Οι αλλαγές στο Twitter API και τι σημαίνει για τους developers

Twitter

Η Twitter ενημέρωσε σήμερα τους developers σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στην έκδοση 1.1 του Twitter API με νέο δημοσίευμα στο blog της. Όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία οι δηλώσεις της είναι σε αρκετά σημεία πολύ αόριστες αλλά γενικά καθίσταται σαφές ότι σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε third-party εφαρμογές.

Πρώτον, από εδώ και στο εξής θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρηστών που μια εφαρμογή θα μπορεί να εξυπηρετεί. Συγκεκριμένα, το όριο αυτό έχει οριστεί για τους 100.000 χρήστες. Εάν μια εφαρμογή, όμως, εξυπηρετεί σήμερα χ αριθμό χρηστών και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος των 100.000, τότε ο μέγιστος αριθμός που θα μπορεί να εξυπηρετεί με το νέο API θα είναι το 200% του χ.

Ο αριθμός αυτός μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αρκετός για τις περισσότερες εφαρμογές αλλά πρακτικά περιορίζει το επαγγελματικό τους μοντέλο επιβάλλοντας ένα ανώτατο όριο χρηστών. Εάν μια εφαρμογή τείνει να ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο αριθμό θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με την Twitter για να γίνουν οι απαραίτητοι "διακανονισμοί".

H δεύτερη αλλαγή αφορά τις Κατευθυντήριες Γραμμές που πλέον γίνονται Απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται από εδώ και στο εξής ένας συγκεκριμένος τρόπος προβολής των tweets με σκοπό την επίτευξη συνοχής στο γενικότερο οικοσύστημα και συμμόρφωση με τις υπηρεσίες του Twitter. Αυτό πρακτικά σημαίνει ειδικές λειτουργίες που υπάρχουν σε εφαρμογές τρίτων, όπως το mute για παράδειγμα, δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές.

Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι αφορά την «απαγόρευση χρησιμοποίησης τρίτων ή κοινωνικών actions στα tweets». Με αυτόν τον περιορισμό λειτουργίες όπως το 'Send to Instapaper' θα πάψουν να υφίστανται ή θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος παράκαμψης του κανόνα.

Εν κατακλείδι, η Twitter ουσιαστικά «κλείνει την πόρτα» στους developers κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτή θα είναι που θα ελέγχει το οικοσύστημα. Είναι πολύ κρίμα το σημείο στο οποίο έφτασε η εταιρεία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες καινοτομίες και τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στο Twitter πρωτοεμφανίστηκαν σε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών και ότι οι επίσημες εφαρμογές του κοινωνικού δικτύου για το Mac και iPhone αποτελούν προϊόν εξαγοράς από άλλον developer.

[via Twitter]

Loading