Sir Tim Berners-Lee: Η πρόσβαση στο Internet είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Με αφορμή την 32η επέτειο του Internet, ο πατέρας του World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee επανέρχεται στο προσκήνιο με μια ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στις κυβερνήσεις όλων των χωρών. Για μία ακόμη φορά τονίζει ότι η πρόσβαση σε γρήγορες συνδέσεις Internet θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και γι’ αυτό καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν προκειμένου μέχρι το 2030 να έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους της Γης. Παράλληλα, θεωρεί αναγκαίο να περάσουν νομοθεσίες που θα ελέγχουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περάσουν αποτελεσματικούς νόμους που θα εποπτεύουν την τεχνολογία και θα καθιστούν υπόλογες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ούτως ώστε να δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Internet για να μοιραστούν τα ταλέντα και τις ιδέες τους. Και για κάθε έναν τέτοιο νέο άνθρωπο χωρίς πρόσβαση στο Internet έχουμε να κάνουμε με μια χαμένη ευκαιρία για να ακουστούν νέες ιδέες και καινοτομίες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν συνολικά την Ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, μόλις το 1/3 των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 25 ετών διατηρεί σύνδεση στο Internet από το σπίτι του, κάτι που μεταφράζεται σε 2.2 δισεκατομμύρια νέους ανθρώπους χωρίς σταθερή πρόσβαση στο Internet για να εκπαιδευτούν online. Ο τομέας αυτός της τηλεκπαίδευσης αναδείχτηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας.

Στην ανάρτηση που υπογράφει και η Rosemary Leith, συνιδρύτρια του Web Foundation, τονίζεται επίσης η ανάγκη να προστατευθούν οι νεαροί χρήστες από την online κακομεταχείριση και παραπληροφόρηση, δύο σημαντικούς παράγοντες που απειλούν τη συμμετοχή τους και ενδεχομένως μπορεί να τους ωθήσουν έξω από τις πλατφόρμες ανάλογα με το φύλο, τη θρησκεία, τη σεξουαλική ταυτότητα, τις ικανότητες και το χρώμα του δέρματος τους.

Η πρόσβαση στο Internet θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Το κόστος για να εξασφαλίσουμε γρήγορη σύνδεση σε κάθε νέο άνθρωπο στον πλανήτη μας είναι μέσα στα λογικά πλαίσια για κάθε κυβέρνηση. Χρηματοδοτώντας και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές, μπορούμε να φέρουμε το γρήγορο Internet σε όλους.

Το Web Foundation του Tim Berners-Lee έχει εκτιμήσει πως με μια συνολική επένδυση $428 δισεκατομμυρίων σε βάθος 10 ετίας θα ήταν εφικτό να παρασχεθεί σε όλους τους ανθρώπους μια ευρυζωνική σύνδεση στο Internet. Από τη διαίρεση του ποσού στα 3.7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που παραμένουν offline σήμερα, το ποσό για τον κάθε ένα από αυτούς ανέρχεται σε μόλις $116.

Αν κάποιος θέλει να το δει καθαρά καπιταλιστικά, σύμφωνα με την ανάλυση του Tony Blair Institute for Global Change, η παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία με περίπου $8.7 τρισεκατομμύρια.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading