Xiaomi Mi 5S: Η mid-season ναυαρχίδα που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αλλά...[Review]

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, η Xiaomi προχώρησε στα αποκαλυπτήρια των Mi 5S / Mi 5S Plus σε μια προσπάθεια να προσφέρει άμεσα ανταγωνιστές για τα iPhone 7 / 7 Plus, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν περάσει ούτε 6 μήνες από την κυκλοφορία του εξαιρετικού Xiaomi Mi 5. Η απόφαση της ήταν λογική ως ένα βαθμό, καθώς το Mi 5S Plus διαθέτει διπλή κάμερα στο πίσω μέρος, αλλά για το Xiaomi Mi 5S δεν φαίνεται ότι υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να κυκλοφορήσει τόσο σύντομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια αξιόλογη high-end πρόταση σε πολύ προσιτή τιμή.

Όπως και να 'χει, η ιστορία γράφτηκε και εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για σχεδόν δύο μήνες το Xiaomi Mi 5S, αν και θα θέλαμε να είχαμε για λίγο στα χέρια μας και την έκδοση Plus. Σε αυτό το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας.

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Θα περίμενε κανείς την ίδια κατασκευή και το ίδιο design με το Mi 5, δεδομένου ότι διατηρεί την οθόνη 5.15'', παρόλα αυτά, η Xiaomi πρόσθεσε αρκετά νέα στοιχεία. Καταρχήν, το γυαλί στο πίσω μέρος έχει αντικατασταθεί από αλουμίνιο και είναι εμφανείς οι γραμμές των κεραιών στην επάνω και κάτω πλευρά, ενώ συνολικά η κατασκευή είναι πιο καμπυλωτή και κατά 1mm πιο φαρδιά, λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας (κατά 200mAh). Μια άλλη εμφανής διαφορά είναι το home button της πρόσοψης, το οποίο βασικά είναι "σκαμμένο" στο κάτω μέρος της οθόνης και περιλαμβάνει τον περίφημο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων της Qualcomm.

Κατά τ' αλλα, έχουμε τις ίδιες διατάξεις με το Xiaomi Mi 5, δηλαδή στο πίσω μέρος μόνο τον αισθητήρα της κάμερας με dual LED flash, στη δεξιά πλευρά τα volume και το power button, στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για τις κάρτες SIM, στο κάτω μέρος την υποδοχή USB Type-C και το ηχείο, στην πρόσοψη το home button με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ανάμεσα στα δύο φωτιζόμενα capacitive κουμπιά. Αυτή τη φορά, όμως, δεν έχει ενσωματωθεί αισθητήρας υπερύθρων (IR) για να το χρησιμοποιείτε σαν τηλεχειριστήριο και έχει αφαιρεθεί το logo "MI" από την επάνω αριστερά πλευρά της πρόσοψης.

Σε γενικές γραμμές, έχουμε μια πανάλαφρη συσκευή με όμορφη κατασκευή, ελαφρώς πιο στιβαρή στο κράτημα σε σύγκριση με το Mi 5 λόγω του μετάλλου στο πίσω μέρος, η οποία οπωσδήποτε χρειάζεται προστατευτική θήκη για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από γρήγορη φθορά.

Οθόνη

Η οθόνη παραμένει με κλασικό IPS LCD panel 5.15'' ανάλυσης Full HD (1920 x 1080, 428ppi) με φωτεινότητα 600nits και ελάχιστα περιθώρια από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά, ωστόσο, αυτή τη φορά έχουμε ελαφρώς μεγαλύτερη περιθώρια στην κάτω πλευρά πιθανότατα λόγω της νέας τεχνολογίας του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η φωτεινότητα και η γωνία θέασης είναι σε εξαιρετικά επίπεδα για άψογη αναγνωσιμότητα στο φως της ημέρας, όπως και η απόκριση του αισθητήρα αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας.

Η λειτουργία των capacitive buttons που βρίσκονται αντιδιαμετρικά του home button παραμένει και αυτή ίδια με το προηγούμενο μοντέλο, με δυνατότητα ρύθμισης ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της συσκευής από το χρήστη (π.χ. για multitasking, back, recent apps, ενεργοποίηση Google Now). Σε ό,τι αφορά τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων, η Xiaomi έχει πραγματοποιήσει άλματα μπροστά σε σύγκριση με το Mi 5, αλλά και πάλι θα περίμενε κανείς κάτι εξωπραγματικό με βάση τον τρόπο προώθησης της τεχνολογίας από την Qualcomm.

