Spotify, Epic Games, Basecamp κ.ά. συνασπίζονται εναντίον της Apple

Η φωτιά που άναψε η Epic Games με την αγωγή κατά της Apple πυροδότησε αντίστοιχες ενέργειες από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες δημιούργησαν τον Συνασπισμό για τη Δικαιοσύνη στον τομέα των Εφαρμογών, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο να αλλάξουν οι κανόνες στο App Store. Στα πιο επιφανή μέλη του CAF (Coalition for App Fairness) συναντάμε τις Spotify, Match Group, Tile, Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer, Protonmail και…Epic Games.

Μετά από μια δεκαετία πλήρους ασυλίας σε θέματα ελέγχου, ρυθμίσεων και δίκαιου ανταγωνισμού, ήρθε η ώρα να καταστεί υπόλογη η Apple. Η CAF δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει την ισονομία για τους δημιουργούς εφαρμογών και να δώσει πραγματική ελευθερία στους χρήστες ώστε να επιλέγουν τι θα εγκαταστήσουν στις συσκευές τους. Τα μέλη μας επιθυμούν κάθε δημιουργός εφαρμογών να έχει ίσες ευκαιρίες για να καινοτομήσει και να βγάλει κέρδος, απελευθερωμένος από τα δρακόντεια μέτρα, την άδικη φορολόγηση και το μονοπώλιο.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που θέλει να προωθήσει η CAF είναι να σταματήσει η χρήση των δεδομένων των developers εναντίον τους, ο εξαναγκασμός για αποκλειστική διανομή των εφαρμογών τους σε ένα κατάστημα ή το μπλοκάρισμα τους λόγω του συγκεκριμένου μοντέλου που ακολουθεί το App Store.

Η Spotify έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια με τίτλο Time to Play Fair προκειμένου να προωθήσει τον δίκαιο ανταγωνισμό και επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, κ. Horacio Gutierrez εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε μια περίοδο όπου οι αρχές και οι νομοθέτες ερευνούν την Apple για την μονοπωλιακή συμπεριφορά της, η CAF θα αποτελέσει τη φωνή των developers σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το δικαίωμα επιλογής του καταναλωτή και να δημιουργηθούν δίκαιες συνθήκες για όλους.

Ο Tim Sweeney, CEO και ιδρυτής της Epic Games, δήλωσε:

Οι βασικές ελευθερίες των developers βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την CAF με σκοπό να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημιουργών προκειμένου να αναπτύσσουν εφαρμογές και να έρχονται σε επαφή απευθείας με τους πελάτες τους. Θα είμαστε στο πλευρό οποιασδήποτε εταιρείας επιθυμεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και να αναδείξουμε τις μονοπωλιακές πρακτικές των καταστημάτων εφαρμογών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο σχόλιο από την Apple για τη CAF.

[CAF]

Loading