Samsung Galaxy S22 Ultra Review: Το Galaxy Note πέθανε, ζήτω το Galaxy Note!

Μετά από δύο εβδομάδες δοκιμών και με αφορμή το σημερινό λανσάρισμα του και στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πρώτο φετινό «τέρας» στην κατηγορία των smartphones. Αυτό δεν είναι άλλο από το Samsung Galaxy S22 Ultra, το οποίο μπορεί να ανήκει στην οικογένεια Galaxy S, αλλά όλα επάνω του συνηγορούν πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό που φέρνει περισσότερο στην «κομμένη» σειρά Galaxy Note.

Προς επίρρωση του προηγούμενου ισχυρισμού αρκεί κανείς να παρατηρήσει το πόσο διαφορετικό είναι το Galaxy S22 Ultra σε σύγκριση με τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς στον σχεδιασμό του, με κερασάκι στην τούρτα την ενσωμάτωση της γραφίδας S Pen στο σασί του. Εκτός από το design, το Ultra είναι….ultra σε όλα του και αυτή τη στιγμή είναι το «Android smartphone to beat» για όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές που παίζουν μπάλα στην premium κατηγορία.

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-5.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όπως το έχετε καταλάβει από την εισαγωγή, το Galaxy S22 Ultra ακυρώνει οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν στη σειρά Galaxy S, η οποία παραδοσιακά μας έδινε ένα πιο στρογγυλεμένο σχέδιο σε σύγκριση με τη σειρά Galaxy Note. Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο θεωρούμε το Galaxy S22 Ultra τον διάδοχο του Galaxy Note 20 Ultra, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι όλη σχεδιαστική φιλοσοφία είναι ίδια.

Καταρχάς, με μια ματιά στο πίσω μέρος βλέπουμε πως έχει καταργηθεί το camera module και αντ’ αυτού, το Galaxy S22 Ultra διαθέτει όλους τους αισθητήρες ενσωματωμένους ξεχωριστά στο σασί του και προεξέχουν τόσο όσο να μην εμποδίζουν την άνετη τοποθέτηση του σε επίπεδη επιφάνεια. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθούν να πιάνουν σκόνη τριγύρω τους. 

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-1.jpg

Στο πίσω μέρος έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με το matte φινίρισμα που απωθεί τις δαχτυλιές και τη βρομιά, αν και παραμένουν εμφανή τα σωματίδια σκόνης. Παράλληλα, το matte υλικό βοηθά στο να το νιώθεις αρκετά σταθερό στο χέρι σου και η ελαφριά κύρτωση στις πλευρές καθιστά πιο εργονομικό το κράτημα του. Στις πλευρές έχει τοποθετηθεί αλουμίνιο (Armor Aluminium) και το επάνω και κάτω μέρος είναι εντελώς επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχεις τη δυνατότητα να το στερεώσεις κάθετα επάνω σε ένα γραφείο. Σημειώστε, όμως, ότι τα μέρη που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο μαζεύουν εύκολα δαχτυλιές. Η γενική αίσθηση που σου αφήνει είναι αδιαμφισβήτητα premium, παρόλα αυτά θα πρέπει να έχεις πολύ μεγάλα χέρια για να καταφέρεις να το χρησιμοποιήσεις με ένα χέρι και πάλι όχι πολύ άνετα, διότι τα volume και power buttons είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά στη δεξιά πλευρά.

Στην πρόσοψη τα bezels είναι αρκετά μικρά και χάριν στην κύρτωση στις πλευρές μοιάζουν μηδαμινά, αλλά παρατηρήσαμε πως το κάτω bezel είναι σχεδόν διπλάσιο από το επάνω χωρίς, όμως, να ασχημαίνει την συνολική εικόνα. Όλα τα λεφτά βρίσκονται στο κάτω μέρος όπου υπάρχει ηχείο, υποδοχή USB Type-C, υποδοχή για γραφίδα S Pen και υποδοχή για κάρτες SIM.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-12.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra / Οθόνη

