Samsung European Forum 2020: Μια πανδαισία 8K/4K QLED τηλεοράσεων, MicroLED και lifestyle

Το πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε στο CES 2020 στις αρχές της χρονιάς και για το δεύτερο μεταφερθήκαμε στη Μάλτα για το Samsung European Forum 2020, όπου και έγινε το λανσάρισμα των νέων 8K και 4Κ QLED τηλεοράσεων της εταιρείας για την Ευρώπη, και όχι μόνο.

samsung-q950ts.jpg

8K QLED

Samsung Q950TS

Την παράσταση έκλεψε αδιαμφισβήτητα η νέα Samsung Q950TS, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 σε εκδόσεις 65’’, 75’’ και 85’’ με ανάλυση 8K (7640 x 4320). Στην περίπτωση της τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα με την πρώτη ματιά: τι έχουν φτιάξει οι άνθρωποι! Ένα απίστευτο αποτέλεσμα με Infinity Screen που καταλαμβάνει το 99% της πρόσοψης, μιας και τα bezels περιμετρικά δεν ξεπερνούν τα 2.3mm σε πάχος, επομένως, όταν παρακολουθείς από μια κάποια απόσταση βλέπεις κυριολεκτικά μόνο οθόνη.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να αυξήσει τη φωτεινότητα του panel κατά 20% (πλέον φτάνει τα 4000nits), χάριν στη διάταξη Full LED με ξεχωριστό dimming (Full LED Array Local Dimming) υποβοηθούμενο από την τεχνολογία Local Power Distribution για τροφοδοσία του κάθε LED ξεχωριστά.

Η συνολική κατασκευή έχει πάχος που δεν ξεπερνά τα 15mm (!) και ενσωματώνει 6 ηχεία (4.2.2). Όλες οι επιλογές συνδεσιμότητας βρίσκονται “κρυμμένες” σε ένα κουτί (One Connect Box) που συνδέεται με την τηλεόραση με ένα καλώδιο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως το τροφοδοτικό της.

samsung-q950ts-bezel.jpg

Hardware

Σε ό,τι αφορά το hardware, η Samsung Q950TS διαθέτει νέο επεξεργαστή AI Quantum 8K που σε συνδυασμό με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και νευρωνικά δίκτυα επιτρέπει το upscaling του περιεχομένου σε ανάλυση 8K με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σημαντική, επίσης, η λειτουργία Adaptive Picture που βελτιστοποιεί τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το φωτισμό στον χώρου όπου βρίσκεται ο θεατής, αλλά εκτός από αυτό, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναλύει τη φωτεινότητα του περιεχομένου που προβάλλεται και διαμορφώνει κατάλληλα την αντίθεση για να φαίνεται καθαρά η εικόνα ακόμη και στο πιο φωτεινό περιβάλλον. Μη ξεχνάμε και την τεχνολογία Ultra Wide Angle που εξασφαλίζει την ίδια αντίθεση και φωτεινότητα για την εικόνα ακόμη και όταν κοιτάς από δύσκολες γωνίες.

Ήχος

Αξιοσημείωτες και οι τεχνολογίες που αφορούν τον ήχο, με το Object Tracking Sound Plus (OTS+) να προσφέρει ποιότητα παραπλήσια με αυτήν του Dolby Atmos στην αναπαραγωγή των εφέ μέσω των ενσωματωμένων ηχείων, ενώ το Active Voice Amplifier ενισχύει αυτόματα την ένταση των διαλόγων όταν αντιλαμβάνεται πως ο ήχος στο περιβάλλον είναι δυνατότερος του συνηθισμένου. Η τεχνολογία Q-Symphony παίζει ρόλο εάν συνδέσεις κάποια από τις νέες ηχομπάρες της εταιρείας, έτσι ώστε να συνδυάζονται μετα ηχεία της τηλεόρασης για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία ήχου.

samsung-q950ts-back.jpg

Gaming

Με τη βιομηχανία του gaming να παρουσιάζει εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια θα ήταν μάλλον απίθανό να μη δούμε κινήσεις από τη Samsung για να καλύψει και αυτές τις ανάγκες στις τηλεοράσεις της. Συγκεκριμένα, η Q950TS υποστηρίζει τις τεχνολογίες FreeSync και G-SYNC για τον μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης των καρέ, ενώ προσφέρει και ορισμένα ξεχωριστά modes που θα ενδιαφέρουν τον gamer.

