ZTE

Η ZTE ετοιμάζει αγωγή κατά των ΗΠΑ και η Κίνα ενισχύει τους εγχώριους κατασκευαστές επεξεργαστών

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπλόκαρε για τα επόμενα 7 χρόνια τη ZTE από οποιαδήποτε αγορά τεχνολογίας ή τεχνολογικού προϊόντος από αμερικανικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η κινέζικη εταιρεία να μείνει ξεκρέμαστη μέχρι το 2025.

Η απόφαση από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δεν ήταν ουρανοκατέβατη, καθώς ήδη από πέρυσι είχε επιβληθεί πρόστιμο $1.9 δισ. στη ZTE επειδή πούλησε τεχνολογία σε Ιράν και Βόρεια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι η κινέζικη εταιρεία το παραδέχτηκε, οι ΗΠΑ έκριναν ότι δεν προχώρησε στις ενέργειες που της είχαν ζητηθεί, πλην της απόλυσης 4 στελεχών, και γι' αυτό ενεργοποίησαν την ποινή του 7ετούς εμπάργκο.

Όπως ήταν λογικό, η ZTE δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια, αφού το εμπάργκο της κόβει σίγουρα την πρόσβαση στους επεξεργαστές της Qualcomm, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι κινδυνεύει να χάσει και την άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android. Η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφαση είναι απαράδεκτη και άδικη, διότι από το 2016 και μετά έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για να συμμορφωθεί στους κανόνες των ΗΠΑ, αλλά και ότι η απόφαση βγήκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Επιπλέον, η ZTE ανέθεσε ήδη σε ιδιαίτερα ονομαστή δικηγορική εταιρεία από τις ΗΠΑ την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εμπορίου και τόνισε ότι η οριστική επιβολή του εμπάργκο θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς συνεργάτες της ZTE, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολλές αμερικανικές εταιρείες.

Είναι πολύ πιθανό ότι η διαφωνία της ZTE με την αμερικανική κυβέρνηση θα περάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί η ιστορία, το πλήγμα που έχει δεχτεί στην εικόνα της είναι τεράστιο.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Κίνας παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και δεν πρόκειται να αφήσει έναν κολοσσό της χώρας να σβήσει λόγω αυτής της απόφασης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κίνα ετοιμάζεται να ενισχύσει σημαντικά τους εγχώριους κατασκευαστές επεξεργαστών (π.χ. HiSilicon, MediaTek, Spreadtrum) με σκοπό οι κινέζικες εταιρείες να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να εξαρτώνται από την αμερικανική Qualcomm.

[1, 2]

Loading