Μία λέξη είναι αρκετή για να περιγράψει την οθόνη του Samsung Galaxy S22: αδιανόητη! Πραγματικά δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα σε smartphone και άνετα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του σημαντικότερου selling point για τη συσκευή. Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε ένα AMOLED LTPO panel μεγέθους 6.8’’ με ανάλυση QHD+, αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 1-120Hz και μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει τα 1750nits για τρομερή ευκρίνεια ακόμα και στο πολύ έντονο φως της ημέρας. Εξίσου σημαντικό για την φωτεινότητα το γεγονός ότι και το ελάχιστο της είναι τρομερά χαμηλό για να απολαμβάνεις μια ξεκούραστη εμπειρία θέασης ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Η καθαρότητα της εικόνας πηγαίνει σε άλλο επίπεδο λόγω της υψηλής ανάλυσης και τα χρώματα είναι πιο αληθοφανή και ζωντανά από ποτέ. Σε περίπτωση που σας φανούν πολύ έντονα υπάρχει η δυνατότητα να “παίξετε” σε πιο μαλακούς τόνους επιλέγοντας τη ρύθμιση Natural, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα επιλογής ανάλυσης HD+, FHD+ και QHD+. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας, η αυτόματη προσαρμογή γίνεται σε επίπεδο 1Hz για να εξοικονομείται ενέργεια και υπάρχει η επιλογή για να φτάνει έως τα 60Hz.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-14.jpg

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα για να βάλετε ένα video υψηλής ανάλυσης προκειμένου να διαπιστώσετε από μόνοι σας το μεγαλείο της οθόνης. Αν βρείτε και λίγο χρόνο για gaming, ακόμα καλύτερα!

Πάμε τώρα να δούμε και τη γραφίδα S Pen που συνοδεύει το Galaxy S22 Ultra ως ενσωματωμένο αξεσουάρ στο κάτω μέρος. Με το που πατήσεις την κεφαλή της για να βγει έξω από την υποδοχή ανοίγει αυτόματα το μενού με τις 8 διαφορετικού τύπου χρήσεις που μπορείς να κάνεις. Οι λειτουργίες πάνω-κάτω είναι γνωστές από τη σειρά Galaxy Note (δημιουργία σημειώσεων άμεσα, PENUP για ζωγραφική, animated μηνύματα, AR, μετάφραση κλπ.). Σε αυτό που θα σταθούμε είναι η δραματική βελτίωση στην απόκριση της σε βαθμό που νομίζεις ότι γράφεις με ένα πραγματικό στιλό ή μολύβι. Υποστηρίζονται κανονικά τα air gestures, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο μέσος χρήστης έχει ουσιαστική ανάγκη από τη γραφίδα. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που έχουν προτιμήσει κάποια συσκευή Galaxy Note και κατέληξαν μετά από λίγο καιρό να ξεχάσουν την ύπαρξη του S Pen…

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-4.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra / Hardware - Απόδοση

Το ντεμπούτο του πολυδιαφημισμένου Exynos 2200 SoC της Samsung έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι το πρώτο SoC που συμπεριλαμβάνει επεξεργαστή γραφικών από την AMD βασισμένο στην αρχιτεκτονική RDNA 2 των παιχνιδοκονσολών νέας γενιάς. Στη θεωρία αυτό μεταφράζεται σε γραφικά άλλου επιπέδου για τα mobile games, αλλά στην πράξη η αλήθεια είναι ότι δεν παρατηρήσαμε κάτι συνταρακτικό. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι οι developers δεν έχουν προλάβει να βελτιστοποιήσουν τα παιχνίδια τους για τον επεξεργαστή γραφικών της AMD ή/και το αντίστροφο από πλευράς Samsung. Ως εκ τούτου, σε κάποια «βαριά χαρτιά» (π.χ. League of Legends: Wild Rift και Genshin Impact) είδαμε κάποια κολλήματα που δεν τα περιμέναμε.

Συνολικά η απόδοση του Exynos 2200 SoC (σε συνδυασμό με 8GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο) μοιάζει κάπως «μπουκωμένη» με τις εφαρμογές να ανοίγουν μεν καλά και γρήγορα, αλλά σαφέστατα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο γρήγορο και ομαλό από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με την αφρόκρεμα. Παρόλα αυτά, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι η Samsung συνηθίζει μέσα στις πρώτες ημέρες να κυκλοφορεί μικρά updates που αντιμετωπίζουν τις παιδικές ασθένειες των πρώτων ημερών.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-3.jpg

Στον τομέα του βιομετρικού ξεκλειδώματος, ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ταχύτατος και ακριβέστατος, ενώ το σύστημα αναγνώρισης προσώπου (σε περίπτωση που έχεις βρεγμένα δάχτυλα ή φοράς γάντια) λειτουργεί εξίσου καλά αρκεί να υπάρχει ικανοποιητικός φωτισμός στον χώρο.