Το Game Multi-View σου επιτρέπει να παίζεις ένα παιχνίδι και να βλέπεις σε ξεχωριστό παράθυρο στην οθόνη ένα διαφορετικό feed (picture-in-picture). Από την άλλη, το Surround Sound mode είναι σχεδιασμένο ειδικά για να ενισχύει τη gaming εμπειρία όταν η τηλεόραση αναγνωρίσει ότι το περιεχόμενο που προβάλεται είναι video games, ενώ η επιλογή Game Motion Plus ομαλοποιεί τη ροή της εικόνας για πιο ξεκούραστο gaming χωρίς σημαντική επίπτωση στην καθυστέρηση (latency). Η Samsung υπόσχεται ότι το lag δεν θα ξεπερνά τα 21ms με ενεργοποιημένο το Game Motion, ενώ όταν είναι απενεργοποιημένο και έχεις επιλέξει το Game Mode της τηλεόρασης, το lag θα είναι μικρότερο των 10ms!

samsung-multi-vieew.jpg

Στη συνολική απόδοση της, η εικόνα είναι άκρως καθηλωτική με τρομερή λεπτομέρεια, ζωντανά χρώματα και εξαιρετική αντίθεση που δεν σηκώνει καμία αμφιβολία ότι η Samsung έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να παραδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μοναδικά μειονεκτήματα η μη υποστήριξη των Dolby Atmos και Dolby Vision, και φυσικά η τιμή που στην παρούσα φάση είναι απλησίαστη για τον μέσο καταναλωτή.

Samsung Q900T / Q800T

Σε πιο προσιτές τιμές, πάντως, θα προσφέρονται οι σειρές Samsung Q900T και Q800T με μοντέλα 65’’ και 75’’ για την πρώτη και 55’’ έως 98’’ για τη δεύτερη. Αμφότερες δεν διαθέτουν το One Connect Box, ενώ η σειρά Q800T έρχεται με 8K QLED panels χαμηλότερης φωτεινότητας (2000nits αντί 4000nits) και μεγαλύτερα bezels από τις Q950TS/Q900T.

samsung-q800t.jpg

4K QLED

Καλές οι 8K QLED τηλεοράσεις, αλλά σαφέστατα το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών θα στραφεί κυρίως στις νέες 4K QLED τηλεοράσεις που είναι πιο γήινες και πιο προσιτές. Η Samsung επέδειξε τις νέες σειρές Q95T, Q90T, Q80T, Q70T και Q60T, και όσο κατεβαίνουμε στον αριθμό, χάνονται σταδιακά κάποια από τα πλεονεκτήματα των ανώτερων σειρών.

Ξεκινώντας από τις Q95T/Q90T, θα κυκλοφορήσουν σε μοντέλα 55’’, 65’’, 75’’ και 85’’ με QLED panels ανάλυσης 4K και οπισθοφωτισμό Full LED Array Local Dimming. Η κατασκευή τους είναι επίσης εντυπωσιακή και είναι η μονή 4K σειρά της εταιρείας που έρχεται με το One Connect Box για να γλιτώνεις από τη φασαρία των καλωδίων. Η φωτεινότητα τους είναι στα 2000nits και διατηρούν τα χαρακτηριστικά που αφορούν το gaming από τις 8K QLED, αλλά έρχονται με ένα ηχείο λιγότερο.

Η σειρά Samsung Q80T θα κυκλοφορήσει σε μοντέλα από 49’’ έως 85’’ με οπισθοφωτισμό Full Array LED Local Dimming, ωστόσο, χάνει την τεχνολογία Ultra Wide Angle και η φωτεινότητα πέφτει στα 1500nits. Διατηρεί, ωστόσο, όλα τα πλεονεκτήματα της κορυφαίας Q950TS σε ό,τι αφορά τον επεξεργαστή, τον ήχο και το gaming.

