Samsung Galaxy Z Flip: Δύο εβδομάδες παρέα με το αναδιπλούμενο clamshell [Review]

Οι φήμες ότι η Samsung πειραματίζεται με διάφορες τεχνολογίες για την κατασκευή αναδιπλούμενων συσκευών κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια, αλλά μόλις πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα από την εταιρεία με το Galaxy Fold, το οποίο είχε μια μάλλον επεισοδιακή πορεία έως ότου φτάσει οριστικά στους τελικούς χρήστες.

Η εταιρεία δεν πτοήθηκε από τα προβλήματα που προέκυψαν με το Galaxy Fold και μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, είχε ετοιμάσει ήδη ένα νέο αναδιπλούμενο smartphone με διαφορετική φιλοσοφία. Αυτό δεν είναι άλλο από το Samsung Galaxy Z Flip, το οποίο μας παραχώρησε η COSMOTE και το χρησιμοποιώ ως τη βασική συσκευή μου τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Να σημειώσω ότι η συσκευή υποστηρίζει 4G/4G+ για πραγματικά υψηλές ταχύτητες mobile Internet στο δίκτυο της COSMOTE, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το μεγαλύτερο δίκτυο 4G/4G+ στην Ελλάδα, με πληθυσμιακή κάλυψη 99% και 96% αντίστοιχα.

Αυτό δεν θα είναι ένα κλασικό review με τη δομή που έχετε συνηθίσει, αλλά κυρίως μια καταγραφή των εμπειριών μου με μια αναδιπλούμενη συσκευή αυτής της μορφής.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-14.jpg

Πρώτη επαφή

Η Samsung φροντίζει από την πρώτη στιγμή να δώσει στον χρήστη να καταλάβει ότι το Galaxy Z Flip χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εάν θέλει να παραμείνει σε καλή κατάσταση για αρκετό καιρό και να “βγάλει” την επένδυση του. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μιλάμε για ένα smartphone με κόστος €1599. Μέσα στο κουτί υπάρχει λίστα οδηγιών που αφορούν κυρίως την εύκαμπτη εσωτερική οθόνη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι συνολικά δεν προστατεύεται από νερό και σκόνη.

Το Galaxy Z Flip είναι τοποθετημένο “ανοιχτό” προφανώς διότι η διπλωμένη στάση θα οδηγήσει πιο γρήγορα στη δημιουργία της “τσάκισης στο ενδιάμεσο της εσωτερικής οθόνης. Με μια πρώτη ματιά έχεις στο χέρι ένα σχετικά βαρύ και πιο ογκώδες smartphone σε σύγκριση με τα συμβατικά, αλλά αυτό δικαιολογείται απόλυτα από τον ειδικό μηχανισμό - μεντεσέ που χωρίζει την οθόνη στα δύο. Η κατασκευή συνδυάζει γυαλί και μέταλλο, με το κάθε μισό να είναι το ίδιο εύθραυστο σε πιθανές πτώσεις, και στο ένα από αυτά υπάρχει πολύ μικρή εξωτερική οθόνη αφής - ticker μαζί με τη διπλή κύρια κάμερα και το LED flash. Στη δεξιά πλευρά έχουμε τα volume buttons με το power button και στο κάτω μέρος υποδοχή USB Type-C, ενώ εσωτερικά υπάρχει η εύκαμπτη οθόνη OLED με οπή κεντρικά, που ξεδιπλώνει σε πλήρες μέγεθος 6.7’’.

Στο εργονομικό του πράγματος, το Galaxy Z Flip είναι άνετο στο κράτημα, είτε ανοιχτό είτε κλειστό, αλλά αρκετά δύσκολο να το ανοίξεις με το ένα χέρι, ειδικά εάν έχεις μικρά χέρια ή αν κρατάς το smartphone με το αριστερό χέρι. Θα έπρεπε να είναι σαφέστατα πολύ πιο εύκολο να το ξεδιπλώνεις άμεσα με ένα χέρι, διότι από την εξωτερική οθόνη του δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Επίσης, εάν επιχειρήσεις να το ανοίξεις με το ένα χέρι δεν αποκλείεται να σου γλιστρύσει και να τραβάς τα μαλλιά σου μετά…Σίγουρα είναι ενδιαφέρον να το μεταφέρεις διπλωμένο μέσα στην τσέπη από το σακάκι, αλλά το μόνο που γλιτώνεις ουσιαστικά είναι το μέγεθος και όχι το βάρος.

