Sir Tim Berners-Lee: Νέα πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Internet

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού, Sir Tim Berners-Lee, ξεκίνησε το project Solid με σκοπό να διορθώσει τα κακώς κείμενα της εφεύρεσης του. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο προχώρησε αυτή η κίνηση, αλλά τώρα μαθαίνουμε για μια ακόμη πρωτοβουλία με ονομασία Contract for the Web.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Guardian, το Contract for the Web αφορά τη θέσπιση και τήρηση βασικών κανόνων που θα διορθώσουν το Internet και θα αποτρέψουν μια μελλοντική “ψηφιακή δυστοπία”. Ουσιαστικά, πρόκειται για 9 βασικές αρχές που θα πρέπει να τηρούνται από κυβερνήσεις, εταιρείες και απλούς χρήστες, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο τις αντίστοιχες ευθύνες για προσιτή, αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των χρηστών.

Την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζουν περισσότεροι από 150 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Google, DuckDuckGo και Facebook, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.)

Ο Sir Tim Berners-Lee δήλωσε χαρακτηριστικά:

Οι δυνάμεις που ωθούν το Internet προς τη λάθος κατεύθυνση ήταν ανέκαθεν πολύ ισχυρές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσουν και άλλα χρόνια, θα πρέπει να φέρουμε την αλλαγή εδώ και τώρα.

Εκτός από τους 9 βασικούς κανόνες, το Contract for the Web συμπεριλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, εργαλεία για τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των εταιρειών, αλλά και το όραμα για την εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού.

Μάθετε περισσότερα για το Contract for the Web από εδώ.

[via]

Loading