Samsung Galaxy S20 FE Review

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τη φετινή χρονιά για την πλειοψηφία των καταναλωτών, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την πολιτική των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες αναζητούν τρόπους να προσφέρουν περισσότερα στους χρήστες λαμβάνοντας υπόψιν τους τόσο τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες τους, όσο και τις δυνατότητες της τσέπης τους.

Με αυτό το σκεπτικό, η Samsung έκανε την έκπληξη με το λανσάρισμα του Galaxy S20 Fan Edition (FE), μια νέα έκδοση για την οικογένεια Galaxy S20 στην οποία έχουν συμμετέχει ενεργά οι ίδιοι οι χρήστες απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί η ονομασία να ακούγεται σε κάποιος σαν μια “ξεγυμνωμένη” έκδοση, αλλά αυτό το βιαστικό συμπέρασμα απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Μετά από αρκετές ημέρες χρήσης καταλήγουμε σε ένα πολύ καλύτερο πόρισμα, προσμετρώντας πάντοτε τη σχέση απόδοσης - τιμής.

samsung-galaxy-s20-fe-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Από τη στιγμή που η Samsung αποφάσισε να ρίξει την τιμή στα επίπεδα των €650 χωρίς να κάνει ιδιαίτερες εκπτώσεις στο hardware, ήταν αναμενόμενο πως δεν θα μπορούσε να προσφέρει κάτι καλύτερο από το πλαστικό φινίρισμα στο Galaxy S20 FE. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το νιώθεις έτσι στο χέρι σου. Η επεξεργασία του υλικού έχει οδηγήσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα που το αισθάνεσαι όμορφο, ανθεκτικό και στιβαρό όταν το κρατάς (διαθέσιμο και σε πολλές αποχρώσεις) χάριν στις ελαφριές καμπύλες του. Προφανώς δεν σου προσφέρει την πολυτέλεια του μετάλλου και του γυαλιού, αλλά δεν γλυστρά και δεν αφήνει δαχτυλιές, ενώ η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.

Στην πρόσοψη κυριαρχεί φυσικά η μεγάλη οθόνη του με οπή επάνω κεντρικά για την εμπρόσθια selfie κάμερα, στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume buttons και το power button, στην επάνω πλευρά η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε υποδοχή USB Type-C και ηχείο (δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά). Τέλος, στο πίσω μέρος δεσπόζει το σχετικά μεγάλο ορθογώνιο camera module με τρεις αισθητήρες που προεξέχει ελαφρώς από το υπόλοιπο σώμα χωρίς να επηρεάζει τη σταθερότητα της συσκευής όταν την ακουμπάς επάνω σε μια επιφάνεια.

samsung-galaxy-s20-fe-techgear-review-12.jpg

Οθόνη

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Samsung δεν κάνει εκπτώσεις στις τεχνικές προδιαγραφές και η οθόνη του Galaxy S20 FE αποτελεί μία από τις καλύτερες αποδείξεις. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει panel 6.5’’ Super AMOLED Infinity-O ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, 20:9, HDR) με επικάλυψη Gorilla Glass 3, ελάχιστα bezels προς όλες τις πλευρές και το κερασάκι στην τούρτα είναι ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας 120Hz! Αν εξαιρέσουμε την ανάλυση, η εταιρεία προσφέρει στους χρήστες μια premium εμπειρία παρακολούθησης περιεχομένου, ομαλότατου gaming και ταχύτατου gaming σε μια αρκετά πιο προσιτή συσκευή σε σύγκριση με τις premium σειρές της.

Στις ρυθμίσεις του Galaxy S20 FE που αφορούν την οθόνη υπάρχει η επιλογή να γυρίσεις τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 60Hz, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι και στις δύο επιλογές (60Hz/120Hz) η ανάλυση παραμένει FHD+. Το SuperAMOLED panel εγγυάται ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα και υψηλότατη φωτεινότητα ακόμη και σε χώρους με έντονο φωτισμό, και φυσικά υπάρχουν επιλογές να παίξεις με τη χρωματική παλέττα από τις σχετικές ρυθμίσεις, να διαχειριστείς τη λειτουργία του dark mode και να διαμορφώσεις τη λειτουργία Always On ανάλογα με τις ανάγκες σου (υπάρχουν FaceWidgets, επιλογές για την εμφάνιση του ρολογιού, την ενεργοποίηση του AOD κλπ.).

Στην καθημερινή χρήση με την οθόνη του Galaxy S20 FE δεν μας έλειψε τίποτα απ’ όσα είχαμε απολαύσει με τις premium συσκευές της εταιρείας. Μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία για την παρακολούθηση ταινιών και videos, αλλά και για gaming χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Κατά την ταπεινή μας άποψη, η οθόνη είναι το σημαντικότερο selling point της συσκευής.

Να σημειώσουμε ότι κάτω από την οθόνη βρίσκεται τοποθετημένος οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων και όχι τεχνολογίας υπερήχων, παρόλα αυτά, λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα. Ως εναλλακτική βιομετρικού ξεκλειδώματος υπάρχει και η δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας που υποστηρίζεται καθαρά από το λογισμικό.

samsung-galaxy-s20-fe-techgear-review-10.jpg

Hardware - Απόδοση

Σε αυτόν τον τομέα χρειάζονται διευκρινήσεις. Εάν επιλέξετε τη 5G έκδοση, τότε η συσκευή σας θα διαθέτει τον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 865, ενώ η 4G έκδοση διαθέτει το Exynos 990 SoC της Samsung. Η διαφορά των δύο εκδόσεων αποτυπώνεται και στην τιμή, αφού η 5G έκδοση κοστίζει €100 περισσότερο…Αμφότερα, πάντως, έρχονται με 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1 με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD.