Ένα βήμα πιο κάτω βρίσκουμε τη σειρά Q70T σε μοντέλα από 55’’ έως 85’’ και για πρώτη φορά αντικαθίσταται ο οπισθοφωτισμός Full Array LED Local Dimming με το σύστημα Dual LED (Edge Lighting). Σύμφωνα με τη Samsung, το Dual LED προσαρμόζει τη “θερμότητα” των χρωμάτων ανάλογα με την εικόνα που προβάλλεται και το αποτέλεσμα είναι πληρέστερη έκφραση της γκάμας RGB, βελτιωμένες γωνίες θέασης και βελτιωμένη αντίθεση. Συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα, η φωτεινότητα πέφτει στα επίπεδα των 500nits και χάνονται οι τεχνολογίες του ήχου, αλλά διατηρούνται οι τεχνολογίες του gaming.

samsung-eu-forum-2020-1.jpg

Κλείνουμε το κομμάτι των QLED με τη σειρά Q60T, η οποία περιλαμβάνει μοντέλα από 43’’ έως 85’’ με οπισθοφωτισμό Dual LED και θεωρείται η entry-level σειρά της εταιρείας (μιλάμε για τις QLED τηλεοράσεις). Διαγράφουμε, πλέον, αρκετά πράγματα από τις προηγούμενες σειρές όπως τον επεξεργαστή, την τεχνολογία Ultra Wide Angle, τις λειτουργίες Adaptive Picture και Adaptive Sound, κάποιες από τις τεχνολογίες για gaming και η φωτεινότητα πέφτει στα 400nits.

Νέες Crystal 4K UHD TVs

Εκτός από τις QLED τηλεοράσεις της, η Samsung έφερε μαζί της στο European Forum 2020 και τρεις νέες σειρές Crystal UHD (TU8500, TU8000 και TU7100). Σε αυτές τις σειρές χρησιμοποιείται ένα πιο standard σύστημα LED, χάνονται αρκετά από τα πλεονεκτήματα των QLED, αλλά οι τιμές τους είναι σημαντικά πιο προσιτές για τον κάθε υποψήφιο αγοραστή. Με μοντέλα από 43’’ έως 82’’ και τιμές μικρότερες των €1000 για την πλειοψηφία τους, θεωρείται δεδομένο ότι θα σημειώσουν τις περισσότερες πωλήσεις.

samsung-microled.jpg

MicroLED

Αφού είδαμε τις νέες σειρές “συμβατικών” τηλεοράσεων, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην τεχνολογία που ενδεχομένως θα αποτελέσει γενικότερα το μέλλον της τηλεόρασης. Η Samsung, πάντως, δείχνει να το πιστεύει πολύ και επενδύει σημαντικούς πόρους στην εξέλιξη του MicroLED. Για το 2020, η εταιρεία αποκάλυψε πως θα προσφέρονται αυτοί οι “τοίχοι” σε διαστάσεις από 72’’ έως 292’’ (!).

Για όποιον δεν έχει δει από κοντά μια MicroLED, φανταστείτε μια εντελώς flat τηλεόραση που αποτελείται από πολλά “blocks”. Η εικόνα είναι αδιανόητα εντυπωσιακή από όποια σκοπιά και να το δει κανείς. Πραγματικό μαύρο, τρομερή αντίθεση (1.000.000:1), εξαιρετική φωτεινότητα και πρακτικά καμία απώλεια στη γωνία θέασης. Σε περίπτωση που φαντάζεστε ότι φαίνονται αυτές οι ενώσεις μεταξύ των blocks ή τα pixels, ξεχάστε το.