Εμφανισιακά είναι όμορφο και η αίσθηση που σου αφήνει είναι ξεκάθαρα premium μέχρι να το ξεδιπλώσεις. Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει εύκαμπτο γυαλί (Ultra Thin Glass), παρόλα αυτά, η αναγκαία χρήση πλαστικής επικάλυψης για την προστασία της εσωτερικής οθόνης μας γυρίζουν μερικά χρόνια πίσω στην εμπειρία όταν το χρησιμοποιείς. Προσέξτε, αναφέρομαι καθαρά στην αίσθηση όταν το πιάνεις στα χέρια σου και όχι στην απόδοση της οθόνης και της συσκευής γενικότερα. Επίσης, το περίφημο “τσάκισμα” είναι αισθητό όταν περνάς από εκεί το δάκτυλο σου και ορατό ειδικά όταν το φόντο είναι ανοιχτόχρωμο, παρόλα αυτά, μετά από λίγο συνηθίζει και το χέρι, και το μάτι, επομένως, δεν το συγκαταλέγω στα αρνητικά.

Για να ολοκληρώσω αυτό το σκέλος της πρώτης επαφής, ήταν αναγκαίο κακό να τοποθετηθεί ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, αλλά προσωπικά δεν με βολεύει καθόλου γενικότερα στα smartphones και όχι συγκεκριμένα στο Galaxy Z Flip.

Να σημειωθεί ότι στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται δύο προστατευτικά (ένα για κάθε “μισό”) που καλό είναι να τα περάσεις άμεσα.

Λειτουργικότητα

Διπλωμένο

Όταν το Galaxy Z Flip είναι διπλωμένο, μπορείς να κάνεις ορισμένες πραγματάκια με τη βοήθεια της μικρής εξωτερικής οθόνη. Καταρχάς, σε αυτήν απεικονίζονται οι βασικές πληροφορίες (ώρα, ημερομηνία, κατάσταση μπαταρίας) και μπορείς να την “ξυπνήσεις” με διπλό tap. Σε περίπτωση που έχεις εισερχόμενη ειδοποίηση (π.χ. SMS, Messenger, email), τότε μπορείς να σύρεις το δάκτυλο προς τα δεξιά για να δεις από ποιες εφαρμογές υπάρχουν ειδοποιήσεις.

Εάν πατήσεις επάνω στο εικονίδιο της εκάστοτε εφαρμογής, τότε σου εμφανίζονται ορισμένες επιπλέον πληροφορίες στη μικρή εξωτερική οθόνη για να κρίνεις αν είναι αναγκαίο να ξεδιπλώσεις τη συσκευή. Σε περίπτωση που ξεδιπλώσεις, τότε θα μεταφερθείς αυτόματα στην αντίστοιχη εφαρμογή της ειδοποίησης. Εάν έχεις ανοιχτή κάποια εφαρμογή για μουσική (π.χ. Spotify) με σύρσιμο του δακτύλου προς τα αριστερά θα σου εμφανιστούν τα media buttons. Φυσικά, μπορείς να απαντάς ή να απορρίπτεις εισερχόμενες κλήσεις χωρίς να ξεδιπλώνεις τη συσκευή.

Μια άλλη λειτουργία με διπλωμένο το Galaxy Z Flip είναι η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις την εξωτερική διπλή κάμερα και να πραγματοποιήσεις λήψη φωτογραφίας χωρίς να το ξεδιπλώσεις. Αρκεί ένα διπλό tap στο power button στη δεξιά πλευρά για να δεις το πρόσωπο σου στη μικρή οθόνη και στη συνέχεια μπορείς να βγάλεις τη φωτογραφία σου πατώντας τα volume buttons ή σηκώνοντας την παλάμη σου (ξεκινά αντίστροφη μέτρηση. Με ένα άγγιγμα επάνω στην εξωτερική οθόνη, αλλάζεις και τον φακό για ultrawide λήψη.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-30.jpg

Ημι-διπλωμένο (Flex Mode)

Η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Samsung με τον μηχανισμό του μεντεσέ δεν αφορά μόνο την προστασία του εσωτερικού της συσκευής και την ομαλή δίπλωση/αναδίπλωση της οθόνης. Ο μεντεσές επιτρέπει στο Galaxy Z Flip να στέκεται σε διάφορες γωνίες, αλλά ειδικά στις 90° μπαίνει στο παιχνίδι το λεγόμενο Flex Mode.

