Sony LinkBuds Review: Ένα διαφορετικό ζευγάρι ακουστικών

Έχουμε δοκιμάσει πληθώρα διαφορετικών ακουστικών τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι γεγονός πως τα Sony LinkBuds έρχονται να προσφέρουν κάτι πραγματικά καινούργιο στην κατηγορία τόσο από πλευράς σχεδιασμού και εφαρμογής στο αυτί (το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη επαφή), όσο και από τη γενικότερη φιλοσοφία απέναντι στο trend της ενεργής ακύρωσης θορύβου. Όπως έχουμε παρατηρήσει και από τα smartphones, η Sony είναι ίσως η μόνη κατασκευάστρια που δεν φοβάται να ακολουθήσει τον δικό της μοναχικό δρόμο και…όσοι πιστοί, προσέλθετε.

sony-linkbuds-techgear-review-3.jpg

Καταρχάς θα πρέπει να την…χειροκροτήσουμε που επιτέλους επέλεξε μια ονομασία που μπορεί να συγκρατήσει εύκολα ο χρήστης. Sony LinkBuds και καθάρισες χωρίς να μπερδεύεσαι με αριθμούς και κωδικούς. Κατά δεύτερον, είναι τα πρώτα ανοικτού σχεδιασμού ασύρματα in-ear ακουστικά της αγοράς, δηλαδή μπορείς να ακούς τον θόρυβο τριγύρω σου όταν τα φοράς χωρίς να πρέπει να ενεργοποιήσεις κάποιο transparency mode. Αυτόματα αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει η απομόνωση των ANC ακουστικών, αλλά η ποιότητα του ήχου κινείται πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο για μια σπουδαία ακουστική εμπειρία στις κλήσεις και στην αναπαραγωγή μουσικής.

sony-linkbuds-techgear-review-2.jpg

Ο σχεδιασμός των Sony LinkBuds είναι ο παράγοντας που τα κάνει να ξεχωρίζουν και που φυσικά επηρεάζουν όλη την εμπειρία χρήσης. Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα, τα LinkBuds κάθονται στο αυτί με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο εσωτερικό του χάριν στο ειδικό λαστιχάκι - πτερύγιο που βρίσκεται στο επάνω μέρος τους. Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να καταλάβεις πως ακριβώς μπαίνουν στα αυτιά σου, αλλά μόλις πάρεις το κολάι το βάλε - βγάλε γίνεται γρήγορα και εύκολα χωρίς να το σκέφτεσαι ιδιαίτερα. Παρά το μικρό βάρος τους και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό, τα LinkBuds είναι πολύ σταθερά αν θέλεις να αθληθείς και είναι ανθεκτικά απέναντι στον ιδρώτα και τη βροχή.

sony-linkbuds-techgear-review-1.jpg

Το κάθε ακουστικό αποτελείται από δύο μικρούς κύκλους, ο ένας εκ των οποίων διαθέτει οπή κεντρικά και φιλοξενεί ανοικτού τύπου driver. Αυτό που σε εκπλήσσει ευχάριστα είναι το γεγονός ότι ξεχνάς πως τα φοράς, κάτι που θα εκτιμήσουν πολύ όσοι συνηθίζουν να φορούν τα ακουστικά τους για ώρες (π.χ. στο γραφείο), ενώ αποφεύγεις και εκείνη την αίσθηση των ANC ακουστικών πως βρίσκεσαι σε υποβρύχιο.

sony-linkbuds-techgear-review-6.jpg

Το ίδιο μικρή και ελαφριά είναι η θήκη φόρτισης που μοιάζει με κουτί για δαχτυλίδι, αλλά καλού κακού μην πάρετε το ρίσκο να το παρουσιάσετε σαν δώρο στην αγαπημένη σας. Η θήκη ανοίγει πατώντας ένα μικρό κουμπί και όχι μαγνητικά όπως η πλειοψηφία των αντίστοιχων θηκών άλλων ακουστικών, ενώ η τοποθέτηση των LinkBuds μέσα της γίνεται χωρίς κόπο. Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο, για να μην την χάσεις και ενδεχομένως οι πιο αδέξιοι ίσως τη δουν να πέφτει από τα χέρια τους σε ανύποπτες στιγμές. Ευτυχώς, όμως, ο μηχανισμός ανοίγματος με κουμπί βοηθά για να μην ανοίξει στην πτώση και εκτοξευθούν τα ακουστικά.

