SocialTruth: Το σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες πιλοτικές δοκιμές του

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο πρώτα στάδια πιλοτικών δοκιμών του έργου SocialTruth, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος που κατατάσσει, αξιολογεί και πιστοποιεί την αξιοπιστία των ειδήσεων και των πληροφοριών που διακινούνται στο Internet.

Το SocialTruth (www.socialtruth.eu) είναι ένα διεπιστημονικό Ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας που σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία 11 εταίρων, με επικεφαλής το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αναλύοντας και αξιολογώντας τις ειδήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο και ταξινομώντας τις με βάση την αξιοπιστία τους, το SocialTruth επιδιώκει να καταστήσει τη διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη.

Έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης του συστήματος, διεξήχθησαν τα πρώτα στάδια πιλοτικών δοκιμών από τους τελικούς χρήστες του SocialTruth. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας, εκπαιδευτικοί και μέλη ινστιτούτων καταναλωτών, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες του συστήματος σε πάνω από 700 διαφορετικές δοκιμές, οι οποίες περιλάμβαναν πάνω από 500 περιπτώσεις διαδικτυακών ειδήσεων ή άρθρων.

Τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές καθώς και τα σχόλια από τους τελικούς χρήστες αξιοποιούνται ήδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του συστήματος. Η ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οδηγώντας στα τελικά στάδια της αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ ξεπερνούν και τις αρχικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, το σύστημα SocialTruth αναγνώρισε με ακρίβεια περίπου το 63% των ειδήσεων και άρθρων. Μάλιστα στην περίπτωση των δοκιμών που αφορούσαν πραγματικές ειδήσεις και άρθρα, το ποσοστό αυτό πλησίασε το 90%.

Η διεξαγωγή των πιλοτικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε με χρήση του Digital Companion, ενός προσθέτου που μπορεί να εγκατασταθεί σε γνωστούς περιηγητές (browsers). Το πρόσθετο αυτό σχεδιάστηκε με γνώμονα την παροχή μιας απλής, ευνόητης αλλά και ευχάριστης εμπειρίας χρήσης.

Στο πλαίσιο του SocialTruth χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες αιχμής, όπως το blockchain προκειμένου να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων. Στις τελικές φάσεις των πιλοτικών δοκιμών, το σύστημα θα δοκιμαστεί από ακόμα μεγαλύτερο εύρος τελικών χρηστών.

Το SocialTruth είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού οικοσυστήματος με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες επαλήθευσης καθώς και στη διασφάλιση της επεκτασιμότητας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στα πλαίσια ενός πλήρως αποκεντρωμένου περιβάλλοντος.

Η κοινοπραξία του SocialTruth περιλαμβάνει 11 εταίρους από 6 ευρωπαϊκές χώρες: τρεις ευρέως αναγνωρισμένους ερευνητικούς οργανισμούς (το ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών από την Ελλάδα, το UTP - Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας από την Πολωνία και το LSBU -

Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου), τρεις μεγάλους προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων από τη Γαλλία, (Thales, Expert AI και Qwant), δύο έμπειρους οργανισμούς συμβούλων επιχειρήσεων από την Ιταλία (Tecoms και Zanasi & Partners), δύο οργανισμούς ειδησεογραφίας και μέσων ενημέρωσης από την Ιταλία (Adnkronos και De Agostini Scuola) καθώς και έναν ενεργό οργανισμό καταναλωτών από τη Ρουμανία (InfoCons). 

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading