Vampire: The Masquerade - Swansong Review

Η σειρά παιχνιδιών Vampire: The Masquerade ξεκίνησε ως επιτραπέζιο το μακρινό 1991 για να περάσει και στον κόσμο των video games το 2000 με το Redemption και το 2004 με το Bloodlines. Μετά από αυτές τις δύο απόπειρες να έρθει ο World of Darkness στο απαιτητικό κοινό των gamers χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετά για να δούμε νέα επεισόδια και το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το Swansong που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-9.jpg

Το Vampire: The Masquerade - Swansong είναι ένα RPG εμπνευσμένο από την 5η έκδοση του επιτραπέζιου, όπου έχεις στην διάθεση σου τρεις playable χαρακτήρες του μεγαλύτερου οργανισμού βαμπίρ στον World of Darkness, της Camarilla. Αυτοί είναι οι Galeb, Leysha κα Emem που προσπαθούν να ξετυλίξουν το μυστήριο πίσω από μια αναπάντεχη επίθεση σε μια πανηγυρική μάζωξη των βαμπίρ.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-7.jpg

Μετά από τη συνάντηση με το «αφεντικό» της Camarilla, τον Prince Hazel Iversen, ο gamer ακολουθεί τους τρεις playable χαρακτήρες στην ξεχωριστή διαδρομή του καθενός, αναζητώντας την αιτία και τους υπαίτιους της επίθεσης, καθώς και να σώσουν όποιον μπορεί να έχει επιβιώσει. Οι αποφάσεις που παίρνεις και οι ενέργειες που πραγματοποιείς επηρεάζουν δυναμικά την εξέλιξη της υπόθεσης, επομένως, έχεις πολλές διαφορετικές διαδρομές να ακολουθήσεις. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού είναι ότι κάθε περιοχή βρίθει από μυστικά και μυστήρια που σε προκαλούν να ανακαλύψεις και να αποκαλύψεις, έτσι ώστε να παρατείνεις ακόμη περισσότερο την ιστορία και να κερδίσεις περισσότερους πόντους εμπειρίας. Υπάρχει, ωστόσο, και το ενδεχόμενο να αποτύχεις παταγωδώς και να απογοητευτείς αφήνοντας στην άκρη την έξτρα εξερεύνηση.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-3.jpg

Σχεδόν όλα τα βαμπίρ του World of Darkness διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες και δυνάμεις, αλλά σε γενικές γραμμές τα βαμπίρ κάθε φατρίας κινούνται στα ίδια επίπεδα. Όταν ένας άνθρωπος μετατραπεί σε βαμπίρ γίνεται μέλος της συγκεκριμένης φατρίας και αποκτά τα προτερήματα της. Ο Galeb είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά playable χαρακτήρας, ανήκει στη φατρία Ventrue και το gameplay βασίζεται κυρίως στην άμεση εξερεύνηση και την ανάκριση. Η Leysha είναι Malkavian και έχει την ικανότητα να βλέπει οράματα από το παρελθόν και το μέλλον. Η Emem ανήκει στους Toreador και ξεχωρίζει για την κινητικότητα, την ικανότητα στη συζήτηση και την πειθώ.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-6.jpg