Υπό αυτήν τη γωνία προσφέρονται στον χρήστη αρκετές δυνατότητες που υποστηρίζονται από τις native εφαρμογές της Samsung, το Google Duo για video κλήσεις και σύντομα από πολλές ακόμη εφαρμογές Android.

Η πιο προφανής χρήση σε αυτή τη θέση καλύπτει μάλλον τις ανάγκες των γυναικών για να το στηρίζουν στο τραπέζι και να βάφονται, αλλά σε πιο σοβαρές χρήσεις αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για να βγάζεις καθαρές φωτογραφίες έχοντας σταθεροποιημένο το Galaxy Z Flip (είτε με τη διπλή κάμερα, είτε με τη selfie κάμερα), καθώς και για οποιαδήποτε video κλήση.

Για να πω την αμαρτία μου, βρήκα πολύ χρήσιμη τη στήριξη στις 135° με το split-screen mode, καθώς μπορώ να έχω π.χ. ανοιχτό ένα video στη μισή οθόνη και να παρακολουθώ π.χ. το Facebook στην άλλη μισή.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-24.jpg

Ξεδιπλωμένο

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να το ανοίξουμε πλήρως. Σε αυτήν την κατάσταση, το Galaxy Z Flip είναι ένα αρκετά μεγάλο smartphone με μακρόστενη οθόνη 6.7’’ OLED ανάλυσης 2636 x 1080. Η απόδοση των χρωμάτων, η φωτεινότητα και η αντίθεση είναι στα επίπεδα που περιμένει κανείς από μια ναυαρχίδα της εταιρείας, απλά αυτό που ξενίζει στην αρχή είναι το “τσάκισμα” στη μέση. Με την πάροδο των ημερών, πλέον δεν μου κάνει καμία αίσθηση, ούτε με ενοχλεί στην παρακολούθηση των videos και στην περιήγηση στον web browser.

Με επεξεργαστή Snapdragon 855+, 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο δε μασάει τίποτε σε ό,τι έχει να κάνει με gaming και multitasking, καθώς ουσιαστικά “φορά” τεχνικά χαρακτηριστικά ναυαρχίδας του Q4 2019. Ανοιχτό, λοιπόν, η εμπειρία χρήσης δεν διαφέρει από κανένα άλλο premium smartphone, με εξαίρεση αυτή την αίσθηση πλαστικού όταν αγγίζεις την οθόνη.

Η καλύτερη λειτουργία, κατά τη γνώμη μου, είναι το split screen που ταιριάζει πολύ με τη δυνατότητα αναδίπλωσης, αλλά είναι χρήσιμη και στο πλήρες ξεδίπλωμα. Ο διαχωρισμός γίνεται by default στη μέση, παρόλα αυτά, μπορείς να καθορίσεις χειροκίνητα πόσο ποσοστό της οθόνης θα καταλαμβάνει η κάθε μία από τις δύο εφαρμογές που ανοίγεις.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-18.jpg

Κάμερες

Εξοπλισμένο με τους “κλασικούς” πλέον αισθητήρες 12MP f/1.8 Dual Pixel AF + OIS + 12MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό 123°, οι επιδόσεις της κάμερας είναι εξαιρετικές στο φως της ημέρας και αρκετά ικανοποιητικές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Το Night Mode λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να δημιουργεί ένα εντελώς τεχνητό αποτέλεσμα, υποστηρίζονται οι λειτουργίες Live Focus, Super Steady Video (για υψηλή σταθερότητα χωρίς gimbal), Super Slow-Motion και το Pro Mode, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι το Single Take. Εάν επιλέξεις λήψη με το Single Take, τότε ενεργοποιούνται και οι δύο αισθητήρες της κάμερας ξεκινώντας να τραβούν φωτογραφίες και video για διάστημα 3 έως 10 δευτερολέπτων. Αφότου παρέλθει αυτό το διάστημα, εμφανίζεται στον χρήστη ένα κολάζ από τις διαφορετικές λήψεις που έγιναν με ένα πάτημα, έτσι ώστε να επιλέξει όποια θέλει από αυτές. Χρήσιμη, επίσης, η δυνατότητα αλλαγής μεταξύ selfie και πίσω κάμερας κατά τη διάρκεια λήψης video.