sony-linkbuds-techgear-review-5.jpg

Σχετικά με τη διαχείριση, η Sony πηγαίνει το θέμα ένα βήμα πιο μακριά σε σχέση με τα κλασικά αγγίγματα στα ακουστικά. Ο χρήστης μπορεί απλά να ακουμπήσει τους κροτάφους του και τα LinkBuds θα αναγνωρίσουν το άγγιγμα για να αυξομειώσουν την ένταση, να περάσουν στο επόμενο τραγούδι, να δεχτούν ή να απορρίψουν μια εισερχόμενη κλήση κλπ. Φυσικά, αναγνωρίζουν ότι τα βγάζεις από τα αυτιά για να σταματήσει αυτόματα η αναπαραγωγή μουσικής και προσαρμόζουν αυτόματα την ένταση του ήχου ανάλογα με τον θόρυβο στο περιβάλλον. Εδώ μπορούμε να σημειώσουμε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η αναγνώριση αγγιγμάτων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το αυτί, αλλά δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ορίσεις την ευαισθησία της λειτουργίας με αποτέλεσμα αν ξεχαστείς και ακουμπήσεις το πρόσωπο σου, για παράδειγμα, ίσως αλλάξει το τραγούδι που ακούς. Υποστηρίζουν τους φηφιακούς βοηθούς Google Assistant και Amazon Alexa, ενώ η σύζευξη τους γίνεται ταχύτατα με κάθε υπολογιστή, συσκευές Android και iOS. 

sony-linkbuds-techgear-review-7.jpg

Η ποιότητα του ήχου είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα ακουστικών ανοικτού τύπου, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε σχετικά ήσυχα μέρη. Στο τεχνικό κομμάτι καλύπτονται οι συχνότητες από 20Hz έως 20kHz και υποστηρίζονται οι τεχνολογίες 360º Audio της Sony, DSEE και τα SBC, AAC formats. Η ένταση κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε βαθμό που να γίνεται ενοχλητική έως και επιβλαβής για την ακοή σου, οι υψηλές και μεσαίες συχνότητες είναι πεντακάθαρες, ενώ τα μπάσα ακούγονται αρκετά γεμάτα (με ενεργοποιημένο Bass Boost) για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις με το equalizer μέσα από την εφαρμογή της Sony, άρα ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει τον ήχο ανάλογα με τα γούστα του ως ένα σημείο.

sony-linkbuds-techgear-review-8.jpg

Στον τομέα της αυτονομίας τα Sony LinkBuds κινούνται στην ίδια περίπου κλίμακα με τον ανταγωνισμό, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εδώ δεν υπάρχει ANC. Σου προσφέρουν σχεδόν 5.5 ώρες συνεχόμενης αναπαραγωγής μουσικής και η θήκη φόρτισης προσθέτει επιπλέον 12 ώρες, με τη φόρτιση να γίνεται ταχύτατα (90 λεπτά αυτονομία με 10λεπτη φόρτιση) μόνο μέσω USB-C (όχι ασύρματα). Ελέω της απουσίας ANC, θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, αλλά ενδεχομένως ξοδεύεται μπαταρία λόγω των υπόλοιπων έξυπνων λειτουργιών (π.χ. αυτόματη ρύθμιση της έντασης). 

sony-linkbuds-techgear-review-4.jpg

Συνοψίζοντας, τα Sony LinkBuds είναι μια ευχάριστη προσθήκη στην κατηγορία των ασύρματων ακουστικών που μοιάζει να έχει κορεστεί με τα πολλά (και παρομοίων δυνατότητων) μοντέλα. Προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα, απλά είναι το κάτι διαφορετικό που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην κατηγορία. Το θέμα του ήχου είναι τόσο υποκειμενικό που δύσκολα μπορείς να μπεις…στα αυτιά του άλλου. Όποιος θέλει πλήρη απομόνωση όταν ακούει μουσική, τότε η λύση ANC ακουστικών είναι προτιμότερη. Όσοι θέλουν να έχουν επαφή με το περιβάλλον τους και είναι πιο casual χρήστες, θα μπορούσαν να δώσουν μια ευκαιρία στα Sony LinkBuds.

Loading