Η πλειοψηφία του κόσμου (θέλουμε να πιστεύουμε) γνωρίζει πλέον ότι είναι πολύ εύκολο να συλλέξει κανείς δεδομένα για τις συνήθειες του χρήστη από το smartphone του, όπως για παράδειγμα τα μέρη που επισκέπτεται (μέσω του GPS).

smartphone_tracking_trash_cans_1

Ωστόσο, δε θα περίμενε κανείς ότι η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει από...κάδους σκουπιδιών. Αυτή τη φαεινή ιδέα είχε η διαφημιστική εταιρεία Renew, η οποία δημιούργησε το σύστημα Presence Orb που συλλέγει πληροφορίες από τα smartphones των περαστικών!

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι ειδικοί κάδοι που τοποθέτησε στο Λονδίνο συνέλεξαν πληροφορίες από 4.000.000 συσκευές, οι οποίες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα χρήσιμες σε διαφημιστές αλλά και σε εμπορικά καταστήματα. Για παράδειγμα, μετρούν πόσοι περαστικοί εισέρχονται για πρώτη φορά σε ένα κατάστημα και σε ποια καταστήματα επιλέγουν να μπουν, ποιες ώρες κλπ., χωρίς ο περαστικός να έχει την παραμικρή ιδέα ότι παρακολουθείται...

smartphone_tracking_trash_cans

Η Renew αναφέρει ότι το σύστημα μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο για να λειτουργεί όπως το online marketing, όπως π.χ. να αντιλαμβάνεται τις αγορές που έχει κάνει ο χρήστης ή τις επιθυμίες του και να ενημερώνει το κατάστημα για να τον προσεγγίσουν με τον κατάλληλο τρόπο κλπ.

smartphone_tracking_trash_cans_2

Πάντως, για την ώρα τα σχέδια της Renew θα πρέπει να μπουν στον πάγο, αφού οι αρμόδιες αρχές του Λονδίνου ζήτησαν να αποσυρθούν οι κάδοι παρακολούθησης άμεσα και ότι θα εξετάσει μια τέτοια τεχνολογία μόνο αν ο περαστικός ενημερώνεται ότι εισέρχεται σε μια τέτοια περιοχή παρακολούθησης και φυσικά να έχει το δικαίωμα να απορρίψει την παρακολούθηση της συσκευής του με κάποιο τρόπο.

[via]

Advertisements