Realme 6 Review

Συνεχίζουμε με τις συσκευές της Realme που δοκιμάσαμε εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με το Realme 6, ένα από τα πιο προσιτά smartphones στην αγορά με οθόνη 90Hz. Εμείς είχαμε στα χέρια μας την έκδοση με 8GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα σε τιμή μικρότερη των €300, αλλά υπάρχει και έκδοση με 4GB RAM + 64GB αποθηκευτικό χώρο που κοστίζει λίγο πάνω από τα €200.

Όπως καταλαβαίνετε, το Realme 6 αποτελεί ακόμη μία value-for-money πρόταση από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινέζικη εταιρεία που γεμίζει την αγορά με λύσεις για κάθε πορτοφόλι. Ειδικά στην entry-level και mid-range κατηγορία ακολουθεί μια πολύ ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που θα της δώσει σε βάθος χρόνου (μέχρι να συνηθίσει το αγοραστικό κοινό το brand της) ένα καλό μερίδιο αγοράς.

realme-6-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Στην περίπτωση του Realme 6, η εταιρεία έχει επιλέξει τη χρήση πλαστικού υλικού για το πίσω μέρος, σε έναν σχεδιασμό που ονομάζει Comet. Η κατασκευή είναι μεν φτηνή για την ίδια, αλλά το gradient φινίρισμα και η επεξεργασία του υλικού δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο ακριβή απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Συνολικά είναι όμορφο στο μάτι, ωστόσο, η αίσθηση στο χέρι εξαρτάται καθαρά από τα γούστα του καθενός.

Στο πίσω μέρος υπάρχει το camera module με τους τέσσερις αισθητήρες στην επάνω αριστερή γωνία και η αλήθεια είναι ότι εξέχει λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα ‘πρεπε από το υπόλοιπο σώμα. Οι γωνίες είναι κυρτές και οι πλευρές καμπυλώνουν για να μη το νιώθεις σαν τούβλο στο χέρι. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει το power button με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή πλευρά τα volume buttons και η υποδοχή για κάρτες SIM και microSD, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή USB Type-C για τη φόρτιση και αντιδιαμετρικά της το ηχείο και υποδοχή 3.5mm headphone jack.

realme-6-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Αποτελεί το κύριο selling point του Realme 6 με μέγεθος 6.5’’, ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz, ενώ είναι επικαλυμμένη με Gorilla Glass 3. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι προσφέρει υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας σε αυτήν την τιμή και όντως η εμπειρία χρήσης είναι ταχύτατη και ομαλότατη, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ικανοποιημένοι από τη συνολική απόδοση της.

Τα χρώματα μοιάζουν “ξεπλυμένα” όταν κοιτάζεις υπό γωνία και θα θέλαμε σίγουρα καλύτερη φωτεινότητα, διότι στο φως της μέρας δυσκολεύεσαι να κοιτάξεις το περιεχόμενο, ειδικά εάν έχεις ενεργοποιημένο το καθολικό dark mode ή γενικά σκούρο φόντο.

Πάντως, αν είσαι συγκεντρωμένος επάνω στην οθόνη για να παρακολουθήσεις περιεχόμενο, να παίζεις games ή να περάσεις την ώρα σου στον web browser και τα social media, η δουλειά σου γίνεται μια χαρά.

Hardware - Απόδοση

Στο Realme 6 χρησιμοποιείται το MediaTek Helio G90T, ένα αρκετά ισχυρό octa-core SoC με πυρήνες χρονισμένους στα 2.05GHz που δημιουργήθηκε από τη MediaTek με σκοπό να φέρει σοβαρές δυνατότητες gaming στη mid-range κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με απαιτητικά games στις δικές μας δοκιμές, πιθανότατα επειδή η έκδοση μας διαθέτει 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο.

Υποθέτουμε ότι δεν θα είχαμε την ίδια απόδοση με το βασικό μοντέλο, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως παρατηρήθηκε αύξηση στη θερμοκρασία μετά από κάποια ώρα gaming. Είναι καλό να θέλεις να προσφέρεις καλό gaming σε αυτήν την τιμή, αλλά αποδεικνύεται πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου χωρίς να πληρώσεις. Το τίμημα είναι η υπερθέρμανση και ποιος ξέρει κατά πόσο θα υποβαθμιστεί η γενικότερη εμπειρία χρήσης μετά από π.χ. έναν χρόνο λειτουργίας. Αν αφήσουμε στην άκρη το gaming, σε όλα τα υπόλοιπα (multitasking, browsing, ταχύτητα στο άνοιγμα εφαρμογών) το Realme 6 συμπεριφέρεται εξαιρετικά.