Hardware και Μπαταρία

Ούτε αυτή τη φορά είχαμε τοποθέτηση υποδοχής microSD, αλλά η Xiaomi αποφάσισε να αφήσει την άκρη τα 32GB και να κυκλοφορήσει βασική έκδοση με 3GB RAM + 64GB ROM τεχνολογίας UFS 2.0 που αποτελεί εγγύηση για απρόσκοπτη και ταχύτατη πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο για εγγραφή και ανάγνωση των αρχείων.

Από πλευράς επεξεργαστή, συναντάμε τον αναβαθμισμένο Qualcomm Snapdragon 821 με τους 4 πυρήνες του χρονισμένους σε υψηλότερες συχνότητες για βελτιωμένη απόδοση και κατά ένα μικρό ποσοστό καλύτερη ενεργειακή διαχείριση. Η αλήθεια είναι ότι δεν παρατηρήσαμε συγκλονιστικές διαφορές στην απόδοση και την αυτονομία σε σύγκριση με το Xiaomi Mi 5. Και σε αυτήν την περίπτωση είχε άψογη συμπεριφορά σε multitasking και απαιτητικά games, αλλά αναπόφευκτα η χρήση μετάλλου οδηγεί σε υπερθέρμανση του σε σχέση με το γυαλί.

Τα υπόλοιπα "εντόσθια" είναι πανομοιότυπα, δηλαδή επεξεργαστής γραφικών Adreno 530 GPU, κεραίες WiFi 802.11ac dual-band (2.4GHz & 5GHz), Bluetooth 4.2 LE, NFC chip, GPS/A-GPS και 4G LTE modem που λειτουργεί κανονικότατα στην Ελλάδα. Η μπαταρία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (3200mAh αντί 3000mAh) και η υποδοχή USB Type-C είναι συμβατή με την τεχνολογία ταχείας φόρτισης Quick Charge 3.0, αλλά για ακόμα μία φορά δεν μπορέσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς το κουτί περιείχε κινέζικο φορτιστή. Με κανονική χρήση, πάντως, το Xiaomi Mi 5S βγάζει άνετα την ημέρα και κάτι παραπάνω.

Μια κουβέντα και για τη μνήμη RAM. Θα περίμενε κανείς ότι με την κατάργηση της έκδοσης 32GB θα είχαμε standard τα 4GB RAM στη βασική έκδοση. Παρόλα αυτά, η Xiaomi έμεινε με τα 3GB και είναι γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις τη συσκευή να κολλάει ή να επηρεάζεται στο ελάχιστο η απόκριση της. Προφανώς, αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο συνεργασίας του hardware με το περιβάλλον χρήσης MIUI.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα, σημειώνουμε ότι για ακόμα μία φορά το ηχείο είναι μέτριο, και όπως στα περισσότερα smartphones θυμίζει περισσότερο μεγάφωνο στις υψηλές εντάσεις.

Κάμερα

Στον τομέα της κάμερας η Xiaomi μας ξάφνιασε με την απόφαση της να μην συμπεριλάβει το οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας 4 αξόνων που μας σύστησε με το Xiaomi Mi 5 και αποτελούσε έναν από τα σημαντικότερους παράγοντες για την απόδοση της κάμερας. Η εταιρεία επέλεξε, όμως, τον αισθητήρα 12MP Sony IMX378 που τοποθέτησε και η Google στο Pixel smartphone της. Ο αισθητήρας διαθέτει μεγαλύτερα pixels με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερο φως και η ευκρίνεια να είναι σημαντικά βελτιωμένη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Παρόλα αυτά, δεν μείναμε ενθουσιασμένοι με τις λήψεις σε κανονικές συνθήκες φωτισμού, καθώς τα χρώματα (όπως θα δείτε και στη γκαλερί) μοιάζουν ξεπλυμένα ή νεκρά. Παίζοντας λίγο με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις βελτιώσαμε σημαντικά το αποτέλεσμα, αλλά αυτό που αναφέρουμε πάντα στα reviews για τις κάμερες των smartphones είναι η απόδοση τους χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς ιδιαίτερα με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Προσέξτε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με κακή κάμερα. Το αντίθετο, μάλιστα, απολαμβάνουμε μια κάτι παραπάνω από ικανοποιητική εμπειρία, με ταχύτατες λήψεις, αρκετά modes και φίλτρα. Απλά το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με κάμερες άλλων high-end smartphones, που ωστόσο κοστίζουν σημαντικά περισσότερο. Και είναι κρίμα που η Xiaomi έκανε ένα βήμα πίσω απλά και μόνο για να έχει την "κάμερα του Google Pixel".

Η εφαρμογή της κάμερας παραμένει ως έχει με εύκολο και γρήγορο περιβάλλον χρήσης που περιλαμβάνει περιλαμβάνει 11 διαφορετικά φίλτρα και 9 modes, όπως Panorama, Fisheye, Auto-Straighten, Beautify και ένα "ψευτό-bokeh".

