Ο Trump αφήνει ανοικτό παράθυρο για να βρεθεί λύση με την "πολύ επικίνδυνη" Huawei...

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής και μύστης των τεχνολογικών θεμάτων για να καταλάβει ότι η όλη ιστορία μεταξύ ΗΠΑ και Huawei αποτελεί καθαρά ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι.

Μία εβδομάδα πέρασε από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που έβαλε στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τη Huawei και 68 ακόμη εταιρείες της Κίνας, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με Αμερικανικές εταιρείες.

Στις ημέρες που ακολούθησαν είχαμε κατά σειρά τις Google, Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom και τη Βρετανική ARM να διακόπτουν τις συνεργασίες τους με τη Huawei, ενώ σήμερα το πρωί μάθαμε ότι την αφαίρεσαν από τα μέλη του οργανισμού SD Association σχετικά με την κατασκευή και την τοποθέτηση υποδοχών microSD.

Οι ΗΠΑ έδωσαν μια περίοδο χάριτος διάρκειας 90 ημερών (λήγει στις 19 Αυγούστου) για να μπορεί η Huawei να παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας για τις συσκευές και να συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκτυα σε όποια Πολιτεία βασίζεται σε αυτά, αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και να διασφαλιστεί το μέλλον τόσο το δικό της, όσο και των εκατομμυρίων πελατών της σε όλο τον κόσμο.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για τη Huawei στην παρούσα φάση, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Donald Trump αφήνουν ένα ανοικτό παράθυρο να βρεθεί λύση και ταυτόχρονα αποτελούν μια παραδοχή για τη φύση της διαμάχης.

Σε ομιλία του Trump σχετικά με τη στήριξη των αγροτών στις ΗΠΑ, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Η απάντηση του ήταν η εξής:

Η Huawei είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Αν δείτε τι έχει κάνει στο θέμα της ασφάλειας, από μια στρατιωτική ματιά, είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι η Huawei θα συμπεριληφθεί σε κάποια εμπορική συμφωνία που ενδεχομένως κλείσουμε με την Κίνα. Εάν συμφωνήσουμε, τότε φαντάζομαι τη Huawei να συμπεριλαμβάνεται με κάποιον τρόπο σε αυτό το deal.[...]

Θα είναι μια καλή συμφωνία για εμάς. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για το αντίκτυπο της συμφωνίας για τη Huawei. Προς το παρόν είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τη Huawei από την οπτική της ασφάλειας.

Τι καταλαβαίνουμε απ' όλα αυτά; Ο Trump θέλει από τη μία να τιμωρήσει τη Huawei με πρόσχημα την ασφάλεια χωρίς να έχει αποδειχτεί το παραμικρό από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, ενώ από την άλλη σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όρο στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Αφήνει, λοιπόν, ένα ανοικτό παράθυρο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για τη Huawei, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να έχει στο μυαλό του...

[via]

Loading