Ακόμη, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ρυθμίζεται πολύ εύκολα και λειτουργεί ταχύτατα, ενώ το ηχείο είναι μέτριας έντασης και τα μπάσα ανύπαρκτα (όπως στα περισσότερα smartphones).

Λειτουργικό σύστημα

Το Realme 6 χρησιμοποιεί την έκδοση Android 10 με το περιβάλλον χρήσης Realme UI. Είναι σχετικά καθαρά στην εμφάνιση του, αν και περιλαμβάνει αρκετές bloatware εφαρμογές. Στα αξιοσημείωτα η δυνατότητα αλλαγής των εικονιδίων, το καθολικό Dark Mode, η Smart Sidebar που μπορείς να γεμίσεις με συντομεύσεις και να εμφανίσεις ανά πάσα στιγμή, αλλά και το Game Space που βελτιστοποιεί την απόδοση του hardware για gaming. Φυσικά, έρχεται με προεγκατεστημένες τις εφαρμογές - υπηρεσίες της Google.

realme-6-techgear-review.jpg

Μπαταρία

Στο κομμάτι της αυτονομίας, η μπαταρία χωρητικότητας 4300mAh είναι αρκετή για να σου βγάλει την ημέρα με μια φόρτιση έχοντας, μάλιστα, μονίμως ενεργοποιημένο τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 90Hz. Λογικά αν το ρίξεις στα 60Hz η αυτονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στα πλεονεκτήματα η υποστήριξη ταχείας φόρτισης με τον φορτιστή 30W που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, με μια πλήρη φόρτιση να γίνεται μέσα σε περίπου 60 λεπτά.

Κάμερες

Φτάσαμε και στο αγαπημένο θέμα του μέσου καταναλωτή που δεν διατίθεται να πληρώσει πολλά χρήματα για να έχει μια ικανοποιητική κάμερα στο smartphone του. Οι επιδόσεις σε αυτήν την κατηγορία έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν αυτές των premium smartphones. Είπαμε, ό,τι δίνεις παίρνεις.

Το Realme 6 δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει για την πλειοψηφία των mid-range smartphones. Στο πίσω μέρος διαθέτει μεν τετραπλή κάμερα, αλλά όλη τη σοβαρή δουλειά την κάνουν οι δύο από τους τέσσερις αισθητήρες. Ο κύριος αισθητήρας 64MP f/1.8 με ευρυγώνιο φακό και ο δεύτερος αισθητήρας 8MP f/2.3 με ultrawide φακό (οι άλλοι δύο είναι 2MP f/2.4 macro και depth).

Ενδεχομένως έχετε βαρεθεί να διαβάζετε τα ίδια και τα ίδια, αλλά αυτή είναι η αλήθεια από τη στιγμή που όλοι οι κατασκευαστές επιλέγουν τους ίδιους αισθητήρες και διαφοροποιούνται μεταξύ τους ελάχιστα ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιούν. Τι σημαίνει αυτό για το Realme 6; Ωραιότατες λήψεις στο φως της ημέρας, συμπαθητικά πορτραίτα με σχετικά τεχνητό θόλωμα του φόντου, έντονα τεχνητό αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση του AI, barrel effect στον υπερευρυγώνιο φακό και εκθετική αύξηση του θορύβου όσο μειώνεται ο φωτισμός. Το Night mode διορθώνει κάπως την κατάσταση, αλλά μην περιμένετε θαύματα.

Σε ό,τι αφορά τη selfie κάμερα, ο αισθητήρας 16MP λειτουργεί σωστά σε καλό φωτισμό, ωστόσο, το beauty effect με το AI μοιάζει να ρυθμίστηκε για να απαθανατίζει κάποιον άλλο και όχι τον χρήστη. Ναι, το φίλτρο είναι τόσο τεχνητό.\

Συμπέρασμα

Το Realme 6 θέλει να καλύψει αρκετές ανάγκες ταυτόχρονα και ίσως αυτό να μπέρδεψε κάπως την εταιρεία στον αγώνα της να κρατήσει χαμηλά την τιμή. Από τη μία πλευρά έχουμε όμορφο σχεδιασμό, οθόνη 90Hz, gaming επεξεργαστή και κύρια κάμερα 64MP, αλλά ταυτόχρονα μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει φτηνό υλικό κατασκευής, μέτρια απόδοση της οθόνης, αύξηση της θερμοκρασίας στο gaming και μέτριες λήψεις για την κάμερα.

Αν υπήρχε μόνο αυτό το μοντέλο από τη Realme σε αυτή τη ζώνη τιμής, τότε θα έμπαινε χωρίς ενδοιασμούς η ταμπέλα “value-for-money”. Αυτό που μας προβληματίζει, όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχει στην αγορά και το Realme 6 Pro που κοστίζει λίγα ευρώ παραπάνω και προσφέρει αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις.

Photo Gallery

Loading