Apple Car: Η «αλαζονεία» της Apple οδήγησε στην ακύρωση

Οι Mark Gurman και Drake Bennett του δικτύου Bloomberg δημοσίευσαν μια εμπεριστατωμένη έκθεση που εξετάζει τη δεκαετή προσπάθεια της Apple να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό όχημα. Το Project Titan ή Apple Car φέρεται να ακυρώθηκε πριν από μερικές ημέρες μετά από πολλές προκλήσεις και αναποδιές.

Το πρωτότυπο, ένα λευκό μίνι βαν με στρογγυλεμένες πλευρές, οροφή από γυαλί, συρόμενες πόρτες και λευκά ελαστικά, σχεδιάστηκε για να χωράει άνετα τέσσερα άτομα και ήταν εμπνευσμένο από το κλασικό microbus της Volkswagen. Ο σχεδιασμός αναφερόταν στην Apple, όχι πάντα με αγάπη, ως Bread Loaf. Το σχέδιο προέβλεπε ότι το όχημα θα έβγαινε στην αγορά περίπου πέντε χρόνια αργότερα με μια γιγαντιαία οθόνη, ένα ισχυρό ηχοσύστημα και παράθυρα που ρυθμίζουν μόνα τους την απόχρωσή τους. Η καμπίνα θα διέθετε θέσεις τύπου κλαμπ, όπως ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, και οι επιβάτες θα μπορούσαν να μετατρέψουν ορισμένες από αυτές σε αναπαυτικά καθίσματα και υποπόδια.

Προτού σχεδιάσει τα δικά της μοντέλα, η Apple εξέτασε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την Tesla. Σε εκείνο το σημείο, η επιτυχία της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ήταν καθόλου εξασφαλισμένη και η αξία της ήταν μικρότερη από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 1/20 της σημερινής της αξίας. Ο Adrian Perica, επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης της Apple, πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με τον Elon Musk. Αλλά ο Tim Cook, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Jobs τρία χρόνια νωρίτερα, απέκλεισε τη συμφωνία ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με την αναφορά, η Apple εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ή να εξαγοράσει τις Mercedes-Benz, BMW, Ford, Volkswagen, McLaren και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι συνομιλίες με τη Mercedes-Benz προχώρησαν περαιτέρω. Για μερικούς μήνες, η Apple και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εργάστηκαν έντονα για μια συνεργασία παρόμοια με την ιδέα της Tesla, αλλά με μια ανατροπή. Η Mercedes θα κατασκεύαζε το όχημα της Apple, ενώ θα πωλούσε και τα δικά της αυτοκίνητα με την πλατφόρμα αυτοοδήγησης και το περιβάλλον εργασίας της Apple. Η Apple τελικά αποσύρθηκε, εν μέρει επειδή οι πρώτες εργασίες έδωσαν στα στελέχη της την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο μόνοι τους, λένε άνθρωποι που συμμετείχαν στην αποτυχημένη συμφωνία.

Παρόλα αυτά, η Apple δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει το αρχικό της όραμα ή οποιοδήποτε από τα επόμενα. Δεν έφτασε μέχρι τη δοκιμή ενός πρωτότυπου σε πλήρη κλίμακα σε δημόσιους δρόμους. Το γεγονός ότι δεν το κατάφερε οφείλεται εν μέρει στην τεράστια τεχνική δυσκολία των στόχων της για την αυτοοδήγηση, καθώς και στα δυσβάσταχτα οικονομικά δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το έργο ήταν επίσης μια αποτυχία, στα υψηλότερα επίπεδα της εταιρείας, να κατασταλάξει σε ένα πράγμα και να το κάνει.

Η αναφορά περιγράφει λεπτομερώς πώς ο COO της Apple, Jeff Williams, και ο επικεφαλής του Apple Car, Kevin Lynch, ανακοίνωσαν στους υπαλλήλους την είδηση της ακύρωσης του έργου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 12 λεπτά. Και οι δύο άνδρες ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους για τη δουλειά τους και πήγαν κατευθείαν στο θέμα της αναδιοργάνωσης και των απολύσεων. Κάποιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν αμέσως στο τμήμα AI της Apple και κάποιοι άλλοι θα μετακινηθούν στην τεχνολογία λογισμικού. Ένα κομμάτι της ομάδας, όμως, έμεινε αμέσως χωρίς δουλειά. Οι μηχανικοί hardware θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ρόλους σε άλλες ομάδες, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις για όλους. Άλλοι εργαζόμενοι, όπως οι εκατοντάδες εξειδικευμένοι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι τεχνικοί πίστας δοκιμών, οι δοκιμαστές αυτοκινούμενων αυτοκινήτων και οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας αυτοκινήτων, έλαβαν email με τα πακέτα αποζημίωσής τους. Όσον αφορά την πίστα της Αριζόνα, η Apple εργάζεται ήδη για την πώληση της.

Άλλες αξιοσημείωτες λεπτομέρειες που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν ότι ο Steve Jobs ήταν προφανώς ο πρώτος που έθεσε την ιδέα να κατασκευάσει η Apple ένα όχημα και ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Apple είχαν λάβει μια ξενάγηση στο γκαράζ του Jay Leno και στη συλλογή αυτοκινήτων του.

Η πλήρης αναφορά του Bloomberg αξίζει να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το - ακυρωμένο πλέον - project της Apple.

Ακολουθεί μια γκαλερί με εικόνες που δημιούργησε η AI για το Apple Car.

Loading