Sony Xperia L4 Review

Σε πείσμα των δεκάδων αναφορών που θέλουν τη Sony να αποχωρεί από την αγορά των smartphones, η Ιαπωνική εταιρεία φροντίζει να δώσει τις δικές της απαντήσεις “στο γήπεδο” αδιαφορώντας για τις φήμες και ακολουθώντας πάντοτε τη δική της φιλοσοφία χωρίς να επηρεάζεται από τους ανταγωνιστές της. Τα νούμερα σίγουρα δεν τη δικαιώνουν, αλλά από τη στιγμή που δεν τα παρατά, αξίζει τον σεβασμό μας και κερδίζει την προσοχή μας.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μία από τις πιο προσιτές συσκευές της εταιρείας, το Sony Xperia L4, το οποίο ήρθε να αφήσει το δικό του στίγμα στην entry-level αγορά με κύρια ατού την όμορφη κατασκευή, τη μακρόστενη οθόνη αναλογίας 21:9 και την αξιοπιστία που φέρει το brand της μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στη συγκεκριμένη αγορά.

sony-xperia-l4-techgear-review-2.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Sony Xperia L4 ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή των premium smartphones της εταιρείας, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά υλικά ούτως ώστε το κόστος του να διατηρηθεί στα επίπεδα των €200. Στην πλάτη έχει τοποθετηθεί ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό που “χάνεται” στις γωνίες για μια ενιαία εμφάνιση και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι δεν προεξέχει καθόλου το camera module. Το νιώθεις όμορφο και στιβαρό στο χέρι, ενώ παραμένει σταθερό χωρίς να γλυστρά σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Στο πίσω μέρος επάνω αριστερά βρίσκουμε το “βυθισμένο” camera module με τρεις αισθητήρες κάμερας και LED flash, στο κάτω μέρος την υποδοχή USB Type-C και το ηχείο, στο επάνω μέρος υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για κάρτες SIM/microSD και στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons, αλλά και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα κουμπιά. Εδώ μπορεί να το βρει κανείς λίγο παράξενο, διότι ναι μεν ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται σε σωστό ύψος για να τον αγγίζεις φυσιολογικά όταν κρατάς τη συσκευή, παρόλα αυτά, η θέση του power button ξενίζει και πολλές φορές πατάς λάθος κουμπί για να ανοίξεις τη συσκευή.

sony-xperia-l4-techgear-review-4.jpg

Hardware - Απόδοση

Η Sony επέλεξε αρκετά μέτρια components για το Xperia L4, κάτι βέβαια που περιμέναμε με βάση το ιστορικό της εταιρείας στα smartphones όποτε αποφασίζει να κυκλοφορήσει προσιτή συσκευή. Εδώ κολλάει και πάλι η ατάκα “ο δικός της δρόμος” αφού δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ιδέες από τους κινέζους ανταγωνιστές της που καταφέρνουν να προσφέρουν πιο εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά στην ίδια τιμή μειώνοντας δραματικά το κέρδος τους.

Το Xperia L4 έρχεται με οθόνη 6.2’’ LCD ανάλυσης HD+ (1680 x 720) και αναλογία εικόνας 21:9, η οποία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει πλησιάζει την ευκρίνεια των OLED panels και των πιο υψηλών αναλύσεων. Θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει τουλάχιστον υψηλότερη ανάλυση για μια σχετικά μεγάλη σε μέγεθος οθόνη. Η φωτεινότητα είναι αρκετά καλή και η οθόνη ευκρινής στο έντονο φως της ημέρας, τα χρώματα αληθοφανή αλλά όχι τόσο ζωντανά όσο τα βλέπεις σε άλλου τύπου οθόνες και η απόκριση της στην αφή απλά καλή για την καθημερινή χρήση και casual gaming.

