TSMC: Χτίζει εργοστάσιο στις ΗΠΑ για μαζική παραγωγή chipsets στα 5nm

Η επιμονή του Donald Trump απέδωσε καρπούς, καθώς η TSMC ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κατασκευάσει εργοστάσιο στην Arizona (ΗΠΑ) για τη μαζική παραγωγή chipsets σε κλίμακα 5nm. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. αναλαμβάνει την κατασκευή των επεξεργαστών και άλλων chips για πολλές εταιρείες, ανάμεσα τους οι Apple και AMD.

Το εργοστάσιο θα κοστίσει $12 δισ. και θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του project η αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε τι ποσοστό. Αναμένεται ότι θα ανοίξουν 1600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει δυνατότητα παραγωγής 20.000 wafers πυριτίου κάθε μήνα. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο για λειτουργία από το 2024.

Δεν είναι το πρώτο εργοστάσιο της TSMC στις ΗΠΑ, μιας και υπάρχει αντίστοιχο στο Camas της Washington, καθώς και κέντρα σχεδιασμού στο Austin (Texas) και το San Jose (California). Παρόλα αυτά, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη βιομηχανία των ημιαγωγών που κατασκευαστικά τουλάχιστον έχει καθιερωθεί σε Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν. Ίσως μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε κάποια αντίστοιχη ανακοίνωση και από την Intel.

Παρακολουθούμε το συγκεκριμένο θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε αν η μεταφορά της μαζικής παραγωγής των chipsets στις ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των ηλεκτρονικών συσκευών, λόγω του πολύ μεγαλύτερου κόστους στα εργατικά χέρια και όχι μόνο.

[TSMC]

Loading