2Africa: Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο Internet από τη Facebook

Μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2020 και το Internet να έχει βρίσκεται στην 3η δεκαετία της ζωής του, παρόλα αυτά, η Αφρική εξακολουθεί να παραμένει μια σχεδόν παρθένα αγορά με 1.2 δισ. ανθρώπους που σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν τα προνόμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κάνουν έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα κυριαρχήσει (ή εκμεταλλευτεί) και σε αυτήν την αγορά, με τη Facebook να επενδύει στην κατασκευή ενός κολοσσιαίου υποθαλάσσιου καλωδίου που σχεδόν θα τριπλασιάσει το bandwidth της Αφρικής. Η κατασκευή του γίνεται σε συνεργασία με τις China Mobile, MTN, Orange και Vodafone, και το καλώδιο 2Africa θα καλύψει περιμετρικά τα 37000 χιλιόμετρα της ηπείρου.

Μόλις ολοκληρωθεί, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και θα καλύψει τις ανάγκες 23 χωρών σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν σε επαφή μέσω κοινού καλωδίου η Ανατολική και η Δυτική ακτή της Αφρικής, ενώ ευελπιστούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πρόσβαση στο Internet θα αυξηθεί εκθετικά (μόλις το 1/4 βρίσκεται αυτή τη στιγμή online).

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος, η Facebook αναφέρει ότι χρησιμοποιεί για πρώτη φορά έναν καινοτόμο αλουμινένιο αγωγό ειδικό για υποθαλάσσια συστήματα δικτύωσης, και χάριν στην τεχνολογία SDM1 (Spatial Division Multiplexing) θα καταφέρει να ενσωματώσει διπλάσιο αριθμό οπτικών ινών. Η τοποθέτηση του θα γίνει σε μεγαλύτερο βάθος και με προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο γίνονται οι φθορές από διερχόμενα πλοία ή από τις συνθήκες που επικρατούν στο βυθό.

[Facebook]

Loading