Snapdragon 8 Gen1: Γνωρίστε το νέο SoC - ναυαρχίδα της Qualcomm

Όπως το είχε προαναγγείλει, η Qualcomm αποκάλυψε επίσημα το νέο premium SoC της για τις ναυαρχίδες Android του 2022, το οποίο είναι ταυτόχρονα αυτό που θα ξεκινήσει το νέο brand της εταιρείας. Ο λόγος για το Snapdragon 8 Gen1 που αναπτύσσεται σε κλίμακα 4nm και η αρχιτεκτονική του βασίζεται στο πρότυπο ARMv9.

Η CPU του Snapdragon 8 Gen1 περιλαμβάνει 8 πυρήνες σε tri-cluster διάταξη. Ο ισχυρότερος είναι ο Cortex-X2 χρονισμένος στα 3.0GHz και συνοδεύεται από 3x πυρήνες υψηλής απόδοσης Cortex-A710 2.5GHz + 4x πυρήνες Cortex-A510 1.8GHz. Συνολικά, η CPU είναι 20% ταχύτερη από αυτήν του Snapdragon 888, ενώ καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια.

Snapdragon 8 Gen1

Σε ό,τι αφορά τη GPU, η εταιρεία υπόσχεται 30% μεγαλύτερη απόδοση και 25% χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, με τους developers να έχουν στη διάθεση τους τρία νέα Elite Gaming εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να βρουν μια “χρυσή τομή” απόδοσης - κατανάλωσης. Η νέα Adreno Frame Motion Engine επιτρέπει στη GPU να τρέχει ένα παιχνίδι σε διπλάσιο αριθμό καρέ (fps) καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα ενέργειας. Επιπλέον, υποστηρίζονται τεχνολογίες ογκομετρικού φωτισμού και VRS (Variable Rate Shading Pro) για γραφικά επιπέδου desktop στις φορητές συσκευές.

Ακόμη, συμπεριλαμβάνεται νέος επεξεργαστής εικόνας 18-bit ISP που προσφέρει μεγάλη βελτίωση στο δυναμικό εύρος, την απόδοση των χρωμάτων και την ταχύτητα λήψης. Υποστηρίζει λήψεις 8K HDR video και ενσωματώνει νέα Bokeh Engine για videos σε στυλ πορτραίτου, ενώ υπάρχει και Always-On ISP για μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση όταν πραγματοποιούνται διεργασίες όπως το βιομετρικό ξεκλείδωμα της συσκευής.

Snapdragon 8 Gen1

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πακέτο η ξεχωριστή μονάδα επεξεργασίας για διεργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Qualcomm τοποθέτησε τη νέα 7ης γενιάς AI Engine που σε συνεργασία με τη Hugging Face αναλύει έξυπνα τον τρόπο χρήσης της συσκευής για να σερβίρει σωστά και κατά προτεραιότητα τις ειδοποιήσεις. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Sonde Health υπάρχουν on-device μοντέλα ανάλυσης του τρόπου ομιλίας του χρήστη προκειμένου να διαπιστώσει η AI εάν η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο (π.χ. άσθμα, κατάθλιψη, COVID-19 κλπ.).

Βελτιώσεις υπάρχουν και στο θέμα της ασφάλειας - ιδιωτικότητας, με τη νέα Trust Management Engine (TME) να μένει (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Qualcomm) παντελώς ανεπηρέαστη ακόμη και αν παραβιαστούν όλες οι υπόλοιπες δικλείδες ασφαλείας του SoC.

Snapdragon 8 Gen1

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία του Snapdragon 8 Gen1 είναι το ενσωματωμένο X65 5G modem που υποστηρίζει δίκτυα 5G sub-6GHz και mmWave, και θεωρητικά μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως 10Gbps. Υποστηρίζονται κεραίες WiFi 6/6E και Bluetooth LE Audio, υπάρχει λειτουργία Broadcast Audio για εκπομπή ήχου από μία πηγή σε απεριόριστο αριθμό δεκτών, όπως και δυνατότητα stereo ηχογράφησης.

Τα πρώτα smartphones με Snapdragon 8 Gen1 φαίνεται ότι θα παρουσιαστούν από τη Xiaomi μέσα στο Δεκέμβριο (Xiaomi 12 Series), αλλά ήδη έχουν ανακοινώσει τα σχέδια τους πολλοί κατασκευαστές όπως οι Samsung, OnePlus, Black Shark, HONOR, iQOO, nubia, ZTE, vivo, realme, Redmi, Sharp, Sony, OPPO και Motorola.

Xiaomi Snapdragon 8 Gen1

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading