικό συμπέρασμα έχουμε να πούμε ότι οι κάμερες του Realme X3 SuperZoom είναι από τις κορυφαίες σε αυτό το εύρος τιμής. Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις, ωστόσο, το επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι να διορθώσει την κατάσταση με τους υπερευρυγώνιους φακούς της.
Συμπέρασμα
Το Realme X3 SuperZoom θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια περυσινή ναυαρχίδα, τουλάχιστον στο θέμα των τεχνικών χαρακτηριστικών, που ξεχωρίζει για την πάρα πολύ καλή κάμερα του. Το πρόβλημα με τη Realme είναι ότι ναι μεν έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στην αγορά και προσφέρει όντως πολύ αξιόλογες συσκευές, παρόλα αυτά, το brand της είναι σχετικά άγνωστο για τις Δυτικές αγορές και πολύ εύκολα ο μέσος χρήστης θα μπορούσε να την προσπεράσει για να επιλέξει κάτι άλλο που γνωρίζει καλύτερα.
Αν άντεχε οικονομικά να πέσει σε λίγο πιο χαμηλή τιμή, τότε σαφέστατα θα κέρδιζε πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ακόμη και τώρα, στα πρώτα βήματα της. Το σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσει να βελτιώνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, τότε δεν θα αργήσει να καθιερωθεί και αυτή ως μια value-for-money εταιρεία. Μη ξεχνάμε ότι κάπως έτσι ξεκίνησε για παράδειγμα η Xiaomi και πλέον θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες κατασκευάστριες στον κόσμο, αλλά και το γεγονός ότι η Realme αποτελεί “παιδί” της αναγνωρισμένης και πολύ αξιόλογης Oppo.