Για τον ήχο υπάρχουν δύο ηχεία, ένα στο κάτω μέρος και ένα στην πρόσοψη, που προσφέρουν υψηλά επίπεδα έντασης (πάνω από 100dB) και ενισχύονται από την τεχνολογία Dolby Atmos. Η απόδοση τους είναι ικανοποιητική για να παρακολουθήσεις ένα video στα γρήγορα, αλλά αν θέλεις πραγματική ηχητική ποιότητα θα χρειαστεί να στραφείς στη λύση των ακουστικών. Εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-8.jpg

Σε ό,τι αφορά τη μπαταρία και την αυτονομία, η Samsung έκανε ένα βήμα προς τα πίσω με το Galaxy S22 Ultra σε σύγκριση με το αντίστοιχο μοντέλο της προηγούμενης γενιάς. Η χωρητικότητα παραμένει στα 5000mAh και με δεδομένο ότι το νέο panel και το νέο SoC συμπεριφέρονται καλύτερα ενεργειακά, θα περίμενε κανείς μια μεγαλύτερη αυτονομία. Στην πραγματικότητα, το Galaxy S22 Ultra προσφέρει περίπου 6 ώρες χρήση της οθόνης ημερησίως για αρκετά βαριά χρήση. Η επίδοση αυτή δεν είναι κακή, μιας και σε φυσιολογική χρήση βγάζεις άνετα την ημέρα σου με μία φόρτιση, απλά περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Παραδοσιακά, επίσης, η Samsung δεν μπαίνει στη διαδικασία να ανταγωνιστεί τους κινέζους κατασκευαστές στον τομέα της φόρτισης. Το Galaxy S22 Ultra υποστηρίζει ισχύ έως 45W για να γεμίσεις την μπαταρία του ενσύρματα (ή έως 15W ασύρματα), με το 0-100% να ολοκληρώνεται σε περίπου 70 λεπτά. Υπενθυμίζουμε ότι στο πακέτο δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-15.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra / Λογισμικό

Με το Galaxy S22 Ultra έχουμε το ντεμπούτο του περιβάλλοντος χρήσης One UI 4.1, το οποίο είναι βασισμένο στο Android 12. Η νέα έκδοση έρχεται με κάποιες βελτιώσεις, όπως η δυνατότητα επέκτασης της μνήμη RAM (Virtual RAM) και τα Pro modes για όλους τους αισθητήρες της κάμερας, αλλά και κάποιες αισθητικές αλλαγές που δεν είναι απαραίτητα στην ίδια κατεύθυνση με τη σχεδιαστική γραμμή Material You της Google.

Σε αυτό θα βρείτε τις κλασικές, πλέον, εφαρμογές των Samsung και Microsoft, αλλά και προεγκατεστημένες δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Netflix. Στα θετικά το γεγονός ότι η Samsung έχει πάψει να «πρήζει» τον χρήστη για τις δικές της υπηρεσίες με συνεχόμενες ειδοποιήσεις. Δεν λείπουν ο ψηφιακός βοηθός Bixby (συνυπάρχει με το Google Assistant για όποιον θέλει κάτι διαφορετικό) και το Samsung DeX για χρήση του Galaxy S22 Ultra με εξωτερική οθόνη.

Σε γενικές γραμμές το One UI 4.1 είναι αρκετά καθαρό και ταχύτατο για την κλασική καθημερινή ρουτίνα του χρήστη, με την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του να μην διαφέρει ιδιαίτερα από το One UI 3.0 (Android 11).

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-sample-50.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra / Κάμερες

Ίδια συνταγή με πέρυσι, αλλά με κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ο κύριος αισθητήρας παραμένει στα 108MP, αλλά οι δύο τηλεφακοί έρχονται με αισθητήρες μικρότερου μεγέθους και επιστρέφει το Laser AutoFocus. Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος έχουμε 108MP 1/1.33’’ f/1.8 με wide φακό, OIS και pixels μεγέθους 0.8μm, 12MP f/2.2 με ultrawide φακό, τεχνολογία Dual Pixel και pixels μεγέθους 1.4μm, 10MP f/2.4 με τηλεφακό για 3x οπτικό zoom, Dual Pixel, OIS και pixels μεγέθους 1.22μm και 10MP f/4.9 με τηλεφακό για 10x οπτικό zoom, Dual Pixel, OIS και pixels μεγέθους 1.22μm.

Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων επιλέγοντας τα πιο βασικά modes για την αρχική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πατήσετε στο More για να δείτε τα υπόλοιπα και να επιλέξετε όσα σας ενδιαφέρουν πραγματικά για να τα μεταφέρετε μπροστά.