Δείτε και δείγματα φωτογραφιών:

Περιβάλλον Χρήσης

Αυτή τη φορά δεν είχαμε μπλεξίματα με την κινέζικη ROM. Το Xiaomi Mi 5S μας ήρθε με προεγκατεστημένη την stable Global ROM του MIUI 8 βασισμένη στο Android 6.0 Marshmallow. Παραθέτουμε αυτά που είχαμε γράψει στο προηγούμενο review και σημειώνουμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του MIUI που θα βασίζεται στο Android 7.0 Nougat.

Η εταιρεία έχει ίσως την πιο ενεργή κοινότητα από developers που αναβαθμίζουν συνεχώς με νέες λειτουργίες και επιδιορθώσεις των όποιων μικροπροβλημάτων παρουσιάζονται.

Έχοντας χρησιμοποιήσει αρκετά smartphones διάφορων εταιρειών που προσφέρουν τις δικές τους custom ROMs, τολμώ να πω ότι το MIUI είναι το κορυφαίο αν συμψηφίσουμε λειτουργικότητα, ταχύτητα, υποστήριξη και “βάρος” για τη συνολική λειτουργία του smartphone. Η πλειοψηφία των προεγκατεστημένων εφαρμογών έχουν την επιλογή οριστικής διαγραφής, ενώ συνοδεύεται από χρήσιμα εργαλεία, όπως εφαρμογή για ρύθμιση του IR, πυξίδα, QR/Barcode scanner και μια εφαρμογή Security που περιλαμβάνει Cleaner, antivirus, blocklist και μενού ρυθμίσεων για τα permissions που δίνει ο χρήστης σε κάθε μία εφαρμογή ξεχωριστά.

Η εμφάνιση του δεν θυμίζει σε τίποτα το Material Design της Google, καθώς δεν θα δείτε app-drawer και έρχεται με εντελώς διαφορετικό σύστημα ειδοποιήσεων και quick settings, ενώ τα εικονίδια και το multitasking φέρνουν περισσότερο στο iOS. Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία χρήσης είναι πανεύκολη, τρομερά γρήγορη και σου αφήνει μια όμορφη αίσθηση. Εξυπακούεται ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών για themes, widgets, wallpapers κ.ά. για διαμόρφωση του UI με βάση τα γούστα του χρήστη.

Το MIUI 8 οποίο φέρνει νέο σχεδιασμό στο σύστημα ειδοποιήσεων, animations και αλλαγές χρωμάτων σε όλο το φάσμα του περιβάλλοντος χρήσης, δυνατότητα λήψης scrolling screenshot για να κρατάς αποθηκευμένη π.χ. μια ολόκληρη ιστοσελίδα, Quick Ball για εύκολη πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες μέσα από οποιαδήποτε εφαρμογή με δυνατότητα διαμόρφωσης, υποστήριξη λειτουργίας Dual Apps (είσοδος στις εφαρμογές με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς, έναν για κάθε SIM) και λειτουργία Caller ID με πληροφορίες για τον αριθμό που σας καλεί.

Συμπεράσματα

Το Xiaomi Mi 5S αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή που προσφέρει πολλά περισσότερα απ' όσο μαρτυρά η τιμή του. Σίγουρα δεν θα το προτείναμε σε κάποιον που έχει ήδη στην κατοχή του Xiaomi Mi 5 και σαφέστατα πιο εύκολα θα πήγαινε το χέρι το Xiaomi Mi 5S Plus παρά το μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης. Επειδή, όμως, μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο με πολλές ανακοινώσεις (βλ. CES 2017, MWC 2017) και αναπόφευκτα θα μειωθεί αρκετά η τιμή του, τότε μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για οποιονδήποτε το σκέφτεται.

Xiaomi Mi 5S 

  • Οθόνη 5.15” Full HD IPS 2.5D (1920 x 1080, 600nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής 64bit quad-core Qualcomm Snapdragon 821 2.15GHz
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 530 GPU 650MHz
  • Μνήμη RAM 3GB/4GB LPDDR4
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB / 128GB UFS 2.0
  • Κάμερα 12MP Sony IMX378 1/2.3” f/2.0 (4K video)
  • Εμπρόσθια κάμερα 4MP f/2.0 (1080p video)
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων (Qualcomm Sense ID)
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, 4G LTE, IR
  • Λειτουργικό σύστημα Android 6.0.1 Marshmallow με MIUI 8
  • Μπαταρία 3200mAh (τεχνολογία Quick Charge 3.0)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 145.6 x 70.3 x 8.25mm
  • Βάρος 145gr
Loading