Στο εσωτερικό του βρίσκουμε έναν μετρίων δυνατοτήτων octa-core επεξεργαστή MediaTek Helio P22 μαζί με 3GB μνήμη RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο, αριθμοί μοιάζουν λίγοι εν έτει 2020 και δυστυχώς αφήνουν το στίγμα τους εάν επιχειρήσεις να το χρησιμοποιήσεις με αρκετές ανοικτές εφαρμογές ή αν τρέξεις κάποιο απαιτητικό παιχνίδι. Παρόλα αυτά, στη λειτουργία διαχωρισμού της οθόνης (π.χ. να έχεις ανοικτό YouTube και Chrome) τα καταφέρνει μια χαρά χωρίς να ζορίζεται ή να υπερθερμαίνεται (βοηθά και το υλικό κατασκευής σε αυτό). Επίσης, προσφέρει την επιλογή για επέκταση του μικρού αποθηκευτικού χώρου με κάρτα microSD, αντικαθιστώντας όμως τη δεύτερη SIM.

Στα πλεονεκτήματα σημειώνουμε την υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ακουστικά, ενώ το ένα και μοναδικό ηχείο που διαθέτει είναι αξιοπρεπές στην αναπαραγωγή του ήχου χωρίς σοβαρές παραμορφώσεις στις υψηλές εντάσεις. Η σύνδεση ακουστικών και smartwatch μέσω Bluetooth γίνεται ταχύτατα και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί πάρα πολύ καλά και με ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Sony Xperia L4, μπορεί να διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας μόλις 3580mAh, ωστόσο, βγάζει άνετα μια ημέρα χρήσης και υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση με τον φορτιστή της Sony, όχι φυσικά με τις ταχύτητες που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες σε πιο ακριβά smartphones. Να τονίσουμε ότι η Sony έχει προεγκατεστημένη και μια εφαρμογή παρακολούθησης της κατάστασης της μπαταρίας και σε ειδοποιεί όταν διαπιστώσει πως κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολύ ενέργεια στο background.

sony-xperia-l4-techgear-review-9.jpg

Κάμερες

Με απλή ανάγνωση των αισθητήρων που χρησιμοποιεί η Sony στο Xperia L4 είναι αλήθεια πως δεν περιμένεις και πολλά πράγματα από την κάμερα του. Στις δοκιμές μας, όμως, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου πάντοτε με κριτήριο την τιμή της συσκευής.

Συγκεκριμένα, το Sony Xperia L4 διαθέτει τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος με αισθητήρες 13MP wide-angle + 5MP ultrawide 117º + 2MP depth και η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει επιλογές για ενεργοποίηση του Scene Selection (αναγνώριση του τοπίου για αυτόματη παραμετροποίηση ώστε να πάρεις την καλύτερη δυνατή λήψη), Portrait mode, Panorama mode κ.ά.

Οι λήψεις με καλό φωτισμό είναι αξιοπρεπέστατες και όπως είναι λογικό, όσο μειώνεται ο φωτισμός η ποιότητα χειροτερεύει. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και την εμπρόσθια κάμερα 8MP που κάνει μια χαρά τη δουλειά της για να βγάζεις selfies που μοιράζεσαι σε social media.

Επίλογος

Σε όλες τις δοκιμές που πραγματοποιούμε λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν μας την τιμή της συσκευής, το brand της εταιρείας και τον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να θέτεις τα ίδια κριτήρια για smartphones των €200 με αυτά των €500 ή των €1000. Το Sony Xperia L4 θα προσπαθήσει να βρει το δρόμο του στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική entry-level κατηγορία με όχημα το όνομα και την αξιοπιστία της εταιρείας, έχει να προσφέρει όμορφο σχεδιασμό, μεγάλη οθόνη και αρκετά καλή (για την τιμή του) κάμερα, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με τις δεκάδες προτάσεις των Κινέζων κατασκευαστών που δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν σαρώσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια.

Sony Xperia L4

  • Οθόνη 6.2’’ HD+ IPS LCD (1680 x 720)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio P22
  • Μνήμη RAM 3GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB (επέκταση με microSD)
  • Τριπλή κάμερα 13MP wide + 5MP ultrawide 117º + 2MP depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 4, Bluetooth, GPS, FM, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie (σύντομα αναβάθμιση σε Android 10)
  • Μπαταρία 3580mAh
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 159 x 71 x 8.7mm
  • Βάρος 178gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Photo Gallery

Loading