up_icon
Android Misc

Σύντομα ο καθένας θα μπορεί να γίνει εφοριακός ελεγκτής χάριν στην εφαρμογή που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ!

18 Φεβρουαρίου 2020 Christos Elpidis

Σύντομα ο καθένας θα μπορεί να γίνει εφοριακός ελεγκτής χάριν στην εφαρμογή που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ!

Η στροφή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην τεχνολογία ενδέχετεται να μετατρέψει τον κάθε καταναλωτή στη χώρα μας σε εφοριακό ελεγκτή, καθώς η νέα εφαρμογή που ετοιμάζει η υπηρεσία θα επιτρέπει στον καθένα να ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων σκανάρωντας το QR code που θα υπάρχει σε κάθε μία από αυτές. Φυσικά, ο έλεγχος της απόδειξης δεν θα γίνεται αποκλειστικά για προσωπική ικανοποίηση, καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί άμεσα να προχωρήσει σε καταγγελία και να κερδίσει δώρα για το έργο του.


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sofokleousin.gr, το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι να συνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές online με το Taxisnet από τον προσεχή Ιούνιο του 2020, έτσι ώστε οι αποδείξεις που εκδίδονται να καταχωρούνται σχεδόν αυτόματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο της κάθε επιχείρησης. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αρκετές φορές το φαινόμενο πλαστών ή αδήλωτων ταμειακών μηχανών και γι’ αυτό η συγκεκριμένη εφαρμογή θα λειτουργήσει ως επιπλέον “μοχλός” πίεσης για τους επιχειρηματίες.

Από τον Ιούνιο του 2020, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις συνδεδεμένες με το Taxisnet ταμειακές μηχανές θα περιλαμβάνουν έναν QR code, ο οποίος διασφαλίζει τον έλεγχο καταχώρησης της συναλλαγής στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης, μέσω της διαβίβασής τους στην πλατφόρμα My Data. Από τη στιγμή που έχει γίνει η εγγραφή της απόδειξης στο ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος να αλλοιωθεί εκ των υστέρων. Παράλληλα, η νέου τύπου απόδειξη θα μπορεί να ελέγχει τόσο από τους εφοριακούς, όσο και από τους πελάτες των καταστημάτων μέσω της εν λόγω εφαρμογής.

Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή της ΑΑΔΕ που θα διατίθεται μέσα από το κατάστημα Google Play θα επιτρέπει:

  • Να σκανάρει ο πελάτης τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη και η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν είναι γνήσια ή έχει κοπεί από άλλη ταμειακή, ασύνδετη με το Taxisnet. Επίσης θα τον πληροφορεί εάν έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο (My Data)της επιχείρησης.
  • Αν η απόδειξη δεν είναι νόμιμη και δεν έχει καταχωρηθεί στο Taxisnet, ο χρήστης του κινητού, μέσα από την ίδια εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να καταγγέλλει τον επιχειρηματία στην ΑΑΔΕ.
  • Δηλαδή, εφόσον η απόδειξη διαπιστωθεί ότι δεν είναι νόμιμη, ο χρήστης μπορεί να πατήσει το ειδικό κουμπί, που θα περιέχει η εφαρμογή και να καταγγείλει στην Εφορία τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
  • Οι χρήστες που θα ελέγχουν τις εκδιδόμενες αποδείξεις, μέσω των smartphones, θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και θα κερδίζουν διάφορα χρηματικά ποσά. Εξετάζεται, δε, να αντικατασταθούν οι μηνιαίες κληρώσεις, με την καθιέρωση των δώρων για τους «ελεγκτές» μέσω των κινητών τηλεφώνων, ή εναλλακτικά, να παραμείνουν οι μηνιαίες κληρώσεις αλλά να δίδεται και μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή για τα smartphones.

Ο χρόνος ενημέρωσης του My Data

Σε ότι αφορά στον χρόνο αποστολής των αποδείξεων, θα ποικίλει ανάλογα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο. Είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται αυτόματη ενημέρωση και καταχώρηση στο σύστημα.