Στο σύστημα αναβάθμισης των χαρακτήρων μπορείς να μοιράζεις τους πόντους εμπειρίας που μαζεύεις στο τέλος κάθε session στις βασικές ικανότητες τους (Physical, Social, Mental) ή στα Skills και Disciplines. ΟΙ βασικές ικανότητες επηρεάζουν συνολικά τόσο τα Skills, όσο και τα Disciplines. Υπάρχει, όμως, μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο τελευταίων. Τα Skills είναι κοινά για τους χαρακτήρες, υπό την έννοια ότι μπορούν να σε βοηθήσουν στις ικανότητες συζήτησης και εξερεύνσηης (π.χ. να ξεκλειδώνεις υπολογιστές, πόρτες, να πείθεις NPCs να αποκαλύψουν πληροφορίες κλπ.). Τα Disciplines διαφέρουν ανάλογα με την φατρία. Για παράδειγμα, οι Malkavians (Leysha) μπορούν να χρησιμοποιούν το Auspex για να βλέπουν έξτρα πράγματα στον χώρο ή το Obfuscate για να εξαφανίζονται ή να αλλοιώνουν την μορφή τους για να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία π.χ. σε χώρους εγκλήματος. Εδώ καταγράφουμε μια αστοχία από πλευράς δημιουργών, καθώς ανάλογα με τον τρόπο που θα επενδύσεις τους πόντους σου ενδεχομένως θα γίνει ανέφικτο να ανακαλύψεις τα πάντα σε μια περιοχή επειδή δεν θα σου το επιτρέπουν οι ικανότητες σου. Ειδικά για όσους δεν έχουν εμπειρία από τον κόσμο του Vampire: The Masquerade η διανομή των experience points ίσως προκαλέσει μια σύγχυση, όπως και η πολύ άμεση βουτιά στο σενάριο του παιχνιδιού (πρακτικά δεν υπάρχει καν εισαγωγή).

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review.jpg

Γενικά το Vampire: The Masquerade - Swansong δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τον gamer και τονίζουμε πως εξαρχής θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την μνήμη και την εξυπνάδα σας. Οι χαρακτήρες δεν θυμούνται κωδικούς και passwords, άρα καλό θα είναι να κρατάτε σημειώσεις, ενώ δεν υπάρχει καν χάρτης για να γνωρίζεις που βρίσκεσαι και πως θα ξαναγυρίσεις για να ανακαλύψεις κάθε μυστικό του παιχνιδιού (αν φυσικά στο επιτρέπουν οι ικανότητες σου…). Σημειώνουμε, επίσης, πως οι playable χαρακτήρες κινούνται με μια συγκεκριμένη ταχύτητα που δεν την λες και πολύ γρήγορη, κάτι που είναι ομολογουμένως αρνητικό για ένα game που βασίζεται στην εξερεύνηση και το πάνε - έλα στις ίδιες περιοχές. Αδιανόητο και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των διαλόγων και των σκέψεων δεν υπάρχει τρόπος παράλειψης ή έστω επιτάχυνσης της διαδικασίας! Να δεχτούμε ότι θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή σε αυτά που λέγονται, αλλά μην κάνεις το λάθος και ξεκινήσεις και πάλι συζήτηση που είχες κάνει στο παρελθόν. Οι παλιοί gamers δεν θα έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά όσοι έχετε συνηθίσει στις quality of life προσθήκες των σύγρονων games ενδεχομένως θα απογοητευτείτε.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-2.jpg

Στο τεχνικό επίπεδο θα περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο τόσο από τα γραφικά, όσο και από το voice acting που πολλές φορές μοιάζει απλά να είναι ανάγνωση των φράσεων. Υπάρχουν αρκετά glitches και οι σκηνές με το αίμα παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Ακόμα και αν δεχτούμε πως το βάρος έπεσε στην «ποιος το έκανε;» υπόθεση που έχει όντως ψωμί, θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά σε αρκετούς τομείς.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-4.jpg

Συνοψίζοντας, το Vampire: The Masquerade - Swansong θα βρει το κοινό του κυρίως στους φίλους της σειράς και των επιτραπέζιων, μιας και προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επιλογών και ικανοτήτων που εμπλουτίζουν σημαντικά την ιστορία. Οι νεοφερμένοι, ωστόσο, καλό θα ήταν να κάνουν πρώτα την έρευνα τους για την λογική πίσω από τη σειρά και αυτό το στυλ παιχνιδιών γενικότερα.

vampire-the-masquerade-swansong-techgear-review-1.jpg

Το Vampire: The Masquerade είναι διαθέσιμο από τις 19 Μαΐου 2022 για Windows PC, PS4, PS5, Xbox One και Xbox Series X/S, ενώ αργότερα το περιμένουμε και στο Nintendo Switch.

Loading