Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Review: Όχι απλά ένα τεράστιο tablet

Αν η προηγούμενη γενιά της Samsung ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για τα Android tablets, η νέα οικογένεια Samsung Galaxy Tab S8 έρχεται να επαναπροσδιορίσει πλήρως την κατηγορία και να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα των χρηστών. Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς, το Galaxy Tab S8 Ultra που ξεφεύγει κατά πολύ απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα, ειδικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος του.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Άλλο να βλέπεις φωτογραφίες και videos, και άλλο να το έχεις στα χέρια σου. Έχουμε να κάνουμε με ένα tablet (;) που εκ πρώτης όψεως σε…τρομάζει, καθώς η διαγώνιος του πλησιάζει τις 15 ίντσες λόγω της οθόνης μεγέθους 14.6’’. Το μεγάλο μέγεθος δημιουργεί σαφέστατα θέματα εργονομίας, αφού δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να το κρατάς όπως ένα κλασικό tablet, τουλάχιστον, όμως, είναι εξαιρετικά λεπτό (μόλις 5.5mm!) και σχετικά ελαφρύ (726gr) για να μην σε κουράζει στο κράτημα. Εξυπακούεται ότι δεν προορίζεται για τέτοιου είδους χρήση, αλλά περισσότερο θα τη χαρακτηρίζαμε ως μια εναλλακτική λύση για τον επαγγελματία που δεν θέλει να κουβαλά μαζί του βαριές συσκευές, αλλά απαιτεί την ευκολία της πραγματικά μεγάλης οθόνης.

Η κατασκευή του Samsung Galaxy Tab S8 Ultra έχει γίνει από το υλικό Armor Aluminium που θεωρητικά το προστατεύει από χτυπήματα και πτώσεις, αλλά με τόσο λεπτό πάχος είναι δεδομένο ότι θα χάσεις το χρώμα σου αν το δεις να πέφτει. Δεν ρισκάραμε κάποια πτώση για να διαπιστώσουμε την ανθεκτικότητα, αλλά μπορούμε να πούμε πως το νιώθεις στιβαρό στα χέρια και δεν σου δημιουργεί φόβο ιδιαίτερα όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επιφάνεια. Καθόλη την περίοδο των δοκιμών δεν έπαψε ποτέ να μας αφήνει την εντύπωση ότι χρειάζεσαι κάποια εξτραδάκια για να απολαύσεις πραγματικά τις δυνατότητες του ως…laptop.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-15.jpg

Στο πίσω μέρος έχουμε στην επάνω αριστερή γωνία (όταν το κρατάς σε κάθετο προσανατολισμό) το camera module και ακριβώς από κάτω του την γυάλινη «λωρίδα ανάπαυσης και φόρτισης» της γραφίδας S Pen. Κατά την άποψη μας, η Samsung θα μπορούσε να ενσωματώσει κάποιο σύστημα στήριξης του tablet χωρίς να χρειάζεσαι ξεχωριστή θήκη - πληκτρολόγιο για να προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθεί περιεχόμενο με άνεση. Να αναφέρουμε ότι το camera module δεν προεξέχει ιδιαίτερα, επομένως, μπορείς να το ακουμπάς και να μένει σταθερό επάνω σε ένα γραφείο/τραπέζι.

Σε ένα τόσο μεγάλο tablet είναι μάλλον παράδοξο να μιλάμε για σωστή τοποθέτηση των power και volume buttons, καθώς οποιαδήποτε θέση θα μπορούσε για κάποιον να είναι καλή ή κακή. Βρίσκονται στο επάνω μέρος της δεξιάς πλευράς και δυστυχώς παρατηρήσαμε πως συχνά - πυκνά ψάχναμε να βρούμε που είναι για να κάνουμε τη δουλειά μας.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-20.jpg

Στην κάτω πλευρά έχουμε μια υποδοχή USB-C και δύο από τα τέσσερα εξαιρετικά ηχεία AKG (τα άλλα δύο βρίσκονται στην επάνω πλευρά), ενώ στην αριστερή πλευρά υπάρχει κεντρικά μόνο ο connector της Samsung για να συνδεθεί με τη δική της βάση - πληκτρολόγιο, την οποία θα χαρακτηρίσουμε απαραίτητη προσθήκη για όποιον επιλέξει το Galaxy Tab S8 Ultra.