Επισήμως, ο λόγος για τον οποίο θα είναι ημιαυτόματη η ενημέρωση του My Data, είναι να μην δημιουργούνται «ουρές» στα ταμεία των επιχειρήσεων και ότι ο server της ΑΑΔΕ, «σηκώνει» τις περίπου 350.000 ταμειακές μηχανές που θα συνδεθούν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο my data, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών.
  • Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  • Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από την OnepointGlobal.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Προσφορές vivo για το καλοκαίρι με το vivo X90 Pro σε τιμή πρόκληση

01 Ιουνίου 2023 Techgear Team

Καλοκαίρι σημαίνει χαρούμενες στιγμές και η vivo φροντίζει να απογειώσεις στο έπακρο κάθε μια από αυτές, χαρίζοντάς σου τρία από τα Top Φωτογραφικά Smartphones σε Προσφορές που ανεβάζουν την διάθεση και την ...

Moto G Stylus 5G: Επίσημα ένα από τα πρώτα smartphones με Snapdragon 6 Gen1

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η Motorola (Lenovo) ανακοίνωσε επίσημα το τρίτης γενιάς Moto G Stylus 5G, το οποίο όπως υποδηλώνει η ονομασία του περιλαμβάνει γραφίδα, αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε την λειτουργικότητα που προσφέρει π.χ. ...

Apple Music Classical: Διαθέσιμη η υπηρεσία και για συσκευές Android

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε το ντεμπούτο της εξειδικευμένης μουσικής υπηρεσίας Apple Music Classical για συσκευές iOS, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές του Apple Music χωρίς να χρειάζεται να ...

Redmi Note 12T Pro: Επίσημα με αξιόλογα specs και πολύ προσιτή τιμή

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Ακόμη ένα νέο μέλος προστέθηκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά Redmi Note 12, με τη Xiaomi να ανακοινώνει επίσημα το Redmi Note 12T Pro στην Κίνα με τιμή εκκίνησης κοντά στα €200. Παρά την πολύ χαμηλή τιμή ...

HONOR 90 Pro και HONOR 90, οι νέες ναυαρχίδες της εταιρείας με πολύ προσιτές τιμές

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η HONOR παρουσίασε επίσημα στην Κίνα τα νέα HONOR 90 και HONOR 90 Pro, δύο ναυαρχίδες που ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή κατασκευή σε ορισμένες αποχρώσεις τους, τις τριπλές κάμερες με κύριο αισθητήρα 200MP και ...

WhatsApp: Σύντομα θα υποστηρίζει και λειτουργία screen sharing

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η επόμενη πολύ σημαντική λειτουργία επάνω στην οποία εργάζεται η ομάδα ανάπτυξης του WhatsApp έρχεται να δείξει την διάθεση της Meta να ανταγωνιστεί «παραδοσιακές» εφαρμογές - υπηρεσίες που εξειδικεύονται στις ...

WhatsApp: Δοκιμές για usernames αντί τηλεφωνικών αριθμών

26 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Πολύ σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία WhatsApp χωρίς να χρειάζεται να μοιραστούμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας με τις επαφές μας, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τις δοκιμές των usernames στην ...

Redmi Note 12S: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα στα €299,9

26 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η οικογένεια των Redmi Note 12 μεγαλώνει και υποδέχεται το νέο Redmi Note 12S, μια συσκευή 4G με κορυφαία κάμερα, δυνατές επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία. Το λανσάρισμα της νέας συσκευής έγινε στις 25 Μαΐου και...

Google Play Games for PC: Διαθέσιμη η υπηρεσία σε Ελλάδα και Κύπρο

25 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Από τον περασμένο Μάρτιο η Google είχε προαναγγείλει ότι θα επεκτείνει την υπηρεσία Google Play Games for PC και στην Ευρώπη, και από σήμερα ανοίγει η πρόσβαση για τους gamers (μεταξύ άλλων) σε Ελλάδα και ...

POCO F5 και POCO F5 Pro κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

25 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η POCO συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς υψηλών επιδόσεων με την κυκλοφορία των POCO F5 Pro και POCO F5 στην ελληνική αγορά, από 25 Μαΐου. Ακολουθώντας το δυνατό προφίλ της, η σειρά F5 έρχεται με 2 μοντέλα και 2...

Loader
please wait
techgear_icon