Καλά όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Πιθανότατα η Samsung δεν είχε το περιθώριο να τοποθετήσει περισσότερους αισθητήρες κάμερας και γι’ αυτό πορεύτηκε με την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενω ετών. Όταν, όμως, σκοπεύεις να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα για ένα smartphone, τότε είναι λογικό να θέλεις την “αφρόκρεμα” στον τομέα της κάμερας.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-28.jpg

Αυτονομία

Από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Samsung Galaxy Z Flip. Η συσκευή διαθέτει ουσιαστικά δύο μπαταρίες που δίνουν συνολική χωρητικότητα 3300mAh. Ακούγεται λίγο, αλλά σου βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα καλής χρήσης, ενώ υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ 15W, ασύρματη φόρτιση στα 9W και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Αυτό που κρατάω είναι η ανέλπιστα καλή αυτονομία που σου επιτρέπει να το φορτίζεις μια φορά την ημέρα (ή και λιγότερο).

Συμπέρασμα

Ήθελα πραγματικά να χρησιμοποιήσω για όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες το Samsung Galaxy Z Flip ως το καθημερινό smartphone μου για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμα και με την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν είναι θέμα (ας πούμε ότι είμαστε εκατομμυριούχοι) θα το σκεφτόμουν αρκετά για να το αγοράσω, καθαρά με βάση το πως χρησιμοποιώ προσωπικά ένα smartphone.

Θεωρώ ότι θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να ανοίγει πιο εύκολα όταν το κρατάς με ένα χέρι και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να σου γλιστρήσει τόσο εύκολα. Για την εύκαμπτη οθόνη καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να αποφύγεις τη χρήση πλαστικού στρώματος για να πετύχεις την αίσθηση ενός γυάλινου panel, ενώ στο κομμάτι των καμερών ίσως θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Αυτό που σίγουρα δεν ταιριάζει στη δική μου περίπτωση είναι το εξής: δεν λύνει κάποιο πρόβλημα ο συγκεκριμένος σχεδιασμός!

Για να το αναλύσω περισσότερο, η σχεδιαστική λογική του Galaxy Fold (ξεδιπλώνει σαν tablet) έχει σίγουρα μεγαλύτερο νόημα για επαγγελματική χρήση, καθώς σου δίνει μια μεγάλη οθόνη για να εργαστείς, για καλύτερο multitasking κλπ. Από την άλλη, το Galaxy Z Flip ουσιαστικά σου λύνει μόνο το πρόβλημα του χώρου και προσφέρει κάποια όμορφα gimmicks όπως είδαμε προηγουμένως.

samsung-galaxy-z-flip-techgear-review-21.jpg

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν καταδικάζω τη σχεδιαστική γραμμή του Galaxy Z Flip. Η πλειοψηφία των γυναικών που το είδαν, το ερωτεύτηκαν, διότι το κρατάς στο χέρι σου και νιώθεις ότι είναι όντως κάτι ξεχωριστό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα smartphones. Ίσως αυτό να είναι και το πραγματικό (και καθόλου αμελητέο) target group για μια τέτοια συσκευή.

Μιλώντας καθαρά για την τεχνολογία και για το μέλλον, η Samsung έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα με τον μηχανισμό του μεντεσέ και την πρωτοποριακή εύκαμπτη οθόνη Ultra Thin Glass. Αυτά είναι η πραγματική παρακαταθήκη σε αυτή τη δεύτερη απόπειρα και ανοίγουν το δρόμο για πολύ καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Όλα τα υπόλοιπα (specs, κάμερες, αυτονομία, λειτουργίες) διορθώνονται στην πορεία και λογικά οι επόμενες γενιές αναδιπλούμενων θα είναι σημαντικά πιο προσιτές.

Samsung Galaxy Z Flip

  • Οθόνη 6.7’’ Dynamic AMOLED Infinity-O FHD+ (2636 x 1080, 22:9)
  • Εξωτερική οθόνη 1.06’’ Super AMOLED (300 x 116) με επικάλυψη Gorilla Glass
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 855+ (7nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB (όχι microSD)
  • Dual κάμερα 12MP Dual Pixel f/1.8 wide 78º + 12MP f/2.2 ultrawide 123º
  • Selfie κάμερα 10MP Dual Pixel f/2.4 wide 80º
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, NFC, GPS/GLONASS, 4G LTE
  • Ηχεία stereo AKG με υποστήριξη Dolby Atmos
  • Λειτουργικό σύστημα Android 10 με One UI 2.0
  • Μπαταρία 3300mAh με φορτιστή 15W (ασύρματη φόρτιση 9W)
  • Υποδοχή USB Type-C (όχι 3.5mm headphone jack)
  • Διαστάσεις 87.3 x 73.6 x 17.3mm (διπλωμένο) / 167.9 x 73.6 x 6.9-7.2mm (ανοικτό)
  • Βάρος 183gr
Loading