Κλείνουμε αυτήν την ενότητα με ορισμένες παρατηρήσεις που αφορούν τη γραφίδα S Pen. Καταρχάς η μαγνητική σύνδεση με τη «λωρίδα» στο πίσω μέρος δεν είναι τόσο δυνατή και ακριβής, ενώ αν δεν ακουμπήσει από τη σωστή πλευρά δεν φορτίζει. Επίσης, η τοποθέτηση του S Pen σε εκείνο το σημείο είναι λογική όταν κρατάς το tablet στα χέρια σου ή όταν χρησιμοποιείς βάση-πληκτρολόγιο. Διαφορετικά θα πρέπει να παρατάς το S Pen σε μια άκρη στο γραφείο σου με σοβαρές πιθανότητες να ψάχνεις να τη βρεις μετά από λίγη ώρα (όσοι έχετε παιδιά καταλαβαίνετε…) και να «αναπαύεις» το Galaxy S8 Ultra με την οθόνη να ακουμπά επάνω στο γραφείο-τραπέζι.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-5.jpg

Οθόνη / S Pen

Στον τομέα της οθόνης έχουμε ένα Super AMOLED panel 14.6’’ ανάλυσης 2960 x 1848 με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz που ώρες ώρες σε κάνει να νομίζεις πως κρατάς μια τηλεόραση στα χέρια σου όταν παρακολουθείς videos, ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Η φωτεινότητα είναι εξαιρετική, τα χρώματα όπως πάντοτε ολοζώντανα (υπάρχει και επιλογή natural για να μειωθεί ο κορεσμός τους) και δυνατότητα να ρίξεις τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 60Hz.

Το πρόβλημα είναι ότι η ανάλυση (250dpi) δεν είναι τόσο υψηλή όσο αυτή που έχουμε συνηθίσει στα smartphones της εταιρείας και από μία άποψη ήταν λογική η απόφαση της εταιρείας για να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στον χρήστη. Αυτό γίνεται πολύ εμφανές στα games όπου τα γραφικά μοιάζουν σαν να έχουν «τραβηχτεί», αλλά για χρήση γραφείου δεν έχουμε κάποιο σοβαρό παράπονο. Μια οθόνη αυτού του μεγέθους ξεκλειδώνει δυνατότητες laptop για να εργαστείς με ευκολία on-the-go και φυσικά όσοι έχουν καλλιτεχνική φύση μπορούν να πειραματιστούν με τεράστια άνεση μετατρέποντας σε καμβά την οθόνη του Galaxy Tab S8 Ultra χρησιμοποιώντας τη νέα γραφίδα S Pen.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-11.jpg

Η τελευταία έρχεται πακέτο με το Galaxy Tab S8 Ultra, είναι ελαφριά, πολύ πιο ακριβής και το feedback που νιώθεις από την οθόνη είναι το αντίστοιχο της ακίδας που έχεις επιλέξει στις εφαρμογές. Για παράδειγμα, όταν επιλέγεις μολύβι, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι γράφεις σε χαρτί. Η νέα γραφίδα S Pen είναι πλήρως βελτιστοποιημένη για το λειτουργικό σύστημα Android και προφανώς η ιδανική χρήση γίνεται στις εφαρμογές της Samsung.

Να τονίσουμε και πάλι ότι το Android δυστυχώς παραμένει το μεγαλύτερο μειονέκτημα των σημερινών tablets, χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη της Samsung. Η Google δεν έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή σε αυτό το θέμα και είναι πραγματικά κρίμα γιατί γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες από τους κατασκευαστές και ούτως ή άλλως η κατηγορία έχει σημειώσει εκθετική ανάπτυξη λόγω της πανδημίας. Ας ελπίσουμε ότι θα διορθωθεί η κατάσταση (γενικά για όλους) στο κοντινό μέλλον.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-7.jpg

Σε ό,τι αφορά το gaming, είπαμε ότι η ανάλυση δεν είναι η υψηλότερη δυνατή, αλλά το μέγεθος προσφέρεται για να συνδέσεις κάποιο Bluetooth τηλεχειριστήριο για να παίξεις. Για παρακολούθηση ταινιών, videos και εργασία (με split screen για μεγαλύτερη παραγωγικότητα) είναι ιδανική.

Hardware - Απόδοση

Ως μοντέλο Ultra δεν θα περίμενε κανείς κάτι λιγότερο από πλευράς hardware. Η Samsung έχει τοποθετήσει τον ισχυρότερο επεξεργαστή στον κόσμο, το Snapdragon 8 Gen1 SoC και προσφέρει επιλογές για 8GB έως 16GB μνήμη RAM, αλλά και 128GB έως 512GB αποθηκευτικό χώρο με δυνατότητα επέκτασης χρησιμοποιώντας κάρτα microSD. Εμείς δοκιμάσαμε την πιο ταπεινή έκδοση (8GB + 128GB) και….πετάει. Τα πάντα λειτουργούν ομαλότατα, οι μεταβάσεις είναι ταχύτατες, ενώ δεν παρατηρήσαμε κανένα απολύτως σκάλωμα ή υπερθέρμανση με ανοικτές πολλές εφαρμογές.

