Windows 10: Αποκαλύφθηκε επίσημα το νέο Start Menu και νέες λειτουργίες

Η Microsoft κυκλοφόρησε την έκδοση Windows 10 Insider Preview Build 20161 για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insiders και μέσα από αυτή μας δείχνει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που θα δούμε στο κοντινό μέλλον στο λειτουργικό σύστημά της, όπως το νέο Start Menu, τη λειτουργία Alt + TAB, τη νέα Taskbar και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις, τις ειδοποιήσεις, το tablet mode και την εφαρμογή Microsoft Calculator.

Remote file

Νέο Start Menu

Όπως το είδαμε από προηγούμενες διαρροές, στο νέο Start Menu θα διαθέτει έναν πιο απλοποιημένο σχεδιασμό απ’ όπου αφαιρείται το έντονο χρώμα πίσω από τα logos των εφαρμογών και εφαρμόζεται ένα ημιδιάφανο φόντο, σε εναρμόνιση με τις επιταγές της γραμμής Fluent Design. Κάποια εικονίδια εφαρμογών έχουν επανασχεδιαστεί (π.χ. Calculator, Mail, Calendar) και φαίνεται πιο όμορφο τόσο στη σκούρη, όσο και στην πιο φωτεινή έκδοση του. Παρόλα αυτά, όποιος επιθυμεί να βλέπει χρώματα, μπορεί να ενεργοποιήσει το dark mode του Windows 10 και να επιλέξει την εμφάνιση χρωμάτων στο Start Menu, την Taskbar και το Action Center από την ενότητα Settings -> Personalization -> Color.

windows-10-new-start-menu-2.jpg
windows-10-new-start-menu-1.jpg
windows-10-new-start-menu.jpg

Alt + TAB

Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή για τους multitaskers είναι η προσθήκη των καρτελών του Microsoft Edge browser στη λειτουργία Alt + TAB. Στο εξής, όταν πατάς τον συνδυασμό αυτών των πλήκτρων, θα συμπεριλαμβάνονται μέσα στις συντομεύσεις και οι καρτέλες που έχεις ανοιχτές στον web browser και όχι μόνο αυτή που ήταν στο προσκήνιο. Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει πόσες από τις καρτέλες του Microsoft Edge θα εμφανίζονται, διότι κάποιοι μπορεί να συνηθίζουν να αφήνουν ανοικτές πολλές, αλλά και να τις αφαιρέσουν ολοκληρωτικά από το Alt + TAB αν το επιθυμούν.

Remote file

Taskbar

Η Taskbar ανανεώνεται με μια πιο καθαρή εμφάνιση και περισσότερες επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του υπολογιστή. Η Microsoft έχει προσθέσει εξαρχής κάποιες εφαρμογές στη Taskbar και αναμένει τα σχόλια των χρηστών για να ελαχιστοποιήσει το bloatware. Για την ώρα, πάντως, η νέα Taskbar θα εμφανίζεται μόνο σε νέους λογαριασμούς χρηστών ή σε αυτές που κάνουν το πρώτο login.

taskbar.jpg

Ειδοποιήσεις

Η πιο σημαντική αλλαγή στο σύστημα ειδοποιήσεων είναι η προσθήκη του εικονιδίου της εφαρμογής, έτσι ώστε να γνωρίζεις άμεσα από που έρχεται η ειδοποίηση.

notifications.jpg

Ρυθμίσεις

Στόχος της Microsoft είναι να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες του κλασικού Control Panel στο γενικό μενού των ρυθμίσεων, μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά. Ακόμη, οι πληροφορίες συστήματος θα είναι εύκολο να αντιγραφούν και απλοποιείται ο τρόπος εμφάνισης των ρυθμίσεων ασφαλείας για να γίνονται πιο κατανοητές στο μέσο χρήστη.

control-panel-setting.jpg

Tablet mode

Μέχρι πρότινος, όταν τοποθετούσες το πληκτρολόγιο σε μια 2-σε-1 συσκευή εμφανιζόταν η ειδοποίηση που σε ρωτούσε εάν θέλεις να γυρίσεις σε tablet mode. Στο εξής, η Microsoft δεν θα εμφανίζει την ειδοποίηση, αλλά θα γυρνά αυτόματα τη συσκευή στο tablet mode και με ορισμένες βελτιώσεις για τη χρήση αφής. Όσοι, πάντως, θέλουν το παλιό σύστημα θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν από τις ρυθμίσεις.

windows-calculator-graph-dark.jpg

Windows Calculator

Πολύ σημαντική και χρήσιμη η προσθήκη του graphing mode για όλο τον κόσμο, μιας και οι Insiders είχαν πρόσβαση από τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον θα μπορείς να γράφεις τις εξισώσεις και να βλέπεις τις γραφικές αναπαραστάσεις τους από δίπλα, να συνδυάζεις εξισώσεις, να πειράζεις τις παραμέτρους και να βλέπεις τις μεταβολές σε πραγματικό χρόνο κλπ. Ακόμη, προστίθεται dark mode και λειτουργία αναγνώρισης των λαθών.

Loading