Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μπλοκάρει τελικά τη Huawei από τα δίκτυα 5G

Κωλοτούμπα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G της χώρας. Πριν από μερικούς μήνες είχαν εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο, σε συμφωνία μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα αλλάξουν ριζικά στάση με σκοπό να απαγορεύσουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιών της χώρας την οποιαδήποτε χρήση εξοπλισμού της Huawei στις υποδομές τους.

Η Huawei έχει σταθερά ηγετική παρουσία στα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ειδικά μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό του παρόχου BT το 2005 που τη βοήθησε σημαντικά στη διεθνή επέκταση της. Σήμερα, η Huawei εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο προμηθευτή και για τους τέσσερις μεγάλους παρόχους της χώρας.

Η αλλαγή στην αρχική απόφαση για συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G (έστω σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 35%) ήρθε λόγω της έκθεσης της υπηρεσίας NCSC (National Cyber Security Centre) που παρουσιάζει τους κινδύνους μιας νέας συνεργασίας με τη Huawei. Σε αντίθεση με τις κατηγορίες των ΗΠΑ, η NCSC εκφράζει τους προβληματισμούς της σχετικά με τις δυνατότητες που έχει πλέον η Huawei για την υποστήριξη του εξοπλισμού της τόσο στο θέμα της παραγωγής, όσο και σε αυτό της ασφάλειας. Σύμφωνα με την NCSC, ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ έχει αποδυναμώσει τη Huawei και ενδεχομένως η κινέζικη εταιρεία θα δυσκολευτεί να καλύψει έγκαιρα τυχόν κενά ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν.

Σε περίπτωση που επικυρωθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πάροχοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τις υποδομές των δικτύων τους μέχρι το 2027, αν και υπάρχουν φωνές για ακόμη πιο μικρότερο χρονικό περιθώριο (2023). Από την πλευρά τους, οι πάροχοι αντιτίθενται σε μια τέτοια ενέργεια, διότι θεωρούν πως θα επηρεαστεί δραματικά η ανάπτυξη δικτύων 5G στη χώρα, θα αυξηθεί το κόστος και θα μειωθεί η καινοτομία, βλάπτωντας έτσι τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις.

Η αντίδραση της Huawei ήρθε από τον κ. Victor Zhang, αντιπρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε για άλλη μια φορά τις αναπόδεικτες κατηγορίες.

Συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας με σκοπό να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισης των περιορισμών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την πορεία του προς την τεχνολογία 5G. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με την κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αφορούν την ασφάλεια, αλλά τη θέση μας στην αγορά. Ο κορυφαίος στον κόσμο εξοπλισμός μας και τα προϊόντα μας χρησιμοποιούν τεχνολογία και συστήματα που έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τεχνολογία μας χρησιμοποιείται ήδη στις υποδομές των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα και έχει βοηθήσει στην επικοινωνία των κατοίκων εν μέσω της καραντίνας.

[via]

Loading