Θα σταθούμε λίγο στο σύστημα ήχου με τα τέσσερα ηχεία AKG που έχουν τοποθετηθεί στις μικρές πλευρές. Αντιλαμβάνεστε ότι ο καλύτερος προσανατολισμός είναι οριζόντιος για να είναι «ελεύθερα» και τα τέσσερα ηχεία, τα οποία αποδίδουν απίστευτα καθαρό και βαθύ ήχο surround και μάλιστα σε πολύ υψηλή ένταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις άνετα μια ταινία στο σπίτι σου χωρίς καν να χρειαστεί να συνδεθείς με ασύρματα ακουστικά ή άλλο εξωτερικό ηχείο. Σημειώστε ότι υποστηρίζουν την τεχνολογία Dolby Atmos.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review.jpg

Στα υπόλοιπα μπορούμε να αναφέρουμε τις επιλογές βιομετρικού ξεκλειδώματος, με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων να λειτουργεί μάλλον καλύτερα από την αναγνώριση προσώπου (τουλάχιστον αυτό παρατηρήσαμε εμείς), την υποστήριξη WiFi 6E, αλλά και την επιλογή για 5G στα ακριβότερα μοντέλα.

Τέλος, στο κομμάτι της αυτονομίας θα περίμενε κανείς πως μια τόσο μεγάλη οθόνη θα ήταν πραγματικό βάρος για τη μπαταρία της συσκευής. Το Samsung Galaxy Tab S8 Ultra διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 11200mAh (κατάφεραν να τη χωρέσουν σε τόσο μικρό πάχος) και προσφέρει περίπου 10 ώρες συνεχόμενης παρακολούθησης video! Με δεδομένο ότι ένα tablet δεν το χρησιμοποιείς τόσο συχνά και έντονα όσο ένα smartphone, το Galaxy Tab S8 Ultra θα σου βγάζει σίγουρα 2-3 ημέρες με μία φόρτιση. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε πως μια τόσο μεγάλη μπαταρία δεν φορτίζει πολύ γρήγορα. Η Samsung αναφέρει ότι υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ έως 45W, αλλά δεν υπάρχει φορτιστής στο πακέτο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε φορτιστή υψηλότερης ισχύος άλλης εταιρείας και χρειάστηκε σχεδόν 3 ώρες για να γεμίσει πλήρως.

samsung-galaxy-tab-s8-ultra-techgear-review-2.jpg

Κάμερες

Σαφέστατα όταν μιλάμε για κάμερες σε ένα tablet δεν μπορούμε να έχουμε τις προσδοκίες ενός smartphone. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλες οι εταιρείες επιλέγουν απλά τίμιους αισθητήρες για casual φωτογραφίες και videos που στη συντριπτική πλειοψηφία οι χρήστες θα τραβήξουν με το smartphone τους.

Το Samsung Galaxy Tab S8 Ultra διαθέτει δύο αισθητήρες στο πίσω μέρος, 13MP f/2.0 και 6MP f/2.2 με ευρυγώνιο φακό, που αποδίδουν ικανοποιητικά για τα δεδομένα της κατηγορίας, ακόμα και στη λήψη video (έως 4K στα 60fps). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπρόσθια κάμερα που διαθέτει επίσης δύο αισθητήρες 12MP f/2.2 και 12MP f/2.4 με ευρυγώνιο φακό, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά στις τηλεδιασκέψεις συγκριτικά με τις webcams που συναντάμε στα laptops.

Επίλογος

Το Samsung Galaxy Tab S8 Ultra δεν είναι σε καμία περίπτωση το συνηθισμένο tablet που περιμένει να δει ο χρήστης, κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους της οθόνης του. Θα του ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός «tablet με προϋποθέσεις laptop» αρκεί να δώσεις κάτι έξτρα για την βάση-πληκτρολόγιο. Πανίσχυρο από όλες τις απόψεις, με εξαιρετική και τρομερά λεπτή κατασκευή που μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τον επαγγελματία χρήστη. Σίγουρα όχι ό,τι πιο προσιτό μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, αλλά έτσι κι αλλιώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

  • Οθόνη 14.6’’ Super AMOLED (2960 x 1848, 120Hz) με επικάλυψη Gorilla Glass 5 και γραφίδα S Pen
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB/16GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB (επέκταση με microSD)
  • Κάμερα 13MP + 6MP wide
  • Εμπρόσθια κάμερα 12MP + 12MP wide
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, επιλογή 5G
  • 4x ηχεία AKG (Dolby Atmos)
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με One UI 4 Tab
  • Μπαταρία 11200mAh (υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 45W)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 326.4 x 208.6 x 5.5mm
  • Βάρος 726gr
Loading