Οι λήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικές. Σωστός τόνος στον φωτισμό, άψογη απόδοση του HDR και της ισορροπίας λευκού, αληθοφανή χρώματα, υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και ορθή εκμετάλλευση των αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές συμβαίνει να βλέπουμε λήψεις στην οθόνη του smartphone και να μένουμε άναυδοι, αλλά όταν τις ανοίγουμε στην οθόνη του υπολογιστή τα πράγματα δεν είναι και τόσο ονειρεμένα. Ειδικά, όμως, στην περίπτωση του Galaxy S22 Ultra είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία στις λήψεις στο φως της μέρας. Προφανώς δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα όταν φωτογραφίζετε κόντρα στον Ήλιο, ούτε όταν πειραματίζεστε με το ψηφιακό zoom ξεπερνώντας το 10x οπτικό του τηλεφακό. Είναι ενδιαφέρουσα, όμως, η απόδοση ακόμα και στο 30x.

samsung-galaxy-s22-ultra-techgear-review-sample-55.jpg


Ο υπερευρυγώνιος φακός έχει βελτιωθεί αρκετά, αλλά εξακολουθεί να χάνει σε λεπτομέρεια ειδικά στις πλευρές του κάδρου και όπως πάντα ενδείκνυται κυρίως για λήψεις τοπίων σε συνθήκες καλού φωτισμού. Από την άλλη τα πορτραίτα έχουν απογειωθεί χάριν στον νέο επεξεργαστή εικόνας και θα εκπλαγείτε εάν κάνετε zoom στα μαλλιά του αντικειμένου σας. Προσωπική συμβουλή είναι προτιμότερο να επιλέγετε λήψη με τον τηλεφακό σε 3x.

Σχετικά με τις νυχτερινές λήψεις, το Night Mode συμμετέχει τόσο όσο χρειάζεται ανάλογα με την περίσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια σενάρια ίσως η λήψη με το κλασικό mode να είναι πολύ πιο φυσική και αρκούντως φωτεινή για να έχετε μια ολοκληρωμένη (και καλή) εικόνα. Σημειώστε ότι λειτουργεί και στα 3x - 10x οπτικού zoom, όχι όμως με την ίδια ποιότητα, κάτι λογικό αφού το σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας ζορίζεται αρκετά.

Για τη λήψη video κρατήστε πως υποστηρίζει ανάλυση έως 8K στα 30fps, υπάρχει η επιλογή για την λειτουργία Super Steady που σταθεροποιεί αρκετά την εικόνα αν δεν έχεις τρίποδο ή gimbal, και μπορείς να χρησιμοποιείς όλους τους αισθητήρες για λήψη video ακόμα και με 10x οπτικό zoom. Τέλος, η selfie κάμερα προσφέρει ανάλογη απόδοση με την πίσω κάμερα στις λήψεις πορτραίτων, κάτι που σαφέστατα ενδιαφέρει πολύ κόσμο στη σημερινή εποχή.

Επίλογος

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά, θα επαναλάβουμε ότι το Samsung Galaxy S22 Ultra είναι τη δεδομένη στιγμή το καλύτερο Android smartphone της αγοράς και με τα επερχόμενα updates θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η απόδοση του. Κατά την ταπεινή μας άποψη θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως μια διαφορετική συσκευή που απλά “χώρεσε” στη σειρά Galaxy S22 και όχι να το συγκρίνουμε με τα άλλα μοντέλα. Αν θέλετε μια πιο “Galaxy S” εμπειρία, τότε ίσως θα είναι προτιμότερο να ρίξετε μια ματιά στο εξαιρετικό Samsung Galaxy S22+, για το οποίο θα διαβάσετε σύντομα και το αντίστοιχο review.

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Οθόνη 6.8’’ Dynamic AMOLED 2X QHD+ (1-120Hz ,1750nits, 3.000.000:1 αντίθεση) με τεχνολογία Vision Booster
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1 ή Exynos 2200
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB/1TB
  • Τετραπλή κάμερα 108MP f/1.8 (º85, Dual Pixel AF) + 12MP f/2.2 ultrawide 120º + 10MP f/2.4 telephoto (3x οπτικό zoom) + 10MP f/4.9 telephoto (10x οπτικό zoom, 100x Space Zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 40MP f/2.2 (º80)
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G, UWB
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με OneUI 4.1
  • Μπαταρία 5000mAh (φόρτιση σε ισχύ έως 45W ενσύρματα ή 15W ασύρματα)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 163.3 x 77.9 x 8.9mm
  • Βάρος 229gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
Loading