Η τεχνολογία MicroLED αναπτύσσεται από τη Samsung και χρησιμοποιούνται πολύ μικρού μεγέθους, αυτο-φωτιζόμενα LED που σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο panel. Δεν απαιτείται ξεχωριστός οπισθοφωτισμός, ούτε LCD και γι’ αυτό επιτυγχάνονται τέτοια επίπεδα αντίθεσης όπου κάθε pixel απενεργοποιείται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Σε γενικές γραμμές, διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα των OLED και διορθώνει τα κακώς κείμενα των τελευταίων, όπως για παράδειγμα τα καμμένα pixels (στη MicroLED το υπόστρωμα είναι από ανόργανο υλικό).

Το μοναδικό, αλλά σοβαρό, μειονέκτημα για τη σημερινή εποχή, είναι το πολύ μεγάλο κόστος.

samsung-eu-forum-2020-2.jpg

Lifestyle

Θα κλείσουμε με τις lifestyle προτάσεις της εταιρείας, αν και έχουμε αναφερθεί σε αυτές αρκετές φορές στο παρελθόν. Η Samsung αναφέρθηκε σε νέα μοντέλα των The Sero, The Frame και The Serif, με τις δύο τελευταίες να έρχονται και στην Ελλάδα.

samsung-the-sero.jpg

The Sero

Η ιδιαίτερη αυτή τηλεόραση κυκλοφόρησε πέρυσι στη Νότια Κορέα και ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να περιστρέφεται κατά 90° με σκοπό να βλέπεις τα κάθετα videos όπως στο smartphone σου. Κατά τ’ άλλα, είναι μια 4K TV με μέγεθος 43’’ και οπισθοφωτισμό Edge LED που περιλαμβάνει και ηχοσύστημα ισχύος 60W (4.1).

Απευθύνεται προφανώς στους millennials…

samsung-the-frame.jpg

The Frame

Η αγαπημένη The Frame έρχεται πλέον και σε μέγεθος 32’’ (έως 75’’) με εμφάνιση που θυμίζει κάδρο, δυνατότητα να αλλάζεις την “κορνίζα” της με άλλο πλαίσιο (οι πλευρές κολλούν μαγνητικά) και επιλογή να γίνεις συνδρομητής σε υπηρεσία για την προβολή περίπου 2000 έργων τέχνης αν θες να την “κρύβεις” ομοιόμορφα στον τοίχο σου. Σημειώστε ότι διαθέτει και το One Connect Box για να μη χαλάει η εικόνα από τα διάφορα καλώδια.

samsung-the-serif.jpg

The Serif

Αν η The Frame απευθύνεται στους λάτρεις των έργων τέχνης, η The Serif θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η must επιλογή για τους νοσταλγούς των τηλεοράσεων - επίπλων περασμένων δεκαετιών. Μη ξεγελιέστε, όμως. Η The Serif διαθέτει 4K panel (από 43’’ έως 55’’) τεχνολογίας QLED με οπισθοφωτισμό Edge LED και προσφέρει στον χρήστη έξυπνες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα αυτή που εκμεταλλεύεται τον NFC αισθητήρα στο επάνω μέρος της. Ακουμπάς το smartphone επάνω στο πλαίσιο και η αναπαραγωγή μουσικής γίνεται από τα ηχεία της τηλεόρασης.

Φέτος θα κυκλοφορήσουν δύο νέα χρώματα (Cotton Blue, Cloud White) και μάλλον θα κάνει θραύση σε καταλύματα Airbnb ή boutique hotels.

samsung-airdresser.jpg

Παραλειπόμενα

Σαφέστατα οι τηλεοράσεις έκλεψαν την παράσταση στο Samsung European Forum 2020, ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ξανά από κοντά όλο το οικοσύστημα της εταιρείας από ψυγειοκαταψύκτες, εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές, σκούπες, πλυντήρια και συσκευές για το φρεσκάρισμα των ρούχων. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον το λανσάρισμα της πλειοψηφίας των παραπάνω στην Ελληνική αγορά, αλλά ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Samsung εισέρχεται και πάλι στον χώρο των party ηχείων με τρία νέα μοντέλα.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο European Forum της εταιρείας, με την προσοχή μας στραμμένη κυρίως στις εξελίξεις που αφορούν την τεχνολογία MicroLED!

Photo Gallery

Loading