Το Wikimedia Foundation (Wikipedia) κατέθεσε αγωγή κατά της NSA για την παρακολούθηση του Internet

frankfurt_am_main-gerechtigkeitsbrunnen-detail-justitia_von_nordwesten-20110411-cropped-1024px

Ακόμη ένας μεγάλος οργανισμός στρέφεται κατά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), επειδή καταπατά βασικές Τροπολογίες (1η και 4η) με το μαζικό πρόγραμμα παρακολούθησης των πολιτών μέσα από τη “ραχοκοκαλιά” του Internet. Η Wikimedia Foundation (ο οργανισμός πίσω από τη Wikipedia) κατέθεσε την αγωγή – διαμαρτυρία της, η οποία συνοπτικά αναφέρει:

“Αυτή η αγωγή έρχεται με σκοπό να σταματήσει την απροκάλυπτη παρακολούθηση της κίνησης στο Internet από την NSA στο Αμερικανικό έδαφος. Η NSA διεξάγει το πρόγραμμα παρακολούθησης υπό την ονομασία ‘Upstream’, ελέγχοντας απευθείας τη ραχοκοκαλιά του Internet στις ΗΠΑ, δηλαδή τα καλώδια ευρυζωνικότητας, τα routers, τους διακόπτες και τους servers που καθημερινά εξυπηρετούν τεράστιο αριθμό Αμερικανών πολιτών για τις επικοινωνίες μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης, η NSA καταγράφει μαζικά τις επικοινωνίες των Αμερικανών και πολύ μεγάλος αριθμός αυτών επεκτείνονται διεθνώς.

Η παρακολούθηση αυτή δεν συνάδει με την άδεια που έδωσε το Κονγκρέσο το 2008 και παραβιάζει την 1η και 4η Τροπολογία. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για προγραμματισμένη παρακολούθηση που έχει παραγγελθεί από το Foreign Intelligence Surveillance Court – FISC χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος ή έστω υπόθεση, το πρόγραμμα παρακολούθησης παραβιάζει και το τρίτο Άρθρο του Συντάγματος.

Καταθέτουμε σήμερα αυτήν την αγωγή εκ μέρους των αναγνωστών μας και των συντακτών σε όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση διαβρώνει τη βασική αρχή του Διαδικτύου, δηλαδή ότι είναι ένας ανοικτός χώρος συνεργασίας και πειραματισμού χωρίς κανέναν φόβο”

Η αγωγή του Wikimedia Foundation στηρίζεται από ακόμη 8 οργανισμούς ανάλογης εμβέλειας και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασίσει το αρμόδιο δικαστήριο στις ΗΠΑ.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Internet, Misc and tagged . Bookmark the permalink.