Το BitTorrent κλείνει 10 χρόνια ζωής!

To 2001 o προγραμματιστής Bram Cohen σχεδίασε το peer-to-peer (P2P) πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων BitTorrent και δημοσίευσε την πρώτη λειτουργική του έκδοση σε message board στο Yahoo, λαμβάνοντας, μάλιστα, μόλις μία απάντηση!

Παρά το κακό του ξεκίνημα, ο κόσμος γρήγορα αναγνώρισε στο BitTorrent ένα εν δυνάμει σύστημα μεταφοράς μεγάλων αρχείων και όχι μόνο... Στην προσπάθεια του, μάλιστα, να προσελκύσει τους beta testers για να δοκιμάσουν το πρόγραμμα του, ο Cohen συγκέντρωσε ακόμη και πορνογραφικό υλικό!

Το BitTorrent τελικά κατόρθωσε να γίνει δημοφιλές χάρη στην δυνατότητα που προσφέρει για γρήγορο διαμοιρασμό ταινιών και μουσικής. Παρόλο που ο Cohen δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της πειρατείας, ένα μέρος της δημοτικότητας του BitTorrent οφείλεται σε αυτήν.

Δέκα χρόνια μετά, το BitTorrent είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων, με γνωστότερο client το μTorrent, η τελευταία έκδοση (3.0) του οποίου κυκλοφόρησε  την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αποκαλύπτει η εταιρεία του Cohen, τα BitTorrent και μTorrent φτάνουν τους 100 εκατομμύρια χρήστες μηνιαία, ενώ σε μια συνηθισμένη ημέρα 20 εκατομμύρια χρήστες από 220 χώρες χρησιμοποιούν έναν από τους δύο clients, διαθέσιμους σε 52 γλώσσες!

[πηγή TechSpot]
Loading