Αρκετοί μπορεί να θυμάστε ότι στις αρχές του 2016 είχαμε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και FBI σχετικά με το ξεκλείδωμα του iPhone 5c που ανήκε στον τρομοκράτη Σαγιέντ Ριζουάν Φαρούκ – του δράστη του Σαν Μπερναντίνο ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του σκότωσαν 14 ανθρώπους στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο του 2015. Παρά τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του εγκλήματος, τότε είχε ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που εμπιστεύονται οι χρήστες στις εταιρείες-υπηρεσίες και κατά πόσο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Το ίδιο φαίνεται ότι θα έχουμε στο εξής και με τις συσκευές-προσωπικούς βοηθούς όπως είναι το Amazon Echo ή το Google Home.

Για να μπούμε στο ψητό, πρόσφατα το αστυνομικό τμήμα του Bentoville (Arkansas) κατάφερε να εκδώσει ένταλμα που αναγκάζει την Amazon να παραδώσει τα ηχογραφημένα αρχεία από τη συσκευή Amazon Echo του James Andrew Bates, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο πρώτου βαθμού του Victor Collins (βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του πρώτου τον περασμένο Νοέμβριο).

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, το Amazon Echo δεν λειτουργεί ως συσκευή ηχογράφησης, αλλά οι φωνητικές αλληλεπιδράσεις του χρήστη με την ψηφιακή βοηθό Alexa καταγράφονται για να αποσταλούν στους servers της Amazon και από εκεί να εξυπηρετηθεί το αίτημα τους (π.χ. λήψη πληροφοριών ή εκτέλεση κάποιας ενέργειας). Αυτές οι αλληλεπιδράσεις παραμένουν αποθηκευμένες στους servers και είναι διαθέσιμες στον χρήστη μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής Alexa για smartphones, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγξει οποτεδήποτε αυτά τα αιτήματα του. Επομένως, η αστυνομία ίσως θα μπορούσε να ανακαλύψει κάτι σημαντικό που να σχετίζεται με τον φόνο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Amazon αρνείται να συμμορφωθεί με το ένταλμα και ήδη έχει ξεκινήσει ο πόλεμος των αντικρουόμενων δηλώσεων. Από τη μια πλευρά η ενάγουσα αρχή κάνει λόγο για νομική υποχρέωση της Amazon να συμμορφωθεί με το ένταλμα και ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από πλευράς διαρροής του κώδικα της τεχνολογίας της, ενώ η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας αν προχωρήσει το αίτημα.

Για να δούμε πόσο θα τραβήξει και αυτή η ιστορία, και με τι αποτέλεσμα...

[via]

 

Advertisements