Στο κομμάτι της απόδοσης, πάντως, είναι αλήθεια ότι ο Exynos 990 δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα νούμερα του Snapdragon 865, αλλά αμφιβάλουμε αν ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει πραγματικά τη διαφορά στην καθημερινότητα του. Στη δική μας χρήση δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως θέμα σε οτιδήποτε και αν κάναμε. Το περιβάλλον χρήσης One UI 2.5 τρέχει ομαλά χωρίς κολλήματα και, το κυριότερο, χωρίς να υπερθερμαίνεται η συσκευή. Ειδικά για το τελευταίο πιθανότατα παίζει μεγάλο ρόλο η επιλογή του πλαστικού υλικού που μοιάζει να “απομονώνει” καλύτερα τη θερμότητα ώστε να μην φτάνει στα χέρια του χρήστη, κάτι που για παράδειγμα δεν συμβαίνει στο Galaxy Note20 Ultra.

Εξίσου πολύ καλή είναι και η ενεργειακή διαχείριση, τομέας όπου η Samsung έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια. Το Galaxy S20 FE διαθέτει μπαταρία 4500mAh που βγάζει άνετα μία ημέρα έντονης χρήσης με μία φόρτιση και μάλιστα με μόνιμα γυρισμένη την οθόνη στα 120Hz. Σε περίπτωση που χρειαστεί, πάντως, η συσκευή υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ έως 25W, ωστόσο, στο κουτί έρχεται φορτιστής 15W που δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος (0-100% σε περίπου 100 λεπτά).

samsung-galaxy-s20-fe-techgear-review-7.jpg

Κάμερες

Η εταιρεία τοποθέτησε τρεις αισθητήρες κάμερας στο πίσω μέρος και μάλιστα ο κύριος αισθητήρας είναι ο ίδιος με αυτόν του Samsung Galaxy S20. Για την ακρίβεια, στο camera module υπάρχει η εξής διάταξη 12MP f/1.76 με OIS + 12MP f/2.2 wideangle + 8MP f/2.0 telephoto με OIS (3x οπτικό zoom, 30x Space Zoom). Το περιβάλλον της εφαρμογής περιλαμβάνει διάφορα modes, όπως το Single Take (ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των αισθητήρων για λήψη φωτογραφιών και videos), Night mode και Pro με υποστήριξη RAW format.

Στο φως της ημέρας μπορείς να πραγματοποιήσεις εντυπωσιακές λήψεις γεμάτες λεπτομέρεια με σωστή συμπεριφορά του HDR, ζωντανά χρώματα και γρήγορη λειτουργία του κλείστρου, αλλά όσο μειώνεται ο φωτισμός αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι μειώνεται η ποιότητα και τι να σου κάνει το Night mode…Το 3x οπτικό zoom δεν προκαλεί αλλοιώσεις στην εικόνα και γενικά δεν παρατηρείς σοβαρά θέματα μέχρι το 10x, όμως, εάν επιχειρήσεις να ανέβεις στο 30x θα χρειαστεί οπωσδήποτε τρίποδο ή gimbal για να πάρεις μια (και πάλι) σχετικά καθαρή λήψη. Για τις λήψεις πορτραίτων μπορείς να ρυθμίσεις το “θόλωμα” με αρκετά μεγάλη ακρίβεια ώστε η τελική εικόνα να μην φαίνεται εντελώς τεχνητή.

Όσοι τραβάτε videos καλό θα είναι να γνωρίζετε πως υποστηρίζει λήψη σε ανάλυσης έως 4K στα 60fps, με πολύ καλά αποτελέσματα σε καλό φωτισμό. Υπάρχει και Pro Video mode με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης των λήψεων, Slow και Super Slow Motion modes, αλλά και η λειτουργία σταθεροποίησης Super Steady που κάνει θαύματα.

Κλείνουμε με τη selfie κάμερα που περιλαμβάνει αισθητήρα 32MP f/2.0 με υποστήριξη HDR και δυνατότητα λήψης 4K video. Οι selfies είναι και πάλι εξαιρετικές σε καλό φωτισμό, ενώ σε δοκιμή τηλεδιάσκεψης σε κλειστό χώρο η εικόνα μας ήταν πεντακάθαρη.

Σε γενικές γραμμές η απόδοση της κάμερας είναι όπως την έχουμε συνηθίσει από τις πιο ακριβές συσκευές της Samsung, απλά στις τελευταίες οι όποιες αστοχίες δεν συγχωρούνται λόγω της υψηλότερης τιμολόγησης.

Επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας, το Samsung Galaxy S20 FE είναι ξεκάθαρα μια επιλογή για όσους ορέγονται δυνατότητες της premium κατηγορίας χωρίς να ξοδέψουν €1000 για να τις αποκτήσουν. Προκειμένου να τα καταφέρει, η Samsung αναγκάστηκε να μειώσει το κόστος κατασκευής, να τοποθετήσει λιγότερη μνήμη RAM και αποθηκευτικό χώρο, ωστόσο, συνολικά το Galaxy S20 FE είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της φετινής χρονιάς.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading